Ќовините на югозападна Ѕългари€
ѕолезно е да прочетете! 20 правила за етикет, които вс€ка дама тр€бва да знае  
   –егистрац舫абравена парола

≈ксперти пресметнали колко пари тр€бват да се измести трасето на јћ "—трума" заради разкопките край Ѕлагоевград


17 юни 2018 14:31  8 коментара   11694 прочитаћежду един и два милиона лева ще са нужни за допълнителното изместване на трасето на магистрала "—трума" заради археологическото откритие край Ѕлагоевград.

»скаме този обект да остане на м€сто и изц€ло, защото е важен за нас и за истори€та на града, каза на пресконференци€ инж.  алин јнастасов - член на групата за запазване на —каптопара, съобщава Ѕ“ј. ќчакваното удължаване на срока на строителството на този участък на магистралата е около шест месеца, без това да се отрази върху цели€ лот 3 на магистралата.

јнастасов информира, че разчетите са на независими експерти, привлечени от групата за запазване на разкопките и става дума за българска проектантска група, проектирала магистрала в –умъни€. “ой съобщи, че тези разчети са предоставени на всички ресорни по темата институции.

4,5 млн. евро ще струва изместването на трасето на јћ "—трума", пресметнаха от »нициативни€ комитет

—оциализирането на този обект е свързано с използването на всички законови възможности, включително и привличането на частни€ бизнес в развитието и стопанисването му чрез отдаване на концеси€, см€тат от групата за запазване на —каптопара.

≈ксперти определ€т намерените архитектурни останки като римска вила, ко€то е втората по големина в Ѕългари€ и петата на Ѕалканите.  алин јнастасов показа копи€ от документи, според които през 1973 г. обектът е определен като културна ценност с местно значение, като и по сегашното законодателство този статут се запазва.

«дравка „имева - управител и собственик на туристическа фирма, изтъкна, че обектът би могъл да се превърне в архитектурен парк на открито и в него да бъдат изложени всички намерени артефакти от региона.

—поред не€ така ще могат да бъдат разкрити около 500 работни места. —ред т€х и за млади археолози, сред които безработицата е много гол€ма, коментира ѕавел ƒеспотов, магистър по археологи€.

 расимира Ћука - председател на Ѕългарското археологическо сдружение, изтъкна, че в сегашни€ си вид «аконът за културното наследство дава предпоставки за конфликт на интереси, като се обслужват лични такива по отношение на възлагането на археологическите проучвани€ при големите инфраструктури обекти.

—. —то€нов

ќще за: разкопки  ам струма  трасе ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


8 коментара

17 юни 2018 17:29 | ƒемби
ќценка:
8
 (
12
 гласа)

Ќе сметнали процентите за парти€ √–ќЅ, за јгромах, за кмето, за подизпълнителите. » по изчислени€та на точните хора са нужни 80млн. лева. “оест с 4000% бъркат. –умънци такива.


17 юни 2018 18:59 | Ѕлг
ќценка:
8
 (
12
 гласа)

500 работни места??? фалшивите хора. ўе измест€т трасето и разкопките ще запусте€т. ѕосле никой н€ма да се сети за т€х, никой от т. н. »нициативен комитет


17 юни 2018 19:00 | »лиана
ќценка:
5
 (
9
 гласа)

¬рели-некипели. ј, дали са сметнали отчуждителните меропри€ти€, обжалвани€ и т. н


18 юни 2018 09:54 | &&
ќценка:
-1
 (
3
 гласа)

ƒо "»лиана": ¬ това число влизат парите и за това за което вие говорите, защото за зем€та се дадоха стотинки на квадратен метър, освен това обжалването Ќ≈ спира магистралата. Ќо €вно е по добре да давате по 15-20 ≈вро да гледате камъните в √ърци€, но не и да има такова селище до Ѕлагоевград.


18 юни 2018 11:32 | ќн€
ќценка:
5
 (
5
 гласа)

30 години никой не се сети за тези разкопки. ўом чуха, че магистралата ще минава от там (а може би нарочно минава от там), усетиха далаверата и почнаха да вр€скат. —трашно корумпирана държава, ей!!!


18 юни 2018 12:36 | —ук
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

 орумпирани са тези, които бързат да довършат подобието на магистрала за да
усво€т евро пари и дараздел€т комисионните. Ќа герберастите не им се нрави вс€ко забав€не, а не са разкрити, защото не е копано там.


18 юни 2018 15:18 | Observer
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

«а селището се знае от 70-те години. »нформаци€та се крие заради иман€ри. јко не ние, ти€ след нас ще искат да имакакво да гледат.


18 юни 2018 16:28 | ƒо Observer
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

—лед нас тук ще има само цигани.
—м€таш ли, че ще имат интерес?
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.