Братчета паднаха в дълбок 2 метра ров с вода, 4-г. Николай е в хипотермичен шок, 6-г. Арчо прехвърлен в “Пирогов” с увреден мозък

26 февруари 2010 00:16   7 коментара   18039 прочита
4-годишният Николай е изпаднал в стрес и непрекъснато плаче
4-годишният Николай е изпаднал в стрес и непрекъснато плаче


4-годишният Николай е изпаднал в стрес и непрекъснато плаче

Ужасена от случилото се, майката Костадинка Василева крещи на мъжа си пред Спешен център: Защо изпусна децата?!

6-годишният Арчо Славчев Василев и по-малкото му братче, 4-годишният Николай, при игра в бившето военно поделение в Дупница паднаха в дълбок, пълен с вода, ров. Николай паднал пръв във водата, а брат му Арчо се опитал да му помогне, но и той цопнал вътре. С тях бил техен пръв братовчед, който, като видял, че двамата братя се давят, започнал да крещи за помощ и привлякъл хора от квартал “Гиздова махала”, който се намира непосредствено до казармите. Надошли много хора и братята били извадени от водата, като Арчо бил полумъртъв. Близките не дочакали линейката от Спешен център, а на ръце донесли децата при дежурния екип, който реагирал бързо и адекватно.

Децата били интубирани и, по думите на началника на Спешен център д-р Златко Величков, било направено всичко необходимо, за да се спаси животът им. Арчо се бил нагълтал с вода, тъй като престоял около 5 минути под водата. Най-вероятно това е довело до мозъчни увреждания и Арчо е закаран спешно в “Пирогов”. Братчето му Николай е настанено в детско отделение на общинската болница в Дупница. Той е получил хипотермия, като телесната му температура е паднала до 34 градуса, което често пъти има фатален изход.

Вчера педиатърът д-р Диана Кьосева разказа как е бил спасен малчуганът: Веднага започнахме вливания на топли системи, телцето на 4-годишното дете загрявахме с шишета топла вода, за да може да се покачи температурата му. От ниските градуси получи брадикардия, т.е. пулсът му спадна до минималната граница между живота и смъртта. Вчера Николай външно изглеждаше добре, но бе изпаднал в депресия, непрекъснато плачеше.

На място пристигнаха и социални работници от “Закрила на детето”. Те споделили пред д-р Диана Кьосева, че бащата Славчо и майката Костадинка са грижовни родители, но и двамата са безработни и отглеждат пет деца. Дежурни лекари от Спешен център споделиха, че най-вероятно майката е оставила бащата да надзирава децата, но той ги изпуснал от поглед и те отишли в бившето поделение. Майката хвърляла камъни по бащата пред Спешен център в Дупница и крещяла: Защо изпусна децата?! Костадинка вчера бе при сина си Арчо в София.

Бившето поделение в Дупница крие много опасности за деца и за възрастни. Жителите на квартал “Гиздова махала” “оглозгаха до кости” поделението и сега са останали само руини и дълбоки ровове, които се пълнят с вода при дъждовно време и носят опасност. Преди седмица, както “Струма” писа, роми замалко не се взривиха от противотанкова мина. С кирки ровили за желязо и се натъкнали на мината, но не я ударили и тя не се взривила.


Още за: деца   инцидент   болница   Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
26 Февруари 2010 07:43 | ДАИ
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

да трябва държавата да наглежда ромските деца и в колибите им, а не само по децките домове кадето циганите ги изоставят


26 Февруари 2010 10:00 | Избирател
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

Родителите им ги пускат на воля навсякъде:да крадът,да ровят в кофите,да просят,да мамят,да играят дори.Сега плачат и се вайкат.Какво търсят във военни поделения,било то и бивши.Но старата власт,вместо да ги раздаде на военните тези жилища,дори и за материали,те ги изоставиха и циганите ги разфасоваха и откраднаха тухла по тухла,кантакт по контакт,керемида по керемида-всичко.Това племе трябва да се спре да прави пакости.Да ги накарат да работят земята която пустее.Никакви помощи,страгост при кражби.Защо да се занимават с тях полицаи, следователи, прокурори, съдии и затворнически власти?Това са нашите пари които се харчат за това,че откраднал нещо минимално.Ако е убил циганина-доживотен затвор.При кражба-бой,бой,бой,никакви помощи и въдворяване на нивата да работи.Как нашите баби и дядомци,родители и повечето българи копаят нивите,а циганите не искат и им крадът пхродукцията на готово.Бой и работа под контрол.Да се изхранват.не желая да им се дават помощи,без да работят.


26 Февруари 2010 10:04 | Избирател
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

....Браво на лекарите,че са спасили децата.Изпълнили са си дълга и дано са действали както трябва да действат всеки божи ден,а не от страх при идването на тълпата цигани.....


26 Февруари 2010 10:25 | До Избирател
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

Кой копае нивите,не разбрах само...България е страната с най-много пустеещи земи в света сигурно...Ина4е съгласен 4е проблема с мангалите е голям и се разраства...Имам си моя идея,да се стерилизират хими4ески тия размножители...и без това никаква полза от тях,само ядове...


26 Февруари 2010 15:07 | нямам думи
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

aми хайде сега както се прави по български след като е станала белята някой вече да запълни рововете и даси свърши работата за която най вероятно му плащат.


26 Февруари 2010 18:26 | Избирател
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

поправка:"...нашите баби и дядовци,родители и повечето българи са копаели нивите...."Разбира се,че и сега не циганите копаят земята на България,а някои българи,които им се ограбват посеви и реколта от цигани с каруци,обикалящи денем и нощем.Хората отиват да пазят гроздето си с брадви,защото Държавата не осигорява охрана.Няма земеделски организации,организирани както е в Гърция,Израел и с помощта на частна охрана и Полиция пазят.Това са фактите от пострадали хора,от местни кабелни телевизий,преса....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар