Новините на югозападна България
Трагедия: Цяло семейство повито в черно! Двама братя и бременна жена загинаха под свлачище  
   РегистрацияЗабравена парола

Благоевградската общественост отбеляза 141 години от Първото Освобождение на Горна Джумая


12 февруари 2019 13:19  3 коментара   3777 прочитаС ритуал по полагане на цветя бяха отбелязани 141 годишни от Първото Освобождение на Горна Джумая. Церемонията се състоя при паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на храм „Въведение Богородично“. В нея се включиха заместник-кметът по строителство и сигурност на община Благоевград инж. Емилия Тунева, зам.-областният управител Иван Стоянов, представители на институции, политически организации, общественици и граждани.

Възпитаници на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, с ръководител Соня Кацарска, припомниха паметни моменти за Горна Джумая от историята и Освобождението на града.

На 12 февруари 1878 г. руските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински. Военната акция по овладяването на град Горна Джумая завършва успешно. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя.

Още за: ритуал  полагане  цветя Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


3 коментара

12 февруари 2019 18:36 | Гатьо
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Русофилията е заболяване. Защо си тръгнаха после тези руснаци? Освободили ни били! Заложиха ни проблемите тогава до ден днешен. Свободно остана само Княжеството а българското землище с повечето хора и територии? И раздават "братята" руснаци български земи на румънци и сърби!


13 февруари 2019 08:24 | до гъдьо
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Берлински договор, 1878 г.

Договор, подписан на 1/13 юли в резултат на преговорите, водени на Берлинския конгрес. Под натиска на Великобритания и Австро-Унгария е ревизиран Санстефанският мирен договор и България е разпокъсана. 1) Създава се васална на Османската империя българска държава между р. Дунав и Стара планина, включително Софийският санджак, начело с княз и с временно руско управление. 2) Територията между Стара планина и Родопите образува автономната област Източна Румелия. 3) Останалите територии от Санстефанска България (Македония и част от Одринско) се връщат на Османската империя.


13 февруари 2019 10:39 | До неграмотника
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Райхщадско споразумение- Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“Страните се договарят също така, че Черна гора и Сърбия ще получат възможността да анексират: първата — Херцеговина и пристанище на Адриатическо море, а втората — някои части на стара Сърбия и Босна. В този случай обаче, „Австрия ще има право да анексира турската част от Хърватия, както и някои погранични райони на Босна“. От своя страна, Русия ще получи правото да си върне Бесарабия, отстъпена на Молдовското княжество през 1856 г. В случай на „пълен разгром на Турция в Европа“ текстът предвижда възможност България и Румелия да образуват независими княжества. Споразумението доказва, че още през 1876 г. е било ясно, че страните по него не са били съгласни на Балканите да се създаде нито компактна славянска, нито голяма държава.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.