РегистрацияЗабравена парола

Един проблем, за който малко се говори! Психично болен стресна центъра на Благоевград днес, крещейки: Дайте 300 лева, искам инжекции, болен съм!


12 юли 2018 11:03  11 коментара   22890 прочитаБроят на хората с душевни страдания расте, лечението им е неадекватно, клиниките пълни! Не е ясно колко са на свобода и колко от тях са опасни


Видимо неадекватен мъж, стресна днес центъра на Благоевград, мъжът крещеше като обезумял "Дайте 300 лв. искам инжекции, болен съм" Внезапно той се насочи към майка с дете, която панически побягна.

Друг пък вчера разпалено размахваше дървен кол, говорейки за световната конспирация, която ще доведе до апокалипсис, трети, познат на целия град, който се кара сам със себе си, непрекъснато обикаля централна градска част и плаши хората.

Такива гледки са ежедневие в областния център Ясно е, че става въпрос за хора с психични заболявания, които са извън специализирана клиника. Стотици болни с тежки психични проблеми са на свобода, поради невъзможност на психиатричните заведения да ги поемат, настанят и лекуват дълго. Броят на хората с подобни проблеми расте непрекъснато, а начинът на лечение и възможностите за въдворяването им -крайно ограничени.

Стряскащата статистика, че всеки 3-ти българин има психичен проблем говори, че здравната ни системата в тази посока е сбъркана. И лечението, което се провежда е неадекватно.

Болните прекарват известно време под лекарско наблюдение и приемат лекарствата си и независимо от това в какво състояние са те биват изписвани и пускани за домашно лечение, а има пациенти, които са опасни и за себе си и за околните.

Излезли навън, оставени без квалифициран контрол, голяма част от психичноболните не вземат лекарствата си, което задълбочава тежкото им страдание. И ставаме свидетели на самоубийства и тежки престъпления, извършени от хора с психични проблеми.

От началото на годината до момента над 20 души в Пиринско посегнаха на живота си, избирайки всякакви методи за самоубийство. Във всички случаи на самоубийства в основата е тежка депресия, най-често нелекувана и подценявана, или жертвата е лекуван, недолекуван пациент, освободен от здравно заведение без време.

В България няма регистър на психично болните и никой не знае точната им бройка. Освен това клиничните пътеки по психиатрия в България са точно 0 на брой

Преди време доц. Христо Кожухаров заяви, че липсата на регистър за психичните заболявания в България няма и няма реална представа колко са болните и колко от тях са опасни.

Заради липсата на осведоменост и обществено говорене по темата хората с психични проблеми биват изолирани и дискриминирани, а негативно отношение има дори от страна на медицинските специалисти, които работят с тях. Това става ясно от проучване на нагласите на роднини и специалисти към тези пациенти.

Правят се опити хора, системно лекувани да бъдат освобождавани от здравните заведения и да се социализират отново, но обществото ни ги отхвърля. Болестите на душата биват подценявани дори и от най-близките на пациентите. Депресията например, която ако не се лекува адекватно, може да се изроди в нещо страшно, като диагноза, е силно подценявана от роднините на страдащите, сочат проучванията.

Помните ли ученика Красимир от Благоевград, който преди 14 години в пристъп на лудост закла майка си д-р Дафинка Маджирова и брата си близнак, Иван. Години наред майката криела заболяването на детето си и той ходеше на училище заедно с другите деца. Кризата го завари в дома му. Грабна ножа и ръга на посоки майка си и брат си.

Страшно престъпление, което наричаме семейна трагедия. Едно болно дете, извърши убийство като жесток касапин. Година по рано брат закла сестра си Даниела, разфасова я и я натика в чувал, отново ставаше въпрос за момче с душевно страдание. Десетки случаи на тежки престъпления, извършени от хора с подобен здравословен проблем, говорят, че нещо в здравната ни система по отношение на този тип болни не е наред.

Клиники няма, а условията в тези, които съществуват са повече от плачевни. Един от най-скандалните случаи също се намира в близо до Благоевград. Руми Станев, настанен в психиатрично заведение – в село Пастра, община Рила, успява да осъди България в Международния съд за правата на човека. Той получа обезщетение в размер на 15 000 евро, които всички ние, данъкоплатците трябва да плащаме.

Обезщетението е заради нечовешките условия в дома и невъзможността Станев сам да се яви в съда и да пледира за пускане на свобода. Според българските закони, когато човек е настанен в психиатрично заведение, то той губи правата си за свобода, и може да бъде освободен само с решение на психиатри и настойничество на свои роднини.

Вместо да всяват покой в болните души, заведенията са занемарени и още по депресиращи.. За този тип болни отговорните институции мислят най-малко. А броят на хората с всякакви разновидности на психични запоявания расте главоломно.

Възрастовата граница на болните непрекъснато се снижава, а здравната ни система не прави нищо, за да се обръща повече внимание на този тип болни хора, които са част от обществото ни..

В световен мащаб, само от началото на тази година, повече от 500 000 души са се самоубили. Според изследване на психолози, повече от 60% от тях са страдали от някаква форма на психическо заболяване, което не е било лекувано или контролирано. Проблемът е сериозен, а отстраняването му в сферата на здрача....

Стоян Петров

Още за: мъж  център  град Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


11 коментара

12 юли 2018 13:48 | в изгнание
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

http://nixanbal.com/umen-grad-videonablyudenieto-vav-vratsa-i-kak-popadnah-v-rpu-to


12 юли 2018 16:17 | хаха
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

По-лошото е колко малко хора имат достъп до легално оръжие, а мвр се бави между 30 мин до 1 час по подаден сигнал дори в малко село като Благоевград... Шефа на КАТ иначе може да си държи незаконен патлак за такива случаи и дори да се измъкне от отговорност.

Луди има и във власста като министъра на транспорта, който уби 8 годишно дете на моторна шейна... на него и 1300лв няма да му стигнат за лечението на болния му мозък.


12 юли 2018 16:55 | владо
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

така е демокрацията и високото европейско заплащане докара българите до тук.... работили по 30 40г. за държавата и хопааа сега нямат по 300лв. за лекарства, държавата не помага а напротив усложнява живота ни е това е резултатът..... психо разстройства, престъпления от всякакъв характер, завист, злоба, разединение, принизяване на ценностите ни... облъчват ни с реклами на заеми, аптеки, кредити от банки, скъпи храни.... и още и още.... и нищо по добро не ни чака за съжаление освен ако не се надигнем всички заедно учители, полицаи, лекари и още и още всички сме в един казан.... не се ли пролее кръв при революция нищо не ще се промени


12 юли 2018 19:04 | Херата
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Едно време лудите се броиха на пръсти, сега не можем да се разминем


12 юли 2018 19:20 | ГЕРБ
Оценка:
-1
 (
13
 гласа)

ОСТАВЕТЕ ЛУДИТЕ, БОЛНИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА МРИЯТ. ПРАВЕТЕ КРЪГОВИ КРЪСТОВИЩА ЗА ДА СЕ РАЗВИВАМЕ. САМО ГЕРБ, ДАНО ВЕЧНО ДА НИ УПРАВЛЯВАТ, ЗАЩОТО СА НАЙ-КАДЪРНИ ВСЕКИ ДЕН СЕ ВИЖДА.


12 юли 2018 20:34 | Морослав
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Бегай да се ши. аш с калинките избушляк недоносен със умствена дойност присъща на магаре в разцвет ! Клапанар


12 юли 2018 20:35 | Филип
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Прав е Владо, но я се опитайте да правите нещо а ви е смачкала ужким, умрялата лисица, ДС- с бодигардове-полицаи -срещу невъоръжен народ и като се знае какви майстори на постановките са ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ- резултатът е повече от ясен! Тази държава няма да даде никога на народа да живее достойно -тя като кръвопиеща хиена убива собствения си народ-прилага ИЗПИТАНИ методи на ГЕНОЦИД! Затова хората бягат от тази прехвалена велика и т, н, БГ- полудяват а здравите и те не са здрави! ЖАЛКО НО ФАКТ!


12 юли 2018 22:27 | шофер
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Смърть на фашизма свобода на народа


13 юли 2018 03:05 | Хери
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Пременил се Илия па от тия, това си ти прав е Владо, някой трябва да се лекува от алчност


13 юли 2018 16:00 | Венци МишкатаСотиров
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

А Бонев президент але, алеееее!


14 юли 2018 13:44 | насам
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Социалните на Камбитов отказват да се занимават с хора с психични проблеми, в списъм да съдействат на засегнатите семейтва, полоцията също, процедурата за принудително лечение е повече от тромава .Последната противопоставя болния и семейството му и няма излизане от тоя кръг. Затова има убити, изпочупени домове, буквално необитаеми само и само да се запази живота на лудия .А семеството кво да прави докато каките на Камбитов се чешат и казват, че тва не е тяхна работа
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.