Дипломатите ни в Скопие отказаха защита за българската абсолвентка в ЮЗУ Сп. Митрова, заплашена от затвор, прехвърлят си “топката” с Външно министерство

23 юли 2009 00:20   24 коментара   233307 прочита
Г. Първанов
Г. Първанов


Г. Първанов

Говорителят Драговест Горанов се кри 2 седмици и избяга от “неудобния” проблем в отпуск, президентът Г. Първанов, от когото също е поискана помощ, мълчи, колегата му в Македония Г. Иванов се очаква да посече българката за дързостта да се отрече от “македонския корен”, полицаите стоят пред дома й и я заплашват: Предай се сама...

Три седмици българските дипломати в Скопие и Битоля не си мърдат пръста да защитят или съдействат по какъвто и да е начин на българската гражданка Спаска Митрова да не бъде вкарана в затвор за “неизпълнение” на съдебно решение, което не е получила. През януари 2009 г. вестник “Струма” разказа за трагедията в живота на младата жена, която се самоопределя като българка, тя не можеше да се яви на държавен изпит в Югозападния университет “Н. Рилски” в Благоевград, където бе студентка по английска филология. Причината бе, че бившият й съпруг със съдействието на социалните служби в родния й гр. Гевгелия я преследва със съдебни дела заради българския й произход и заплахи да вземе дъщеричката им. След системен физически тормоз по време на брака заради отказа на Спаска Митрова да оттегли подадените преди 4 години документи за българско гражданство съпругът й предприел психически тормоз след раздялата им, за да вземе детето и да го възпита като “македонка”. Младата жена разказа пред “Струма”, че е осъдена от Основния съд в Гевгелия веднъж условно, че не била осигурила легло и условия бащата да вижда детето в нейното жилище и втори път на 3 месеца затвор ефективно за това, че не е изпълнила съдебно решение, което никой не й е връчил, нито доставил по какъвто и да е начин. Апелационният съд в Скопие потвърди присъдата и с решение на Основния съд в Гевгелия на 14 юни трябваше да вляза в затвор за 3 месеца и да прекъсна задължително назначеното лечение на дъщеря ми, която още кърмя, обясни Спаска Митрова по телефона. От април т.г. с указ на вицепрезидента А. Марин тя е български гражданин, затова веднага се обърнала с молба за помощ към българското посолство в Скопие и консулството ни в Битоля. Две седмици дипломатите ни обещавали съдействие на младата жена, но реални постъпки или конкретни действия няма. Въпреки неколкократните телефонни обаждания на “Струма” и до Външно министерство, и до посолството ни в Скопие, и обещанията случаят да се изясни и да се даде информация, такава до вчера нямаше. Вероятно съдбата на една млада българка е последното, което вълнува в момента, в който се решава личната чиновническа съдба заради смяната на правителството в България. Говорителят на Външно министерство Горанов три пъти поемаше ангажимент да се вземе решение по казуса “Спаска Митрова”, каквото и да е то, но такова не последва. Вчера се оказа, че той е в отпуск и не вдигаше телефона си.
Преди седмица Спаска Митрова изпрати апел за помощ и до президента Георги Първанов и премиера на България С. Станишев, преди това чрез съда в Гевгелия е депозирала молба за помилване до президента на РМакедония Георге Иванов с надеждата да не отнемат детето й и да не се прекъсва лечението му. Завчера обаче се разбра, че е отменено лекарското предписание за лечение на дъщеричката й, което гарантираше, че поне до 1 септември, когато то приключва, няма да я вкарат в затвора, а молбата й за помилване е забавена и едва преди 2-3 дни е препратена до президента Георге Иванов.

24 коментара
23 Юли 2009 02:17 | the thriller
Оценка:
-12
 (
276
 гласа)

Срам за управляващите в България- във времена , в които българите бягат от тук и се отказват от българско гражданство , хора като тази жена да търпят такава болка затова, че не позволяват да ги "помакедончат" е парадокс !!! Осъзнайте се властимащи, че близко е времето, в което властта в тази даржава ще бъде само понятие...


23 Юли 2009 04:51 | Iliya Chipov
Оценка:
5
 (
251
 гласа)

Predvaritelno se izvinjavam za latinicata!
Samo zaradi bezdejstvieto si po tozi slu4aj 4inovnicite vav "Vyn6no" trjabva da bydat zastaveni da vyrnat zaplatite si za poslednite 4 godini i da im se otneme pravoto da zaemat kakavto i da e post v darzavnata administracija!Ako naistina tova momi4e be6e gyrkinja, dosega Skopskite glupaci 6tjaha i deteto da i prisadjat i oficialno da i se izvinjat, ama ne-tja e bylgarka, a nie bylgarite gi zalim! Prezidenta Zelev nebiva6e da gi priznava pred '91 i da gi ostavi na Sarbite da gi smazat i vednaz zavinagi da se slozi kraj na taja parodija nare4ena "Makedonska dyrzava".Dano v novoto van6no se maerjat hora, s TOPKI i barzo da se vzemat v race i da spasjat gorkoto momi4e!$ustvam se tolkova bezsilen i tolkova besen 4e njama nakade!Ide mi da ida na Zlatarevo i demonstrativno da im izgorja nelepoto zname, da vidim kakvo 6te napravjat indiancite mu s indianci!


23 Юли 2009 07:16 | :)
Оценка:
-19
 (
273
 гласа)

бла - бла- бла - бла .....


23 Юли 2009 07:31 | Nikolay Vasev
Оценка:
16
 (
262
 гласа)

ЕС ще видят през крив макарон "братята" македонци.....Бате Бойко ще ги смаже!!!!


23 Юли 2009 13:01 | Деведжиев
Оценка:
33
 (
289
 гласа)

Разчитайте вие на Бойко, на тоя, на оня... Нищо няма да се случи, гарантирам! Няма защото нещата у нас, що се отнася до македонския въпрос, са толкова отдавна загубени, че няма вече никакъв шанс да се оправят! Така е защото Желю Желев, за да се направи на голям демократ и, за да разцелува задниците на америкаснките си ментори и покровители, направи най-голямото предателство в новата ни история - призна една държава, която ТЯМА НИКАКВИ ОСНОВАНИЯ ДА СЪЩЕСТВУВА И ТЕРИТОРИЯТА НА КОЯТО СЕ НАМИРА Е ИЗКОННО БЪЛГАРСКА!!!! Хиц и не се надявайте някога да имаме разбирателсто с тези!
http://devedjievblog.blogspot.com/
http://brutailnivazmezdia.blogspot.com/


23 Юли 2009 13:02 | Атанас Белов
Оценка:
21
 (
249
 гласа)

Вече всеки един български гражданин, където и да се намира е в опасност, с такива български държавни чиновници. Това е ясен сигнал за нас българските данъкоплатци, че в очите на сегашните български държавници ние не сме нищо друго освен лесен източник на доходи.


23 Юли 2009 13:40 | Bilyana OConnror
Оценка:
13
 (
241
 гласа)

Balgarskite grajdani v chujbina vinagi sa bili nezashtiteni ot posolstvoto si.
Prez 2002 godina, kogato se pribrah ot UAR byah dala edna intervyu za vestnik Struma, v koeto razkazvah za otnoshenietp na balgarskite diplomati kam balgarite zad granitsa. Bezrazlichieto im e ujasyavashto... stanah svidetel na aresta na nevinna balgarka v UAR i kogato se obadihme v posolstvoto za pomosht ni kazaha che ne se zanimavali s podobni neshta...sramno i tajno!!!
Sega kato cheta za sluchaya s tazi mlada i dostoina balgarka ne mi e tajno, uzpalvam se s YAROST...
Vreme e vsichki balgari da se izpalnim s yarost i da im pokajem che ne mogat da se otnasyat s nas po tozi nachin.
Ili pak shte chakame Sarkozi ili EU da zashtitavat nashite grajdani, kakavto beshe sluchaya v Libia???!!!
POZOR ZA BALGARSKATA "DIPLOMATSIYA"


23 Юли 2009 14:23 | Така
Оценка:
11
 (
311
 гласа)

Опитите на Спаска да политизира семеиния си проблем е изпразнен от съдържание. Съпругут и сърбина Воjислав Савик може да всекакъв идиот, тормозил ли я или не има съд който да решежа такива неща. Но когато тя обижда съда и съдийте, получава и присъда закономерно!!!! Ако тя не се съобразявала със съдебнното решение свързано с родителските права на Воjислав Савик получава присъда законномерно!!!!! Какво тук има вина Република Македония ????? Колкото до Образованието и в Бг защо не казва как точно се узова в Югозападния университет. Гнусната практика да се отпускат "спезиални" места в Бг университети за "българи" от Македония е част от незиния объркан свят и трагедия


23 Юли 2009 18:57 | Кети Камчева-јавна Обвинителка
Оценка:
12
 (
298
 гласа)

Судските процеси протиив Спаска Митрова беа наложени од бивши и сегашни служители на УДБА во Гевгелија.Тие бараа за Спаска многу потешки обвиненија ,јас не прифатив и поради тоа , и еден криминален случај со казино „ Аполонија„ ,преди два дена јас бев разрешена од советот на јавни обвинители на Македониа -Скопје.
Тоа е вистината за овој случај.


23 Юли 2009 19:51 | Сотир
Оценка:
-3
 (
279
 гласа)

КЕТИ КАМЧЕВА НАВИСТИНА БЕШЕ ДО ПРЕДИ ДВА ДЕНА ЈАВНА ОБВИНИТЕЛКА (ГЛАВЕН ПРОКУРОР ) ВО ГЕВГЕЛИЈА. ДО ПРЕДИ ДВА ДЕНА „ НЕ ЗНАЕШЕ „ ДЕКА СПАСКА Е ПРОГОНУВАНА А СЕГА ТОА ГО КАЖУВА.???? Додека се во власта молчат а потоа .....
ИНАКУ И ДЕДОТО НА КЕТИ КАМЧЕВА ПО МАЈКА ,БЕШЕ ВИДЕН БУГАРИН ВО ГЕВГЕЛИЈА И ТОА СЕ ДО СМРТТА НЕ СЕ ОТКАЖА ОД СВОЕТО ПОТЕКЛО.


24 Юли 2009 18:35 | до Сnipov
Оценка:
-60
 (
276
 гласа)

Не ми е чужд езика български, само дето не ми е майчин. Запознаисе по добре с въпроса преди да тресиш глупости


24 Юли 2009 18:45 | До Iliya Chipov
Оценка:
-32
 (
242
 гласа)

.Подкрепяй гърците или кой било друг мангал ,но ти си оставаш проститутка българска .


24 Юли 2009 18:48 | Na Iliya Chipov
Оценка:
-17
 (
241
 гласа)

..smrt za takvi kako tebe


25 Юли 2009 14:44 | До Chipov
Оценка:
-6
 (
208
 гласа)

Познавах един келнер Чипов , това ти ли си?


26 Юли 2009 03:22 | Iliya Chipov
Оценка:
-12
 (
206
 гласа)

Ne.


26 Юли 2009 13:57 | Do Chipov
Оценка:
-9
 (
229
 гласа)

Ti si kelner4eto( barman4eto) sestam se i az za teb. A onazi ve4er na Borovec edva li si zabravil


27 Юли 2009 03:21 | Iliya Chipov
Оценка:
-14
 (
236
 гласа)

Ne samo edno magare se kazva Marko, taka 4e si pravete izvodite.A na borovec imam mnogo nezabravimi ve4eri, no s momi4eta!Sazaljavam mom4eta 4e 6te Vi razo4arovam, no ne si padam po maze.Oba4e vij nedejte univa-v dne6nija moderen svjat 6te namerite i vie partnoir!


27 Юли 2009 21:03 | Паунка Божинова
Оценка:
9
 (
231
 гласа)

Остава ни само историята колко велика държава сме били и колко умни и добри. Но какво от това, че сме били? Сега какво сме? Друг велик българин беше казал: "Не народ, а мърша", а аз ще кажа не държавници, а корумпирани управници, които се грижат само са собственото си благоденствие. Към властта се стремяха години наред бездарници и нереализирани персони, но изпеченици мошеници, за да си обезпечат безметежни далавери.


28 Юли 2009 16:26 | dartanian
Оценка:
4
 (
220
 гласа)

vseki politik predi da bude nazna4en na kakuvto i da bilo post sipe obe6tania bezkrai kakvo 6te napravi sled kato bude izbran, i o6te 6tom vstupi v dlajnost zabravia za obe6taniata si i ne mu puka izob6to za obiknovenite hora, vsa6tnost tezi koito sa glasuvali za nego. ot tazi po-dolna preebavka niama, zatova hora mislete predi da glasuvate na izbori


28 Юли 2009 16:49 | Ot
Оценка:
-7
 (
255
 гласа)

От кога законите не важат за българи,,ако в България няма закони то "българите' в Македония да не мислят да и в Македония няма!!!!!Или за нея да се нарича българка е равносилно да не уважава закона


30 Юли 2009 23:51 | Георги Стоянов Генов
Оценка:
-61
 (
301
 гласа)

Сърбокомунистете трябва да спрат с тяхните антибългарски акции.Сега ще се види имаме ли държава !
[email protected]


31 Юли 2009 02:26 | Българин
Оценка:
-3
 (
221
 гласа)

Ако българските политици не се ангажират, значи е време за нови избори!


04 Август 2009 13:43 | Калоян
Оценка:
-6
 (
188
 гласа)

Бравус, Чипов, бравус! Добра мисъл, вярни думи! Трябва да им се казват по-често май на "братята"... някой ден ще ни оценят, но ще е късничко за тях...


29 Януари 2010 15:29 | българка
Оценка:
0
 (
24
 гласа)

България трябва да си защити гражданката така както правят всички цивилизовани държави по света!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар