Новините на югозападна България
Трагедия: Цяло семейство повито в черно! Двама братя и бременна жена загинаха под свлачище  
   РегистрацияЗабравена парола

Експерти пресметнали колко пари трябват да се измести трасето на АМ "Струма" заради разкопките край Благоевград


17 юни 2018 14:31  8 коментара   12387 прочитаМежду един и два милиона лева ще са нужни за допълнителното изместване на трасето на магистрала "Струма" заради археологическото откритие край Благоевград.

Искаме този обект да остане на място и изцяло, защото е важен за нас и за историята на града, каза на пресконференция инж. Калин Анастасов - член на групата за запазване на Скаптопара, съобщава БТА. Очакваното удължаване на срока на строителството на този участък на магистралата е около шест месеца, без това да се отрази върху целия лот 3 на магистралата.

Анастасов информира, че разчетите са на независими експерти, привлечени от групата за запазване на разкопките и става дума за българска проектантска група, проектирала магистрала в Румъния. Той съобщи, че тези разчети са предоставени на всички ресорни по темата институции.

4,5 млн. евро ще струва изместването на трасето на АМ "Струма", пресметнаха от Инициативния комитет

Социализирането на този обект е свързано с използването на всички законови възможности, включително и привличането на частния бизнес в развитието и стопанисването му чрез отдаване на концесия, смятат от групата за запазване на Скаптопара.

Експерти определят намерените архитектурни останки като римска вила, която е втората по големина в България и петата на Балканите. Калин Анастасов показа копия от документи, според които през 1973 г. обектът е определен като културна ценност с местно значение, като и по сегашното законодателство този статут се запазва.

Здравка Чимева - управител и собственик на туристическа фирма, изтъкна, че обектът би могъл да се превърне в архитектурен парк на открито и в него да бъдат изложени всички намерени артефакти от региона.

Според нея така ще могат да бъдат разкрити около 500 работни места. Сред тях и за млади археолози, сред които безработицата е много голяма, коментира Павел Деспотов, магистър по археология.

Красимира Лука - председател на Българското археологическо сдружение, изтъкна, че в сегашния си вид Законът за културното наследство дава предпоставки за конфликт на интереси, като се обслужват лични такива по отношение на възлагането на археологическите проучвания при големите инфраструктури обекти.

С. Стоянов

Още за: разкопки  ам струма  трасе Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


8 коментара

17 юни 2018 17:29 | Демби
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Не сметнали процентите за партия ГРОБ, за Агромах, за кмето, за подизпълнителите. И по изчисленията на точните хора са нужни 80млн. лева. Тоест с 4000% бъркат. Румънци такива.


17 юни 2018 18:59 | Блг
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

500 работни места??? фалшивите хора. Ще изместят трасето и разкопките ще запустеят. После никой няма да се сети за тях, никой от т. н. Инициативен комитет


17 юни 2018 19:00 | Илиана
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Врели-некипели. А, дали са сметнали отчуждителните мероприятия, обжалвания и т. н


18 юни 2018 09:54 | &&
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

До "Илиана": В това число влизат парите и за това за което вие говорите, защото за земята се дадоха стотинки на квадратен метър, освен това обжалването НЕ спира магистралата. Но явно е по добре да давате по 15-20 Евро да гледате камъните в Гърция, но не и да има такова селище до Благоевград.


18 юни 2018 11:32 | Оня
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

30 години никой не се сети за тези разкопки. Щом чуха, че магистралата ще минава от там (а може би нарочно минава от там), усетиха далаверата и почнаха да вряскат. Страшно корумпирана държава, ей!!!


18 юни 2018 12:36 | Сук
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Корумпирани са тези, които бързат да довършат подобието на магистрала за да
усвоят евро пари и даразделят комисионните. На герберастите не им се нрави всяко забавяне, а не са разкрити, защото не е копано там.


18 юни 2018 15:18 | Observer
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

За селището се знае от 70-те години. Информацията се крие заради иманяри. Ако не ние, тия след нас ще искат да имакакво да гледат.


18 юни 2018 16:28 | До Observer
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

След нас тук ще има само цигани.
Смяташ ли, че ще имат интерес?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.