Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Другото лице на проблема с дефицита на кадри и безработицата! Мисия "Намери добър служител" в Благоевград - Обречена! Работа има, но на младите не им се работи! Кандидатстват със снимки от плажа или разголени селфита, неграмотни, мързеливи, арогантни..


9 юли 2019 12:15  86 коментара   39249 прочита/Видео/ Това е мнението на собственика на фирмата за недвижими имоти "Дженерал Инвест" Кирил Велинов, думите му потвърждават 8-те работодатели, които разпитахме, сред тях бе и първият хлебен бос в Благоевград Димитър Бакалов, собственици на шивашки цехове, търговски вериги, фирми за производство! Всички казват едно и също Работа има, но на народът не му се работи. Искат лесни и бързи пари, а уменията им.......

Липсата на работа, това е един от основните проблеми, посочван като недостатък за добрия живот в Благоевград, няма работа за младите, затова напускали града, няма работа за по- възрастните, затова живеели на прага на бедността.

Проблемът не е от вчера и от днес, но напоследък липсата на работа е основната тема, обсъждана на всякакви нива и удобно използвана от политици, в преследване на целите им. Уж работа в Благоевград няма, а работодатели изпитват сериозни затруднения в намирането на служители. Омагьосан кръг, до който достигна проверката на struma.com, по време на която разговаряхме с представители на местния бизнес.

Кирил Велинов е собственик на фирма за недвижими имоти - General invest. Една от най-успешните в града. Той обобщава мисията по намирането на служители с една дума "трагично". Личен компютър, телефон, бюро и автомобил - това предлага Велинов на всеки свой служител. Освен това: обучение и възнаграждение, над средното за града ни плюс процент при осъществяване на сделка.

И това не е всичко: трудов договор и осигуровки за пълен работен ден, както е според изискванията на закона... Всичко това предлага бизнесменът на кандидатите за работа. А те са малко. Те са некомпетентни и несериозни. Те са невъзпитани и арогантни. Още с първото впечатление те отблъскват работодателя, ако изобщо спазят уговорката и се явят на уговорената среща. Кирил е собственик на фирма за недвижими имоти от 4 години и каза, че до сега такова "чудо" не е виждал.

Въпреки добрите условия, които предлага, желаещи за работа няма. Той публикува обяви за свободни позиции в сайта jobs.bg. От там желаещите изпращат своите автобиографии. Неграмотно написани, със снимки от абитуриентския бал или от плажа... всичко това създава първо впечатление у работодателя, а то никак не е добро. Интервютата потичат вяло, а кандидатите се задъхват в отговорите на елементарни въпроси, затрудняват работодателя в добрата му преценка - подходящ или не е кандидатът?! Идват на първия етап и после не се връщат отново.

"Добрият брокер не е само търговец, той трябва да е и добър психолог, за да може да разбере какъв човек стои срещу него и съответно да предложи най-подходящият според нуждите и желанията му имот. "Но всичко това се учи, стига да има желание за това. А желание няма, няма и мотивация. Има само огромно самочувствие и високи изисквания от страна на търсещите работа. Мързел - това е в основата на проблема с намирането на подходящи кандидати., смята Велинов. Младите завършват средно и висше образование, но вместо да поемат живота в свои ръце, избират да бъдат "дондуркани" от родителите си.

Работни места има. Да, в Благоевград има работа! И то в различни сфери и за всеки, според образованието и амбициите му", категоричен е брокерът.
.....

Думите на Велинов намират потвърждение и при разговора ни със собственик на в на магазин за облекла, който е на пазара от години. "Положението с кадрите е плачевно, реват, че няма работа, а когото ги наемеш на втория ден вече са се издънили, дали ще закъснеят, дали не са разбрали, какво трябва да вършат. Случвало ми се е случайно да направя проверка и виждам, спряла кола на отсрещния тротоар и консултантката си говори с приятел, а магазинът оставен без надзор, какво да кажа пълно безхаберие, твърди търговецът Валентин Петров.

На витрината на магазин в съседство стои табела: Търси се продавач-консултант. „Търсим продавач-консултант от няколко месеца, но няма. Идват от време на време и си тръгват. Не им се работи. Условията са добри, но кандидатите трябва да бъдат комуникативни, любезни, да предразполагат хората, да имат отношение към работата и всичко ще се получава“, казва консултантката, която почистваше работното си място, преди да отвори.

„Масово не им се работи, а работа има“, твърди тя. В същото положение се оказва и фирма в Благоевград, която предлага тайландски сладолед. Стефан и Весела са основатели на бизнеса в областния център на Пиринско. „Повече от 2 месеца не можем да си намерим персонал. Огромният интерес към сладоледа ни даде шанс да увеличим екипа си, но желаещи няма, независимо от условията. Търсим човек за почасова работа или на пълен работен ден, предлагаме договор и бонус система на заплащане, но до този момент са се появили само трима души между 17 и 18 години.

Само на един от тримата му се работеше, а останалите двама, бяха принудени от техните родители, но нямаха никаква лична мотивация“, споделя Весела. „Работата не е трудна, учи се бързо, работи се с млади хора, усмихнати, но желаещи няма. Масово на младите не им се работи“, допълва Стефан.

Голямо затруднение изпитва и един от стожерите на бизнеса в Благоевград, собственикът на "Младите лъвове" и верига хлебопекарни в региона - Димитър Бакалов, който повече от година не може да намери персонал.

„Особено летния сезон е много зле. Много хора предпочитат да берат ягоди, череши, зеле и да аргатуват на чужденците …Навсякъде се търсят евтини работници и в Италия, и в Румъния. При тези, които остават тук положението е трагично.. От една година търся персонал, появяват се по един или двама, но те не стават за нищо. Не е трудно да се работи, но те не искат да работят. Не е трудно, нито трудоемко. Работи се по 8 часа, няма извънреден труд. Просто не искат да работят“, казва Бакалов.

На въпроса как ще коментира ширещото се твърдение, че работа в Благоевград няма, той категорично възрази. „Няма такова нещо. Няма обект, в който да не се търси персонал. Няма как всички да търсят работа, а пък работните места да не са заети…значи причината не е в работодателите“, допълва Бакалов. По думите му, хората, които идват работят до първия месец и после започват да представят болнични, отсъствия, закъснения…

„Това са хората, които изобщо не им се работи. Няма млади хора, ученици. Преди години, имаше поне 4- 5 студенти, които оставаха да работят по цялата година. Изобщо сега не е попитал един млад. Няма студенти, ученици няма. Няма ги тези деца, които идваха от село“, каза още Бакалов. Попитахме го, дали им се работи на хората като цяло. „Почти не или много рядко. Това са тези, които имат нужда от пари или нужда да занесат вкъщи да работят. Заплатите са добри, поне засега. Имам работници, които работят 25 години при мен. Млади хора да дойдат- никакъв шанс. По-възрастните са по-отговорни, но млади, нови хора- абсурд“, Бакалов.

И понеже едно от обвиненията, че работа в Благоевград няма, имало само за бармани и сервитьори, говорихме и със собственици на компютърни фирми, чиято работа е в офис и се оказа, че положението е същото, идват гледат, чуват и се отказват. Факт е, че и тъй наречения интелектуален труд се задъхва от липса на кадри.

Вестници, сайтове, където се иска добра комуникативна способност и където по презумпция, трудът е интелектуален, също няма кадри, независимо от добрите условия и доброто възнаграждение. Идват и при най-малката трудност при изпълнение на задълженията им, се отказват. А иначе завидно е самочувствието на кандидатите, усвоили улично-булевардния стил на говорене и невежество, което маскират с удобното клише "В смисъл?!", като отговор на елементарен въпрос по време на интервю.

Високото самочувствие на кандидатите и показното по време на интервю са ни оставяли без думи. Невежеството, скрито зад високопарни, заучени думи, използвани не на място, създава крайно комични ситуации по време на тест периода за започване на работа.

Припомняме, че собственикът на завода за волани, който напусна Благоевград, посочи, че основният проблем, който го е прокудил от областния център е липсата на кадри. Човекът дойде амбициран да разширява производството си, да разкрива още цехове, но не се получи, затова си взе машините и ги изнесе.

Лесно е да обвиняваш всеки друг за неудачите си. Трудно е да се изправяш и да търсиш начини за подобряване на живота си. Лесно е да пътуваш вече по магистралата и за 40 минути да стигнеш в София, където заплатите са по- високи, но и стандартът на живот е по-висок. Така, че сметката в края на краищата не излиза. В Благоевград заплатите вече гонят 1000 лева, почти няма работодател, който да плаща под 500 лева, но май е по-лесно да стоиш в кафенето с два лева от родителите си, или от борсата, и да "плачеш", че работа няма.

Който иска да работи намира начин, който не- търси причини, това изводът, който се налага, наблюдавайки процесите и отношенията работодател-кандидати за работа..

Цв. Иванова

Г. Георгиев..

 

"Дженерал Инвест" Кирил Велинов

Не им се работи на младите, казва Стефан, собственик на фирма за производство на тайландски сладолед

Хлебният бос Димитър Бакалов

 

Още за: дефизит  кадри  безработица  Благоевград Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


86 коментара

9 юли 2019 12:24 | Той
Оценка:
105
 (
117
 гласа)

Същото важи и за работодателите, нагли, арогантни и даващи обидно ниски заплати.


9 юли 2019 12:28 | Йордан
Оценка:
54
 (
82
 гласа)

Всичко читаво избяга от града, гарантирано от герб и кмета.


9 юли 2019 12:31 | 22
Оценка:
59
 (
73
 гласа)

За 600 лв неможе дневния разход да ти покрият осигоровки на 2 часа психически тормоз а за часовете на работа и дните да не говорим смешници неблагодарни


9 юли 2019 12:32 | Ххх
Оценка:
59
 (
65
 гласа)

Предлагат добри условия това са само думи, на които сериозните работници не вярват!!!


9 юли 2019 12:33 | Оня
Оценка:
70
 (
74
 гласа)

Висше инженерно образование. Четири говорими езика със сертификат. Професионална шофьорска категория. Много висока компютърна грамотност. Сериозен трудов стаж.
Не, това не са изисквания за работа. Това са данни на кандидат за работа.
Един от ония умници, от снимките по-горе отговаря:
Работно време 8-10 часа. Заплата 700лв.
Не, благодаря!
Това речни, е истинска история, при това не единствена!


9 юли 2019 12:34 | Катерина Дорманджиева
Оценка:
-25
 (
75
 гласа)

Покажи какво можеш пък после искай пари, не може да си некадърник и да търсиш пари, които не си изработил 0


9 юли 2019 12:37 | Съгласна
Оценка:
2
 (
54
 гласа)

Съгласна съм с Катерина. Първо човек трябва да се докаже и тогава да иска. Тогава всъщност няма да е необходимо да иска, защото работодателят ще види, ще увеличи заплатата и ще мотивира служителя, знаейки колко трудно се намира читав човек за работа. Но не може всеки от първия ден да иска 1000 лв., без да е показал качества и умения.


9 юли 2019 12:38 | Ivo
Оценка:
5
 (
35
 гласа)

Катерина дормангиева какво има да се доказваш като продавач да не работиш на такава позиция като компиутърен специялис или да не те вземат в аец козлудуи хахаха


9 юли 2019 12:40 | Бакаловица
Оценка:
57
 (
61
 гласа)

Да каже господин Бакалов как дава за нощна смяна 20, 00лв. на продавачките и как плаща отпуските по 10. 00лв. на ден!!! Ще чака да му работят някои луди. Иначе голям бизнесмен-кървави пари!!!


9 юли 2019 12:43 | Ivo
Оценка:
54
 (
58
 гласа)

Бакалов баницата направи 2 лв на жените по 600 лв даваш на 3 смени нетели е срам ти да говориш


9 юли 2019 12:45 | Иван т
Оценка:
48
 (
48
 гласа)

Сложете красо енергото и шапката и да се знае бизнесмените крадци на ток фалшиви фирми спят иначе органите кадето трябва да проверяват смешен град смешни хора


9 юли 2019 12:50 | вирус
Оценка:
43
 (
47
 гласа)

"Струма" не можете да правите елементарни анализи. Описвате свободни длъжности, които не изискват квалификация, ниско платени са и предлагат от "коректни" работодатели. Всеки човек отговарящ на изискванията за тях ще предпочете чужбина, където ще получи далеч по-адекватно възнаграждение, както и условия на труд. Аз да попитам къде са работните места с висока добавена стойност.


9 юли 2019 12:59 | Vivko
Оценка:
28
 (
50
 гласа)

Поръчкова статия, за да се вдигне рейтинга на ГРОБ


9 юли 2019 13:02 | Emzaikata
Оценка:
40
 (
46
 гласа)

Пълни паляцовци, накрая ще си работите сами-но тогава няма как и ще си затворите бизнесите!!! За съм младите, да държат инкяр до последно и да се чудите накъде да хванете!! Паляци бизнесмени!


9 юли 2019 13:08 | Zaplatko
Оценка:
48
 (
52
 гласа)

Малко преигравате господа бизнесмени. Излиза, че младите благоевградчани са балъци да ходят в чужбина или в София за по-добро препитание, при положение, че при вас всичко е страхотно. Нещо не се връзва, замислете се, анализирайте и тогава се плачете от некадърници. Всички сте имали поне един кадърен служител, който не може да си покрие месечните сметки.


9 юли 2019 13:10 | Д-р Бренди
Оценка:
27
 (
31
 гласа)

Много вожд, малко индианец. Джеронимооо..


9 юли 2019 13:13 | в изгнание
Оценка:
36
 (
42
 гласа)

Господа „бизнесмени“ да си поговорим как се образува очакваната заплата;
• Висше образование – кредит за него и минимум пет години (400лв.)
• Наем на квартира – (250-300лв.)
• Телефон, вода, ел. енергия, тв и др -100лв.
И така месеца започва, а потенциалният кандидат за работа отговарящ на условията дължи 800лв.
Е как смятате ще приеме ли човек инвестирал в образованието 1000лв. пък вие да някой ден, може би, след време не определено да му увеличите възнаграждението на 1100…
То стана като с магарето; Тъкмо го научих да не яде, а то взе че умря


9 юли 2019 13:18 | Ванилия
Оценка:
27
 (
45
 гласа)

Освен продавач-консултант и сервитьор в благоевград като друго може ли да се работи?
Дори и връзки да имаш, пак няма къде да работиш, всичко затвороха ГРОБ.
Камбитов изгони по Дупница и Симитли няколко фирми вече
Не се накраде


9 юли 2019 13:18 | 123
Оценка:
35
 (
35
 гласа)

Струма направете анкета по тези фирми и разберете колко взимат рабониците и ако се връзва повече от 600 лева за месец! Повечето работят сигурно и без осигуровки! Дали причината е, че не им се работи или заплащането е ниско надниците не са трепнали от преди десет години бяха 25 и сега са 25 лева а всички цени на услуги и храни са нагоре!


9 юли 2019 13:26 | Плажа
Оценка:
16
 (
20
 гласа)

Как попитаха най компетентния човек и после ще напредък .....


9 юли 2019 13:32 | 02
Оценка:
23
 (
27
 гласа)

Това е изтина, че не плащат на хората нормални заплати и ги осигуряват на полавин работен ден .Затова младите избягаха и сега само старите хора работат защото няма на къде и мизерстват -работещи бедни


9 юли 2019 13:35 | Нейчев
Оценка:
31
 (
33
 гласа)

Бизнесмени в Джумаята!? Ха-ха! Такова чудо няма! Виж примерно такива, които копаят земята да крадат ток има! Палячовци, джом на село!


9 юли 2019 13:51 | Катилина
Оценка:
31
 (
39
 гласа)

ПРИЧИНИ ЗА БЕДНОСТ И БЕЗРАБОТИЦА:
1. Липса на добро и качествено ОБРАЗОВАНИЕ, средно и висше.
2. Липса на семейно, обществено и социално възпитание.
3. Липса на конкуренция.
4. Липса на възможности за работа, качествени работодатели.
5. Партийна политика за ОБЕЗЛИЧАВАНЕ НА ХОРАТА И ПОВСЕМЕСТНИ НЕСАНКЦИОНИРАНИ КРАЖБИ.
6. Натрупване не нечестно спечелени пари и тяхната реализация на пазара.
7. Обезверяване на умните млади хора и тяхното прогонване. Това гарантира бедност и на следващите поколения.
8. Достигане до еднопартийна система на управление.
9. Сливане на партията и държавата.
10. Неработещи държавни институции
ОТ ТОЗИ РЕД ОБЩЕСТВОТО СЕ ОСВОБОЖДАВА САМО ПО ПЪТЯ НА СИЛОВИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ВЛАСТТА. ПО ЗАКОНОВ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕБОРЕНО БЕЗЗАКОНИЕТО.


9 юли 2019 14:08 | Телето си е теле
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

22 написа:22

Личи си, че си от грамотните, както и повечето пишещи твои събратя тук.


9 юли 2019 14:14 | mima
Оценка:
7
 (
27
 гласа)

Господин Велинов е абсолютно прав в това, което казва . Такава неграмотност и арогантност, липса на възпитание у младите, че чак не мога да повярвам. А колко са мързеливи не ми се говори, ама като им направиш забележка или си тръгват, или като се озъбят, страшно е просто,


9 юли 2019 14:16 | Барон
Оценка:
24
 (
24
 гласа)

Какви бизнесмени може да са!? Таксиметрови шофьори, жичкаджии, работници на АПК, ОКС, милиционери, фолклорни емигранти! Крадат ток, минерална вода, труда на хората! Тия ако са на Запад ще умрът от глад!


9 юли 2019 14:18 | Петко
Оценка:
36
 (
36
 гласа)

Бизнесмени, оня Бакало само пощипва продавачките по задниците, печели на гърба на тези хора, които работят за него 25 години. Дава мизерни заплати, а кара Мерцедес S класа.


9 юли 2019 14:25 | Смилен
Оценка:
-2
 (
24
 гласа)

Абе 25 години да си въртиш бизнеса и да си на пазара не е лесно, аре стига сте плюли хората, които работят 2 заплати да дава заслужава уважение те такива кандидати за работа сте философи, арогантни дето само плямпат глупотевини, хванете се за работа ей. аз бях нощна и мога да си позволя да съм тук, ама вие що работите дето по цел ден сте у фб или по сайтовете


9 юли 2019 14:27 | Иван Василев
Оценка:
17
 (
31
 гласа)

Ще заработят младите разбирасе като започнат да им плащат по 15 евро на час а не за ден: Поздрави от Холандия.


9 юли 2019 14:27 | Мони
Оценка:
-1
 (
19
 гласа)

Много точна е статията.


9 юли 2019 14:34 | ужас
Оценка:
23
 (
29
 гласа)

А защо не кажат, че предлагат 550 лв на месец?
В София стартирам на 1500 лв минимум. Няма как просто нормален млад човек, който иска сам да се издържа да работи в тоя град.


9 юли 2019 14:36 | 123
Оценка:
21
 (
29
 гласа)

Този Велинов е пълен женкар, а дъртия козел Бакалов да смени боята!


9 юли 2019 14:45 | Падеж
Оценка:
26
 (
32
 гласа)

Абе много Тъпи благевградчани. Берат ягоди за без пари в чужбина. А тук ги чакат реки от пари. И не искат да ги вземат.


9 юли 2019 14:52 | Пипоно
Оценка:
-5
 (
21
 гласа)

Какви реки от пари е идиот


9 юли 2019 14:53 | Смилен
Оценка:
-3
 (
13
 гласа)

123 така както го казваш каче ли е недостатът да е женкар .Е какъв да е велинов --богат убав по мъже ли да си пада, егати простия народ, на тебе 123 искал ли ти е, или като го гледаш какъв убавец е ти се прииска, майко мила


9 юли 2019 15:12 | 22
Оценка:
-10
 (
22
 гласа)

за коментари немате грешка, мързеланковци българи, като сте с некакви условия, толко езика, толко вишета, банката дава колкото заем искаш, направете си бизнес и си вижте печалбата, и всеки ден с проблемите. Колко фирми фалираха от големите печалби.


9 юли 2019 15:27 | Nicola
Оценка:
-1
 (
23
 гласа)

Тъп народ свикнал само да реве и да търси виновни .Умен човек трудно остава беден .Не злобейте на хората които са находчиви и успяват да се справят с живота, а той обича смелите, а не ревльовците, я се хванете на работа каквато и да е едното идва с другото, после ще дойде друга и така . В чужбина ви унизяват и гледат на ваш като роби, опиняте то 14 часа на жегите за да се правите на баровци за неколко месета тука .Кой ви уважава в чужбина бе ! Хората казват добре че са българите да ни копат земите и берат плодовете . Срамно робско мислене, обаче злобари у нас


9 юли 2019 15:43 | Саид
Оценка:
23
 (
27
 гласа)

Точно Бакалов да дава съвети.... Педофил....
Защо БАБХ не влиза често в тия коптори за закуски да види каква стока купува от мандрите.
И тия от инспекцията по труда да му отидат да видят колко хора работят и какви осигуровки плаща.


9 юли 2019 15:45 | Имигрантът
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Като започнат да ми дават по 750


9 юли 2019 16:53 | аре сиктер
Оценка:
38
 (
42
 гласа)

Работих при г-н Бакалов мойте уважения. При стаж 40год. се пенсионирах на 174лв. Преметал ние както си е знаял той в негова полза нима НАП не вижда че се работи и ден и нощ и какви осигуровки внася на работника. Работихме по седем дни в седмицата нощна смяна от първа смяна вечерта отиваш н. смяна и ти се брой раб. ден за другия ден по някога от н. смяна ходихме втора смяна от 14. 00ч. Имала съм 28раб. дни за месеца той ме е водил неплатен месец/не един и два пъти, а с години поне веднъж в год. не е водил неплатена а ние сме бъхтали мисля че и в момента го прави това нещо с работниците/И тогава ни даваше по десет лв. на ден за отпуска при законна отпуска 20раб. дни той дава три седмици като го смята 3 по 7 и тук ощетява работника плаща по 10лв. платен годишен отпуск и тук ощетява работника никога не е водил нощен труд или празничен и тук ощетява работника работят по 25-26/да не кажа и повече/по 8часа а ги осиг. на петдневка


9 юли 2019 17:08 | Иван
Оценка:
28
 (
28
 гласа)

За голямо съжаление това е само началото на края!


9 юли 2019 17:09 | Пеперуд
Оценка:
27
 (
29
 гласа)

поръчкова статия


9 юли 2019 17:09 | До Смилен
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Смилене, можеш спокойно да му застанеш на стойка на този охлюв, богат бил... пълен смешник


9 юли 2019 17:12 | аре сиктер
Оценка:
26
 (
28
 гласа)

Роман мога д напиша за г-н Бакалов за неговото използване на работника. Нима ако спазва закона да плаща нощен труд отпуска да ползваш 4 седмици по 5дни /20раб. дни/ плаща извънреден труд при работа 26дни по 8 часа208часа работени а внесена осиг. на 160часа за месеца 48ч. за негово здраве но не е един и два месеца това ако всеки един работодател спазва закона както е в държавните предприятия младия човек няма да се хване на работа, но такива като г-н Бакалов които само ги използват няма да се захване.


9 юли 2019 17:40 | ...
Оценка:
21
 (
21
 гласа)

Пресейдинявам се към всичко казано от "аре сиктер" това е истината аз също съм работила при него само мога да допълня, че продавачките от 7часа работа на ден ги направи на осем работиш 6дни в седмицата по 8часа /а по някога и 7 дни в седмицата/ 48 а те осигурява на 40. Специално на мен около две години не ми е внасял осиг. когато съм започнала при Бакалов. Също ме е водил неплатена отпуска, а аз съм имала 28раб. дни по 8часа.


9 юли 2019 18:00 | Комбатов
Оценка:
29
 (
29
 гласа)

Колко са глупави благоевградчани! Цигарената търси работници, завода за волани също, ЗМК също, ЗИОТО също, Бирената също, Печатни платки също, ЗГЕ също, хотел Ален мак също! Мототехника също, Плажа също, градинките са зелени та зелени, центъра на Благоевград не е облицован с грозни бетонови плочки!


9 юли 2019 18:40 | Срам
Оценка:
22
 (
22
 гласа)

То че кадри няма, няма така е, но какво очаквате за 600 лева заплата. В Благоевград всичко приключи. За да се съвземе тоя град му трябват минимум 10 - 15 години яки инвестиции


9 юли 2019 18:57 | Ха ха
Оценка:
21
 (
23
 гласа)

За минималната заплата 6 дни в седмицата това е извън закона! Защо да работя за 600 лв, като в Англия за 4 месеца спестявам колкото за 1 година работа в Бг!!!!!


9 юли 2019 19:52 | Дa
Оценка:
-7
 (
21
 гласа)

Мързеливи, нагли и некадърни. Това са тези по кафетата. Може да търси от майка му и баща му, а иначе заплатата им е ниска. За съжаление е виновен българският ни манталитет-детето да е добре. А че това "дете" е на 30 г и само спи и пърди не го виждат. Америка затова е велика, защото на 18 айде чао и не бачкаш ли умираш. А тука само рев и стойки


9 юли 2019 19:52 | ...............
Оценка:
26
 (
26
 гласа)

Работодателите имат по-голяма вина-те искат млади хора, по възможност без малки деца и с опит. На 50 г. вече си стар за работа и мнооого млад за пенсия.....


9 юли 2019 20:04 | Тц-тц
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

Вие нормални ли сте?
Не знам колко долен трябва да си за да твърдиш горенаписаното. Това е липса на достойнство! !!
Може и да има такива, но не вявявам масата да е такава, както твърдите. Така им изнася да твърдят на управляващите, но все пак ние живеем в този град, а не на Марс, така че сте жалки.
Въпросът е какво се предлага от работодателите като условия на труд и заплащане, че да имат изисквания за кадри. Какво излиза, че ние-хората сме слабоумни и не виждаме действителността и затова трябваше вие да ни разясните каква е тя, понеже ние сме "тъпички"!!!


9 юли 2019 20:08 | Kraso shapkata
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

Мишки напишете една статия за дадените за по 500 лв държавни обекти за ненамесата нои нап хората работят12 часа осигоровка 2 нощен труд не се вписва работника работи шефа се осигорява като миниор няма да стане скоро няма и да има кои огледаите се по улиците деца и хора над 55 каде са хората над 25 до 50 затваряи те си очите но вече сме 5 милиона мишкари умиращи от глад


9 юли 2019 20:16 | 111
Оценка:
23
 (
23
 гласа)

Търсят безплатнна работна ръка


9 юли 2019 20:55 | Я кажете
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

А в Струма. ком колко е заплатата на репортер ? Да си сверим часовниците.


9 юли 2019 20:59 | Реалист
Оценка:
-8
 (
16
 гласа)

Младите днес са убедени, че щом са решили да “се фанат некъде на бачкане” и работодателят е длъжен да замести мама и тате и да им подсигурява високия стандарт, за който мечтаят. И въобще не ги интересува колко са полезни в работата си и колко пари изкарват за работодателя си. Някога казвахме - да си изкараш заплатата.... Сега очакват да им “дават” заплата....


9 юли 2019 21:26 | Реалист
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

Само, че същите тези млади хора не ги мързи и бачкат здраво в Сф или чужбина, просто там знаят за какво работят. В Благоевград бизнесмените са смешни, реален бизнес няма, кариерното развитие на придавач или общ работник какво е, заплащането е 300 евро. Всички нормални млади и не толкова млади се махнаха или скоро ще се махнат от загиващия Благоевград.


9 юли 2019 22:33 | Куция Франк
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

в софия стандарта бил по-висок и било трудно, НО заплатата е ДВОЙНА. Цените на бензина, храната, тока, водата, дрехи. обувки са като тук, Вие стандарта как точно го определяте ? И там баничката е като при Бакалов, но не взимат по 500 лв работниците.


9 юли 2019 22:53 | 1221
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Далеч съм от политика, но е факт, че града бавно умира от към бизнес. С малки изключения всички предприятия бяха изкупени от хора свързани с БКП и техни подлоги от СДС. Затворени бяха редица предприятия . Инвестиции в нови предприятия никакви. Тоя с воланите за какво реве, че няма кадри ами за 650 лв. в това мръсно и с много ръчен труд, кои ще му работи. Истината е че т. н. местни бизнесмени не са плащачи. Има изключения, като Чапов и още някой друг, но са малко. Идете по селата около Пловдив та там цехчета дават по големи заплати от тук. За ресторантьорите не искам да ги коментирам. Повечето бивши кадри на Балкантурист, ушета на ДС, които не им се дават пари. Поработи някое момиче искат му с..., откаже му, хване я в дребна издънка и я изгони . Масово явление при всички кръчмари. Общината и ЮЗУ са най големите работодателите, което не е нормално. В това отношение градове като Петрич и Сандански са по добре и има повече инвестиции. А в Банско си е пералня на пари ..


9 юли 2019 22:58 | Милен Радуканов
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

вижте при Чапов дали не искат да работят хората. Попитайте го колко молби за работа са постъпили при него и ги сравнете със вашите героини "работодатели''


9 юли 2019 23:08 | Имигрантът
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Като започнат да ми дават по 750


9 юли 2019 23:48 | .
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Много е зле положението в Благоевград. Казвам го като човек от друг град, който идва от време на време. Такова нещо никога не е било наистина!!
Изведнъж всички млади се изнезоха в чужбина и София, студентите намаляха. Улиците са празни, а вечер по главната улица освен някое бездомно куче няма какво друго да видиш.
А относно младите, на които не им се работи - такова мърляво, гадно, арогантно и невъзпитано поколение наистина не е имало никога до сега! Нищо не става от тях. Те са свикнали по цял ден кафенца, фейсбука, наргиленце, вечер на чалготека и т. н. Не се от интересуват от нищо, гледат да се намърдят някъде в университет, за да продължат забавите колкото може повече и така. Не очаквайте от такива да ви работят! А най-лошото е, че точно такива се задават...
Нищо хубаво не очаква града.


10 юли 2019 00:50 | И.П
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

С висше образование съм, с две магистратури и специализация за учител и куп професионални квалификации, търся нон стоп работа за учител, счетоводител, банков служител но всичко с връзки никои не ми се обажда, кандидатствал съм и за продавач-консултант пак никои не се обажда, а лъжат, че нямали били кандидати, а когато кандидатстваме никои не се обажда за интервю. Първо да се погледнат работодателите колко струват, и чак тогава да обвиняват другите, благоевград е един умрял и затънал град без развитие. Ще бяхат в софия и чужбина защото има развитие, а не като в благоевград, само да пропадаме.


10 юли 2019 01:22 | no mercy
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Моля!? А защо не споменете за данъците, които криете? Защо не си признаете за кражбите от обикновения човек и държавата? Защо не разказахте за капаните, които стоят зад обявите ви за работа.
Пример: 8 часов работен ден, понеделник-петък, 800лв заплата + бонус. LoL
реалност: 10 часов работен ден 570 лв заплата без фиксирана почивка.
И още няма обедна почивка, акп сте в офис смачкваш се като плъх зад бюрото и нямаш време да мръднеш, следят те на камерите. Никакво уважение към хората, които ви изкарват хляба... и още, и още, но нямам време сега...


10 юли 2019 07:12 | Зарзавата
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Така наречените "бизнесмени" от Благоевград с малки изключения са нагли експлоататори, ниско образовани и със селяшки манталитет. Печелят на гърба на работниците, експлоатират ги, плащат си за да не ги притесняват разни инспекции по труда и НАП и всичко е точно. Накрая се оказва, че от 5 години работа при такъв бизнесмен я имаш една две години стаж, я нямаш. Благоевград загива, последния да затвори вратата.


10 юли 2019 11:13 | До И.П
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

"С висше образование, две магистратури, куп квалификации, специализация за учител.. търси работа като учител.. "
Олицетворение на проблема в Благоевград - огромни претенции, за учител дори ?!? На практика пет изречения с десет грешки!!!


10 юли 2019 11:57 | Ричард Ран
Оценка:
-8
 (
10
 гласа)

Това за получване на ниски заплати е пълен мит! Ако измерваме заплата като сума в края на месеца тя е малка - 400, 500, 1000, 1500 лв - нищо не са. Ако измерваме обаче заплатата на единица-продукция (работа), която призвеждаме (работим) ние получаваме много, не защото заплатата ни много, а защото това което произвеждаме (работим) е малко. В Благоевград и не само е пълно с мързеливци, които чакат някой да ги вдигне от къфетата за да започнат работа със стартова заплата от 1000-1500 лв. без да докажат себе си. Има едно правило "За да вземш първо трябва да дадеш" Аз съм започнал работа в Благоевград на 19 г. (1999 г) с тогавашната мнимална заплата, а сега взимам по 3500-4000 лв. със същата професия, с която съм започнал и не мисля да я сменям, защото си я обичам. Когато обичаш работата си и се отдадеш на нея, тогава нещатат ще се получат и рзботодателя ще го види това и ще те оцени като ценен работник, и тогава ще взимаш заплатата, която би трябвало.


10 юли 2019 12:18 | Никола
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Отговори защо тези уж мързеливци работят и то много в Сф или чужбина. Помисли с чугунената си глава. И правилото-за да вземеш трябва да дадеш важи и за работодателите, не само за работниците. В никоя фирма в Благоевград не повишават заплатите, ако си почнал на 600 трябва да минат години да стане примерно 650, нищо, че човека е съвместен и добър работник.


10 юли 2019 12:26 | Никола
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Преди 15 години заплатите в Благоевград бяха 400-450 лева, сега са около 550-600, а от тогава досега цените са в пъти по високи.


10 юли 2019 12:39 | Емил
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Няма ги вече големите предприятия, които бяха в града. Всичко се затвори, което даваше прехрана на хората. Останаха тия чорбаджии в сферата на услугите само, които дават смешни пари и мизерни условия на труд.


10 юли 2019 13:05 | Ричард Ран
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

Пепино няма какво да спорим аз така виждам нещата и те се получават, а които където иска да работи, аз оставам тук, защото за мен Благоевград е София и чужбина. Това, което получам ми достатъчно за да водя нормален живот - и го заслужавам, защото не седя по цял ден по баровете, цяла врчер по чалготеките и прочие, а гледам да стана рано и да си свърша рабоата както трябва. Когато всички така започнат на правят България (Благоевград) ще тръгне напред, а не само тука да се вайкаме, че града ни замира, замира от такива като теб мрънкачи, които искат всичко да им се носи на тепсия като на мамини синчета. Всичко идва от родителите "чалгари", които не дават на децата си подходящата ценностна система, а ги учат на "правилото" "Учи, мама, да не работиш".


10 юли 2019 13:14 | Б. З.
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Сваля се на всяка брокерка и на всяка клинетка въпросния работодал дженерал инвест


10 юли 2019 13:19 | Bili
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Ей като почнете да плащате като в страните в Европа тогава няма да ви бягат работниците.


10 юли 2019 13:31 | Никола
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Получават се нещата за много малък процент от работещите хора, над 90-95 процента от работещите в града. изнемогват, защото мизерните заплати не стигат за нищо освен за сметки. Благоевград е на дъното по доходи в България, .цифрите са безпристрастни.


10 юли 2019 13:53 | Ричард Ран
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Пепино, май ще започнем да говорим на един и същ език. Е сега ми кажи зашо така се получава, че за едни нещата се получават а за други не...? Всичко идва от мързела! Всеки трябва да се научи да си върши работата, достойно, до край, да вниква в детайла, а не просто да отиде и да се върне от работа. Виж сега разбира се, че има некоректни работодатели и за тях има начини, по които трябва да се подходи подходящо.


10 юли 2019 14:23 | Но
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Поръчкова статия. Бизнесът плаща 500-600 лв. Калинките на партиите от 1000 нагоре, и точно те са тъпи и мързеливи. Частният бизнес вземете ги на работя тези мързеливи и некадърни чиновници и им направете оценка моля.


10 юли 2019 14:34 | Alooo
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Струмата, я елате да видите в какъв вид уж работят общинарите. Явно дрескодът на Камбитов е полуголи жени. Нещастници.


10 юли 2019 15:06 | до ало
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Е какъв да е? Те повечето слизат от селата.


10 юли 2019 16:02 | Никола
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Защото не всеки е it или друг специфичен специалист. Много лошо за държава и град, когато честните, работещи хора изнемогват. Тогава в държавата и в града има нещо сбъркано и то е от управляващите.


10 юли 2019 17:37 | РЕШЕНИЕ
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Безработнико /разбирай мързеливецо/, защо ти не откриеш свой бизнес и да видиш колко е лесно? Да създадеш работни места, а не търсиш такива при някого. Всичко ще си бъде за теб, ти ще цакаш другите! Не можело всички да сме газди, така ли? Ами тогава ще работиш при този, който може. И няма да питаш колко ще ти дава, а ще получаваш толкова, колкото изработиш. Договорихме ли се?


10 юли 2019 18:20 | До Струма
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Еййй смешковци, къде има работа бе олигофрени?? Стига сте правили изкуствен ПР на Недялко. Как пък не ви писна да сте в клекнала поза, средношколници неграмотни


11 юли 2019 00:41 | 9788
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Тук се навъдиха доста умници, всеки дава акъл, а те за тях нямат! Смешници!


11 юли 2019 09:18 | Шон Пен
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Договорихме се, дай тел.


11 юли 2019 15:05 | До 9788
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А ти си сърбаш от евтиното кафе на партера в общината и те боли фара. Работи си на скапаното бюто и гласувай пак за Недялко на есен. Ще взимаш вместо 800, 830 догодина, наистина си заслужава. Такива като теб са вредни за подрастващите


11 юли 2019 17:14 | Рефлекторно и ясно1
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Хахаха, позабавлявах се малко с четене на "мнения"... и се посмях добре, разбира се :-) .
От години не живея в това БГ-гето, пълно с идиоти, измамници и наивници..., и от години съм забравил какво е да броиш стотинките преди заплата... А иначе по "темата" : Ми, много ясно е, че каквито са работодателите такива са и търсещите работа.
Питам се често, а защо в нормалните държави не е така. Вие уважаеми сънародници запитвате ли се? Явно не, и явно не ви интересува това, защото в противен случай нещата с времето си щяха да потръгнат, да се оправят... В гетото за жалост има и една друга тенденция: освен непукизъм и незаинтересованост от нищо..., така и подигравателно отношение към мислещите, умните заинтересованите, и ето и затова свестни хора не остават там, в гетото. Или са безкрайно малко и никои не им обръща внимание, не ги цени, не ги поощрява... Модерно е сега в гетото, да си непукист, нахален и дори брутален, да демонстрираш всякакви просташки и дебилни качества и способности.


11 юли 2019 17:21 | Рефлекторно и ясно2
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Мдаа, сега очаквам как ще ми се нахвърлят всички ония които си помислят, че точно за тях пиша.... Хахахха, а те не са малко.... А иначе, истински работодатели в гетото мили мои сънародници никога не е имало, и няма да има. Както няма и истински хора на наемния труд! Труда в гетото нито е реално оценен, нито има реален и конкурентно способен труд с конкурентно-способен свой продукт: каквато и да е стока... НЯМА, НЕ Е ИМАЛО И НЯМА ДА ИМА. Ето за това Гетото скоро ще се превърне не в държава а в територия с географско наименование България: Ще изчезне и нацията ни и държавата и културата и традициите ни и всичко.....


11 юли 2019 17:28 | Рефлекторно и ясно3
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Да, нацията ни е обречена на изчезване, и не защото аз съм го казал, а защото просто там където няма: реално производство, няма реално положен и правилно оценен труд, няма и РЕАЛНИ СРЕДСТВА ЗА ПРЕПИТАНИЕ!!! Дори и минимални, а когато стомаха е празен и човек дори умира от глад, ходи гол, бос вмирисан и с вечни дългове, то тогава на кой му пука за държава, за нация, за традиции и култура ?????
И всичко, всичко това идва не само от нас, но и от милите ни родни политици, от всички тях без значение на цвят име и раса... всички те ни направиха такива, а ние пък им разрешихме да ни направят и ни е хубаво така !!!
Едиственото решение за малкото останали нормални и трезвомислещи хора в това проклето ГЕТО е ТЕРМИНАЛ2, та ако ще и на 60 години да са !!!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.