Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ќа първи €нуари църквата отбел€зва ќбрезание √осподне и се почита паметта на —вети ¬асилий ¬елики  
   –егистрац舫абравена парола

јрестуваната абсолвентка от ё«” —паска ћитрова три дни не пие вода в македонски€ затвор У»дризовоФ, за да не € отров€т


5 август 2009 00:20  29 коментара   44695 прочита

—нимка на —п. ћитрова и дъщеричката й —узана, свалена от лични€ й компютър в дома й в √евгели€
—нимка на —п. ћитрова и дъщеричката й —узана, свалена от лични€ й компютър в дома й в √евгели€


—нимка на —п. ћитрова и дъщеричката й —узана, свалена от лични€ й компютър в дома й в √евгели€

∆енска организаци€ направи парично дарение на семейството, майката —узана ще си извади български паспорт, за да се срещне с адвокат в Ѕългари€, кабинетът У—танишевФ мълчеше, кабинетът УЅорисовФ продължава политиката на угодничество към —копие


Ѕългарската майка, абсолвентката от ё«” “Ќ. –илски” в Ѕлагоевград —паска ћитрова, вкарана в македонски€ затвор “»дризово” в —копие, не е пила вода в продължение на три дни след ареста, заради опасени€, че може да бъде отровена, стана €сно при посещението на група от ¬ћ–ќ в понеделник при родителите й - майка й —узана и баща й ¬оислав —алик в родни€ й град √евгели€. ¬л€зохме в ћакедони€ през √ърци€, по мобилни€ телефон се уговорихме с майката на —паска —узана, ко€то е на 52 години, да се срещнем в центъра на √евгели€. ƒойде с колело, а ние б€хме до н€каква автогара, щом тръгна пред нас да ни води, веднага € последва полицейска кола, разказа пред “—трума” журналистката ¬елина ƒимова, ко€то е била в колата с представителите на ¬ћ–ќ. Ќейното първо впечатление е било, че родителите на —паска са много притеснени и изплашени. “е споделили, че според т€х животът и здравето на —паска в затвора “»дризово” са застрашени. –азрешили им само едно свиждане с дъщер€ им, и то само за три минути. Ќ€мат информаци€ и за отведената от социалните служби 2-годишна дъщеричка на —паска -—узана. ƒетето е с бронхиална астма, лекарствата му останали при бабата и д€дото. ѕо лекарска препоръка —паска е тр€бвало да кърми детенцето, което е фактически невъзможно след арестуването й.
ѕри ареста е действано показно, —паска е била отведена от дома й от 20 полицаи и трима социални работници, разказаха родителите й, об€сни ¬елина ƒимова. “€ недоум€ваше как е могло майката да бъде осъдена заради това, че не е осигурила легло за съпруга си в ста€та на детето. Ћично разгледах ста€та, т€ е 2,5 на 2,5 метра и в не€ има само бюро с компютъра на —паска, ко€то е преподавала английски език в местно училище, нейното легло и скрин. «а друго легло просто н€ма никаква възможност, но заради това получава 3 месеца ефективна присъда, недоум€ва журналистката. —паска, както “—трума” писа, не е била уведомена надлежно от властите, че има произнесена присъда срещу не€, но въпреки това е арестувана демонстративно. —луча€т, според представителите на ¬ћ–ќ, е с политически привкус заради българското самосъзнание на —паска ћитрова, ко€то завърши образованието си в ё«” в Ѕлагоевград. ѕрез април т€ получи българска лична карта, поради което българската държава тр€бва да й осигури подкрепа като на български гражданин, изпратен в чужд затвор без вина. ѕредседателката на Ќационалната женска организаци€ на ¬ћ–ќ-ЅЌƒ —ултана ѕетрова, ко€то също бе в групата, посетила родителите на —паска в √евгели€, пое ангажимент от името на организаци€та да направи всички необходими стъпки пред българските институции арестуваната да бъде освободена. “€ предаде и парично дарение от ¬ћ–ќ, което майката —узана обеща да използва, за да си извади веднага български паспорт и да дойде в Ѕългари€ за консултаци€ с адвокат. —ъщевременно организаци€та започна кампани€ за набиране на средства за подпомагане на 23-годишната —паска ћитрова. ƒо 18 ч. в понеделник, когато българската група отпътува от √евгели€, нито един наш официален държавен представител не се бе свързал със семейството на —паска. Ѕългарските дипломати в —копие и Ѕитол€ лъжат, че са направили всичко необходимо да помогнат на сънародничката ни, министърът без портфейл Ѕожидар ƒимитров н€ма данни да е поискал сметка от посланика за бездушното отношение по случа€, за който в. “—трума” информира преди 6 месеца премиера —. —танишев, президента √. ѕърванов и външни€ министър »вайло  алфин. «асега приемниците им също мълчат в угода на —копие, чието правителство продължава да издевателства над българи. 200 000 б€ха разстрел€ни преди 50 години, сега ги вкарват в затвора и ги раздел€т от децата им.
¬ћ–ќ-ЅЌƒ започва акци€ за набиране на средства, с които да се помогне на 23-годишната млада жена. «а целта е открита специална банкова сметка в лева:
IBAN: BG90FINV91501204068333
BIC: FINVBGSF
ѕърва инвестиционна банка јƒ, клон “÷ентрални хали”
¬ћ–ќ-ЅЌƒ приканва всеки радетел на справедливостта, според възможностите си, да подкрепи каузата.

ќще за: —. ћитрова  затвор  ћакедони€ ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


29 коментара

5 август 2009 09:09 | ¬Ћјƒ ÷≈ѕ≈ў
ќценка:
9
 (
141
 гласа)

¬секи българин от област ћакедони€ ще бъде защитен от бългаското правителство,Ѕългари€ е силна държава в сравнение с н€кои други балкански държави!!! “€ обича своите граждани и е готова да се отзове на всеки техен повик за помощ!!!ЅЏЋ√ј–»я Ќјƒ ¬—»„ ќ!!!


5 август 2009 11:03 | майка
ќценка:
5
 (
115
 гласа)

ƒјЌќ ќ“ ¬ћ–ќ —¬Џ–Ўј“ –јЅќ“ј » Ќј“»—Ќјѕ ѕ–ј¬»“≈Ћ—“¬ќ“ќ, ўќ“ќ »Ќј„≈ Ќяћј ƒј ¬»ƒ» ЅяЋ —¬я“ “ќ¬ј ћќћ»„≈!


5 август 2009 11:05 | —пас
ќценка:
15
 (
107
 гласа)

през последните години стана €сно, че за българите в ћакедони€ им пука само на тези от ¬ћ–ќ. Ќие правителство н€маме ли? Ѕожидар ƒимитров н€ма ли да си размърда задника и да отиде на м€сто, каква му е работата!


5 август 2009 11:46 | ѕетричанин
ќценка:
13
 (
105
 гласа)

«апочва да ми намирисват действи€та на ¬ћ–ƒ-ЅЌƒ,с тези сметки които са посочили.“е не прав€т необходимите политически и човешки искани€,а започват пари да събират по сметка.»маме пхравитлство което ще направи необходимото,ако всичко това е в правото на младата жена.Ќад€вам се да € освобод€т,а не да стане както са намислили македонците.¬се пак това е т€хна държава и техен —ъд.јко е пристрастен и обвързан,българие е страна от ≈—,както и призната и уважавана дипломатически от силни държави и н€ма да позвол€ва от сега нататък н€кой да се гаври с нейните граждани.—илно се над€вам,че ѕремиера н€ма да позволи това,закото е човек на честта.


5 август 2009 13:39 | »ва
ќценка:
0
 (
98
 гласа)

»звин€вам се за коментара, но нали външно министерство вчера изказа позици€та си по казуса —паска? »з€влението им беше доста критично.http://news.ibox.bg/news/id_50139558
–азбира се всички чакаме резултати и никой не в€рва на думи, но все правителството не мълчи. ƒипломатите са друг случай. ƒокато определени индивиди все още имат дипломатически правомощи€, българските граждани тр€бва да забрав€т за каквото и да е съдействие извън границите на родината.


5 август 2009 13:53 | ћилена
ќценка:
11
 (
117
 гласа)

а сега се представете на м€стото на това момиче и запомнете - никой от нас не е застрахован от произвола на сво€ или чужда държава.  ќЋ ќ ¬ћ≈–≈ ћ” ≈ Ќ≈ќЅ’ќƒ»ћќ Ќј ѕ–ј¬»“≈Ћ—“¬ќ“ќ «ј ƒј –≈ј√»–ј? ћ≈—≈÷, ƒ¬ј? а н€кой да помисли, дали е в състо€ние да изкара толкова време в затвора, където да те е страх и вода да пийнеш! ÷яЋј —≈ƒћ»÷ј ѕ–ј¬»“≈Ћ—“¬ќ“ќ —≈ „”ƒ»  ј ¬ќ ƒј ѕ–ј¬»! ≈ я  Џƒ≈ ћј ≈ƒќЌ»я - ƒј ѕ–ј“я“ —  ќЋ» Ќя ќЋ ќ ƒ»ѕЋќћј“»„≈— » Ћ»÷ј! «абравихме вече за българските медици в Ћиби€ май!
колкото певече организации реагират в знак на протест, толкова по-добре, така ще хокажем, че сме в състо€ние да се защитаваме! Ѕ–ј¬ќ Ќј ¬ћ–ќ! ƒ≈…—“¬ј…“≈!


5 август 2009 13:55 | до »ва
ќценка:
4
 (
98
 гласа)

тук тр€бва да има действие от страната на ћ¬н–, не коментарии и писмени становища. Ѕожидар ƒимитров да отиде там на м€сто и да покаже на българите, че имаме н€какво правителство.—тига "позиции"!!!


5 август 2009 14:15 | ћа€
ќценка:
53
 (
207
 гласа)

към Ѕожидар димитров - ето ви един пример за действие

Ѕивши€т президент на —јў Ѕил  линтън излет€ с двете американски журналистки от ѕхен€н с полет за Ћос јнджелис.

“ова об€ви говорител€т на  линтън –обърт √ибс, пише ЅиЅи—и.

ћалко по-рано държавната агенци€ на —еверна  оре€ съобщи, че лидерът  им „ен »р е издал специален указ, с който двете журналистки са помилвани.

Ћорой Ћинг и ёной Ћи б€ха арестувани от севернокорейските войници в района на аграницата с  итай при не€сни обсто€телства. “е са подготв€ли репортаж за бежанците от —еверна  оре€.


5 август 2009 14:20 | сто€н
ќценка:
5
 (
127
 гласа)

ƒ≈…—“¬»я, √ќ—ѕќƒј, Ќ≈ќЅ’ќƒ»ћ» —ј –≈јЋЌ» ƒ≈…—“¬»я!


5 август 2009 14:46 | само лъжи
ќценка:
-5
 (
113
 гласа)

защо лъжете че е кърмаче като детето е на три години и ходи


5 август 2009 15:07 | vili
ќценка:
4
 (
94
 гласа)

abe ti da nymag nykakva si tvoy teoriy za karmeneto na dezata .ta moyt brat maika mi go e karmila do 3 godini i pri tova s 4udesno zdrave-y si vzemi dumite obratno.nai -vagnoto e pri takiva slu4ai na6eto pravitelstvo da reagira VEDNAGA.


5 август 2009 15:23 | до само лъжи
ќценка:
-7
 (
113
 гласа)

това ли е най-важното в случа€???? хайде стига де??? винаги се намира по една мърша, ко€то позори стадото!


5 август 2009 16:15 | salvadre
ќценка:
-1
 (
95
 гласа)

аман-заман , иди ми дойди кви ги вьршат и те незна€т , уж имаме правителство - а са досто критични ! Ѕожидар ƒимитров -светило на бьлгарщината! ¬ћ–ќ уж организаци€ на бьлгарите , а  аракачанов и сие вьршьт всичко за сво€ сметка. јко тр€бват дйстви€ -нека вси4ки вкупом скочим от пиринска македони€ , и да действаме като брат€ бьлгари. ≈ƒ»ЌЌ» !!! ¬ ”ѕќћ!!! ’вала


1

5 август 2009 17:04 | сите българи заедно
ќценка:
14
 (
132
 гласа)

¬ћ–ќ - разлайте кучетата! Ќакарайте правителството да направи нещо, че и тие от √ерб само от натиск ще разбират, ако си траем - нищо н€ма да направ€т за момичето.


5 август 2009 17:05 | иде€
ќценка:
-1
 (
117
 гласа)

ƒј…“≈ ƒј Ќјѕ–ј¬»ћ ѕ–ќ“≈—“ ѕ–≈ƒ ћј ≈ƒќЌ— ќ“ќ ѕќ—ќЋ—“¬ќ.  ќ… «ј - ƒј —≈ ќЅјƒ»!


5 август 2009 17:27 | ќще една иде€
ќценка:
-3
 (
79
 гласа)

ѕодкреп€м иде€та за протест пред македонското посолство и ако н€ма нужни€ ефект може да се прибегне до блокиране на границата с ћакедони€. Ќие народ ли сме или мърша?


5 август 2009 17:31 | ќще една иде€
ќценка:
-4
 (
90
 гласа)

ѕодкреп€м иде€та за протест пред македонското посолство и ако това н€ма ефект да се прибегне до блокада на  ѕѕ-тата с Ѕё–ћ! Ќие народ ли сме или мърша?!


5 август 2009 17:43 | земете си спаска дома кай вас
ќценка:
-19
 (
109
 гласа)

та€ спаска е спала со цела гевгели€ затоа социалните не и дават детето земете си € спаска во бугари€ на нас таква уруспи€ не ни треба во македони€


5 август 2009 18:01 | вбб
ќценка:
8
 (
100
 гласа)

“ова е признанието на ћакедониа за това че ги признахме пьрви като дьржава.«атова даим отрежем пьт€ кьм членството в Ќј“ќ и ≈¬–ќѕќ.ƒаси вьрнем нашите територий и бьлгарски народ.ƒа си искаме правата и да защитим бьлгарите в ћакедони€.


5 август 2009 19:49 | яне ƒеневски
ќценка:
-2
 (
74
 гласа)

јз съм за протест пред македонското посолство. ”тре в колко? ƒа отидем да им попеем малко възрожденски песни. Ѕез псувни, викове и усвирквани€.


5 август 2009 21:25 | aleksandar
ќценка:
4
 (
84
 гласа)

dali sekoj sto ima problemi so zakonot e dovolno da se deklarira kako bugarin i vie ke mu pomognete?


5 август 2009 21:42 | igor
ќценка:
-6
 (
94
 гласа)

ne ve boli vas za spaska od gevgelija
ve boli sto nema da vi barat makedoncite pasos bugarski i da se ponizavat za EU
sega i nasite pasosi ke bidat bez vizi
a za spaska ve boli stapot


5 август 2009 23:09 | chitatel
ќценка:
4
 (
80
 гласа)

Abe sho revete na tugi grobishta? Malko li sluchai ima v Bugaria, ama na golemi patrioti sme koga stanuva zbor da se ocrni Makedonia. Gledaite si svoiata panica!


5 август 2009 23:15 | chitatel
ќценка:
2
 (
88
 гласа)

Abe shto revete na tugi grobishta, gleite si vashata panica. Malko li sluchai ima i v Bugaria ama na, shtom trebe da se ocrni Makedonia site zaedno!


5 август 2009 23:33 | ќмерзен
ќценка:
3
 (
101
 гласа)

Д»зповедтаФ на —паска ћитрова, записана от ДжурналисткатаФ ƒимитрина јсенова и отпечатана във в. Д—трумаФ на 19 €нуари 2009 г. е пълна с противоречиви твърдени€. ¬ началото —паска ћитрова разказва: Дѕрез 2003 г. станах студентка в ё«” УЌ. –илскиФ. “ри години по-късно се омъжих, сгодихме се през май и октомври беше сватбата.Ф “ова означава, че —паска ћитрова се е оженила през октомври 2006. ѕо надолу в ДизповедтаФ й обаче четем: Дќт 3 години никъде не съм излизала, страхувам се вечер да изл€за навън, не мога да дойда дори за един ден до Ѕлагоевград, за да се €в€ на държавни изпити...Ф ≈лементарното пресм€тане показва, че —паска ћитрова Дникъде не е излизалаФ от 19 €нуари 2006 г., сиреч повече от 9 месеца преди да се ожени! Д»зповедта е пълна с подобни противоречи€. “ова обаче на пречи на българското външно министерство да връчи нота на македонски€ посланик... ѕрилича на виц, но за жал е истина6 август 2009 06:07 | belichki
ќценка:
-5
 (
79
 гласа)

sve e po bugarski gi barate bugarite tamo kade gi nema. Ostavete ne na mira kakvi sme takvi sme ,kolku sme tolku sme - MAKEDONCI SME! Vie barem da zborevte na bugaro-turkskiot iazik ama inego go ne znaete. Kakvi bugari ste bre vie? Izvinite ama tova e vistinata.


6 август 2009 06:25 | пиринец
ќценка:
-16
 (
92
 гласа)

ѕрисудата на —паска ћитрова е изречена во 2007 година кога за кривично дело одземане малолетник била осудена на 6 месеци затвор.—лед много жалби,казната е преиначена на 3 месеци и на ћитрова и е дадено решение според кое требало да се Љави на издржубаЬе на затворската казна на 10.3.2009г.Ќаместо да се Љави на издржуване на казната,ћитрова побарала одложуваЬе (Ўто и е одобрено)според кое требало да се Љави во »дризово на14 Љуни.ќткако не се Љавила на14 Љуни,поднесено е бараЬе за присилно приведуване.—паска ћитрова од „етвртокот се намира во затворот »дризово.Ќаместо да се зблагодари на судиите че и са намалили и одлагали толко време казната она пЪе по судебната власт.


11 август 2009 15:41 | salvadre
ќценка:
-11
 (
103
 гласа)

имам още една иде€-ако сме брат€ бьлгари отук и там в ћакедони€ -нека вси4ки се юрнем с Ѕьлгарски дух-Ѕ№Ћ√ј–»я ц€ла да € видим, до ƒнепьр, че дори и —ьрби€ е наша до Ѕелград, и –умьни€ -ко€то е протечение на бьлгарите с най масирани потекла от ц€ла европа


1

25 февруари 2010 12:33 | македонец
ќценка:
0
 (
6
 гласа)

—вобода за българите в ћакедони€! —тига сръбско иго!
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.