Храм на Богородица почват до каменен оброк в с. Нови чифлик

12 август 2010 00:06   9436 прочита
Деца в народни носии с цветя и пита посрещаха вярващите
Деца в народни носии с цветя и пита посрещаха вярващите


Деца в народни носии с цветя и пита посрещаха вярващите

Първа копка на православен храм "Успение Богородично", дни преди един от най-светлите християнски празници, направиха жителите на кюстендилското село Нови чифлик в присъствието на градоначалника Петър Паунов и викарийния епископ на Софийска митрополия Йоан.

Десетилетия наред жителите на Нови чифлик очакват строителството на православен храм, каза по време на полагането на основния камък кметът Петър Паунов. Той изрази своята радост, че само три дни преди края на Богородичните пости е направена основната стъпка по изграждането на храма.

Със сигурност ще положим усилия да няма място в Кюстендилска община без православен храм, за да можем да възпитаваме децата си в любов и вяра, допълни П. Паунов.

По време на церемонията ктиторите, дарителите и спомоществователите на новия храм подписаха специален свитък, който поставиха в стъкленица до основния камък на храма.

Църквата ще се строи в двора на закритото селско училище в близост до каменен оброк, почитан от живеещите в селото години наред. През годините 170-те жители на Нови чифлик два пъти годишно се събират до камъка, за да празнуват съборите на селото и традиционните родови срещи и курбани.

Новият християнски храм ще се строи с дарения, архитектурният план за изграждането на черквата е подарен на жителите от архитект Георги Георгиев. Още с първата копка в двора на училището бе поставена каса за набиране на дарения.


Още за: копка   храм   П. Паунов   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар