Арестуваната абсолвентка от ЮЗУ Спаска Митрова три дни не пие вода в македонския затвор “Идризово”, за да не я отровят

05 август 2009 00:20   29 коментара   49378 прочита
Снимка на Сп. Митрова и дъщеричката й Сузана, свалена от личния й компютър в дома й в Гевгелия
Снимка на Сп. Митрова и дъщеричката й Сузана, свалена от личния й компютър в дома й в Гевгелия


Снимка на Сп. Митрова и дъщеричката й Сузана, свалена от личния й компютър в дома й в Гевгелия

Женска организация направи парично дарение на семейството, майката Сузана ще си извади български паспорт, за да се срещне с адвокат в България, кабинетът “Станишев” мълчеше, кабинетът “Борисов” продължава политиката на угодничество към Скопие

Българската майка, абсолвентката от ЮЗУ “Н. Рилски” в Благоевград Спаска Митрова, вкарана в македонския затвор “Идризово” в Скопие, не е пила вода в продължение на три дни след ареста, заради опасения, че може да бъде отровена, стана ясно при посещението на група от ВМРО в понеделник при родителите й - майка й Сузана и баща й Воислав Салик в родния й град Гевгелия. Влязохме в Македония през Гърция, по мобилния телефон се уговорихме с майката на Спаска Сузана, която е на 52 години, да се срещнем в центъра на Гевгелия. Дойде с колело, а ние бяхме до някаква автогара, щом тръгна пред нас да ни води, веднага я последва полицейска кола, разказа пред “Струма” журналистката Велина Димова, която е била в колата с представителите на ВМРО. Нейното първо впечатление е било, че родителите на Спаска са много притеснени и изплашени. Те споделили, че според тях животът и здравето на Спаска в затвора “Идризово” са застрашени. Разрешили им само едно свиждане с дъщеря им, и то само за три минути. Нямат информация и за отведената от социалните служби 2-годишна дъщеричка на Спаска -Сузана. Детето е с бронхиална астма, лекарствата му останали при бабата и дядото. По лекарска препоръка Спаска е трябвало да кърми детенцето, което е фактически невъзможно след арестуването й.
При ареста е действано показно, Спаска е била отведена от дома й от 20 полицаи и трима социални работници, разказаха родителите й, обясни Велина Димова. Тя недоумяваше как е могло майката да бъде осъдена заради това, че не е осигурила легло за съпруга си в стаята на детето. Лично разгледах стаята, тя е 2,5 на 2,5 метра и в нея има само бюро с компютъра на Спаска, която е преподавала английски език в местно училище, нейното легло и скрин. За друго легло просто няма никаква възможност, но заради това получава 3 месеца ефективна присъда, недоумява журналистката. Спаска, както “Струма” писа, не е била уведомена надлежно от властите, че има произнесена присъда срещу нея, но въпреки това е арестувана демонстративно. Случаят, според представителите на ВМРО, е с политически привкус заради българското самосъзнание на Спаска Митрова, която завърши образованието си в ЮЗУ в Благоевград. През април тя получи българска лична карта, поради което българската държава трябва да й осигури подкрепа като на български гражданин, изпратен в чужд затвор без вина. Председателката на Националната женска организация на ВМРО-БНД Султана Петрова, която също бе в групата, посетила родителите на Спаска в Гевгелия, пое ангажимент от името на организацията да направи всички необходими стъпки пред българските институции арестуваната да бъде освободена. Тя предаде и парично дарение от ВМРО, което майката Сузана обеща да използва, за да си извади веднага български паспорт и да дойде в България за консултация с адвокат. Същевременно организацията започна кампания за набиране на средства за подпомагане на 23-годишната Спаска Митрова. До 18 ч. в понеделник, когато българската група отпътува от Гевгелия, нито един наш официален държавен представител не се бе свързал със семейството на Спаска. Българските дипломати в Скопие и Битоля лъжат, че са направили всичко необходимо да помогнат на сънародничката ни, министърът без портфейл Божидар Димитров няма данни да е поискал сметка от посланика за бездушното отношение по случая, за който в. “Струма” информира преди 6 месеца премиера С. Станишев, президента Г. Първанов и външния министър Ивайло Калфин. Засега приемниците им също мълчат в угода на Скопие, чието правителство продължава да издевателства над българи. 200 000 бяха разстреляни преди 50 години, сега ги вкарват в затвора и ги разделят от децата им.
ВМРО-БНД започва акция за набиране на средства, с които да се помогне на 23-годишната млада жена. За целта е открита специална банкова сметка в лева:
IBAN: BG90FINV91501204068333
BIC: FINVBGSF
Първа инвестиционна банка АД, клон “Централни хали”
ВМРО-БНД приканва всеки радетел на справедливостта, според възможностите си, да подкрепи каузата.

29 коментара
05 Август 2009 09:09 | ВЛАД ЦЕПЕЩ
Оценка:
9
 (
141
 гласа)

Всеки българин от област Македония ще бъде защитен от бългаското правителство,България е силна държава в сравнение с някои други балкански държави!!! Тя обича своите граждани и е готова да се отзове на всеки техен повик за помощ!!!БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!


05 Август 2009 11:03 | майка
Оценка:
5
 (
115
 гласа)

ДАНО ОТ ВМРО СВЪРШАТ РАБОТА И НАТИСНАП ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЩОТО ИНАЧЕ НЯМА ДА ВИДИ БЯЛ СВЯТ ТОВА МОМИЧЕ!


05 Август 2009 11:05 | Спас
Оценка:
15
 (
107
 гласа)

през последните години стана ясно, че за българите в Македония им пука само на тези от ВМРО. Ние правителство нямаме ли? Божидар Димитров няма ли да си размърда задника и да отиде на място, каква му е работата!


05 Август 2009 11:46 | Петричанин
Оценка:
13
 (
105
 гласа)

Започва да ми намирисват действията на ВМРД-БНД,с тези сметки които са посочили.Те не правят необходимите политически и човешки искания,а започват пари да събират по сметка.Имаме пхравитлство което ще направи необходимото,ако всичко това е в правото на младата жена.Надявам се да я освободят,а не да стане както са намислили македонците.Все пак това е тяхна държава и техен Съд.Ако е пристрастен и обвързан,българие е страна от ЕС,както и призната и уважавана дипломатически от силни държави и няма да позволява от сега нататък някой да се гаври с нейните граждани.Силно се надявам,че Премиера няма да позволи това,закото е човек на честта.


05 Август 2009 13:39 | Ива
Оценка:
0
 (
98
 гласа)

Извинявам се за коментара, но нали външно министерство вчера изказа позицията си по казуса Спаска? Изявлението им беше доста критично.http://news.ibox.bg/news/id_50139558
Разбира се всички чакаме резултати и никой не вярва на думи, но все правителството не мълчи. Дипломатите са друг случай. Докато определени индивиди все още имат дипломатически правомощия, българските граждани трябва да забравят за каквото и да е съдействие извън границите на родината.


05 Август 2009 13:53 | Милена
Оценка:
11
 (
117
 гласа)

а сега се представете на мястото на това момиче и запомнете - никой от нас не е застрахован от произвола на своя или чужда държава. КОЛКО ВМЕРЕ МУ Е НЕОБХОДИМО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ДА РЕАГИРА? МЕСЕЦ, ДВА? а някой да помисли, дали е в състояние да изкара толкова време в затвора, където да те е страх и вода да пийнеш! ЦЯЛА СЕДМИЦА ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ ЧУДИ КАКВО ДА ПРАВИ! Е Я КЪДЕ МАКЕДОНИЯ - ДА ПРАТЯТ С КОЛИ НЯКОЛКО ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ЛИЦА! Забравихме вече за българските медици в Либия май!
колкото певече организации реагират в знак на протест, толкова по-добре, така ще хокажем, че сме в състояние да се защитаваме! БРАВО НА ВМРО! ДЕЙСТВАЙТЕ!


05 Август 2009 13:55 | до Ива
Оценка:
4
 (
98
 гласа)

тук трябва да има действие от страната на МВнР, не коментарии и писмени становища. Божидар Димитров да отиде там на място и да покаже на българите, че имаме някакво правителство.Стига "позиции"!!!


05 Август 2009 14:15 | Мая
Оценка:
53
 (
207
 гласа)

към Божидар димитров - ето ви един пример за действие

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън излетя с двете американски журналистки от Пхенян с полет за Лос Анджелис.

Това обяви говорителят на Клинтън Робърт Гибс, пише БиБиСи.

Малко по-рано държавната агенция на Северна Корея съобщи, че лидерът Ким Чен Ир е издал специален указ, с който двете журналистки са помилвани.

Лорой Линг и Юной Ли бяха арестувани от севернокорейските войници в района на аграницата с Китай при неясни обстоятелства. Те са подготвяли репортаж за бежанците от Северна Корея.


05 Август 2009 14:20 | стоян
Оценка:
5
 (
127
 гласа)

ДЕЙСТВИЯ, ГОСПОДА, НЕОБХОДИМИ СА РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ!


05 Август 2009 14:46 | само лъжи
Оценка:
-5
 (
113
 гласа)

защо лъжете че е кърмаче като детето е на три години и ходи


05 Август 2009 15:07 | vili
Оценка:
4
 (
94
 гласа)

abe ti da nymag nykakva si tvoy teoriy za karmeneto na dezata .ta moyt brat maika mi go e karmila do 3 godini i pri tova s 4udesno zdrave-y si vzemi dumite obratno.nai -vagnoto e pri takiva slu4ai na6eto pravitelstvo da reagira VEDNAGA.


05 Август 2009 15:23 | до само лъжи
Оценка:
-7
 (
113
 гласа)

това ли е най-важното в случая???? хайде стига де??? винаги се намира по една мърша, която позори стадото!


05 Август 2009 16:15 | Стоян Костадинов
Оценка:
-1
 (
95
 гласа)

аман-заман , иди ми дойди кви ги вьршат и те незнаят , уж имаме правителство - а са досто критични ! Божидар Димитров -светило на бьлгарщината! ВМРО уж организация на бьлгарите , а Каракачанов и сие вьршьт всичко за своя сметка. Ако трябват дйствия -нека вси4ки вкупом скочим от пиринска македония , и да действаме като братя бьлгари. ЕДИННИ !!! ВКУПОМ!!! Хвала


05 Август 2009 17:04 | сите българи заедно
Оценка:
14
 (
132
 гласа)

ВМРО - разлайте кучетата! Накарайте правителството да направи нещо, че и тие от Герб само от натиск ще разбират, ако си траем - нищо няма да направят за момичето.


05 Август 2009 17:05 | идея
Оценка:
-1
 (
117
 гласа)

ДАЙТЕ ДА НАПРАВИМ ПРОТЕСТ ПРЕД МАКЕДОНСКОТО ПОСОЛСТВО. КОЙ ЗА - ДА СЕ ОБАДИ!


05 Август 2009 17:27 | Още една идея
Оценка:
-3
 (
79
 гласа)

Подкрепям идеята за протест пред македонското посолство и ако няма нужния ефект може да се прибегне до блокиране на границата с Македония. Ние народ ли сме или мърша?


05 Август 2009 17:31 | Още една идея
Оценка:
-4
 (
90
 гласа)

Подкрепям идеята за протест пред македонското посолство и ако това няма ефект да се прибегне до блокада на КПП-тата с БЮРМ! Ние народ ли сме или мърша?!


05 Август 2009 17:43 | земете си спаска дома кай вас
Оценка:
-19
 (
109
 гласа)

тая спаска е спала со цела гевгелия затоа социалните не и дават детето земете си я спаска во бугария на нас таква уруспия не ни треба во македония


05 Август 2009 18:01 | вбб
Оценка:
8
 (
100
 гласа)

Това е признанието на Македониа за това че ги признахме пьрви като дьржава.Затова даим отрежем пьтя кьм членството в НАТО и ЕВРОПО.Даси вьрнем нашите територий и бьлгарски народ.Да си искаме правата и да защитим бьлгарите в Македония.


05 Август 2009 19:49 | Яне Деневски
Оценка:
-2
 (
74
 гласа)

Аз съм за протест пред македонското посолство. Утре в колко? Да отидем да им попеем малко възрожденски песни. Без псувни, викове и усвирквания.


05 Август 2009 21:25 | aleksandar
Оценка:
4
 (
84
 гласа)

dali sekoj sto ima problemi so zakonot e dovolno da se deklarira kako bugarin i vie ke mu pomognete?


05 Август 2009 21:42 | igor
Оценка:
-6
 (
94
 гласа)

ne ve boli vas za spaska od gevgelija
ve boli sto nema da vi barat makedoncite pasos bugarski i da se ponizavat za EU
sega i nasite pasosi ke bidat bez vizi
a za spaska ve boli stapot


05 Август 2009 23:09 | chitatel
Оценка:
4
 (
80
 гласа)

Abe sho revete na tugi grobishta? Malko li sluchai ima v Bugaria, ama na golemi patrioti sme koga stanuva zbor da se ocrni Makedonia. Gledaite si svoiata panica!


05 Август 2009 23:15 | chitatel
Оценка:
2
 (
88
 гласа)

Abe shto revete na tugi grobishta, gleite si vashata panica. Malko li sluchai ima i v Bugaria ama na, shtom trebe da se ocrni Makedonia site zaedno!


05 Август 2009 23:33 | Омерзен
Оценка:
3
 (
101
 гласа)

„Изповедта” на Спаска Митрова, записана от „журналистката” Димитрина Асенова и отпечатана във в. „Струма” на 19 януари 2009 г. е пълна с противоречиви твърдения. В началото Спаска Митрова разказва: „През 2003 г. станах студентка в ЮЗУ “Н. Рилски”. Три години по-късно се омъжих, сгодихме се през май и октомври беше сватбата.” Това означава, че Спаска Митрова се е оженила през октомври 2006. По надолу в „изповедта” й обаче четем: „От 3 години никъде не съм излизала, страхувам се вечер да изляза навън, не мога да дойда дори за един ден до Благоевград, за да се явя на държавни изпити...” Елементарното пресмятане показва, че Спаска Митрова „никъде не е излизала” от 19 януари 2006 г., сиреч повече от 9 месеца преди да се ожени! „Изповедта е пълна с подобни противоречия. Това обаче на пречи на българското външно министерство да връчи нота на македонския посланик... Прилича на виц, но за жал е истина06 Август 2009 06:07 | belichki
Оценка:
-5
 (
79
 гласа)

sve e po bugarski gi barate bugarite tamo kade gi nema. Ostavete ne na mira kakvi sme takvi sme ,kolku sme tolku sme - MAKEDONCI SME! Vie barem da zborevte na bugaro-turkskiot iazik ama inego go ne znaete. Kakvi bugari ste bre vie? Izvinite ama tova e vistinata.


06 Август 2009 06:25 | пиринец
Оценка:
-16
 (
92
 гласа)

Присудата на Спаска Митрова е изречена во 2007 година кога за кривично дело одземане малолетник била осудена на 6 месеци затвор.След много жалби,казната е преиначена на 3 месеци и на Митрова и е дадено решение според кое требало да се јави на издржубање на затворската казна на 10.3.2009г.Наместо да се јави на издржуване на казната,Митрова побарала одложување (Што и е одобрено)според кое требало да се јави во Идризово на14 јуни.Откако не се јавила на14 јуни,поднесено е барање за присилно приведуване.Спаска Митрова од Четвртокот се намира во затворот Идризово.Наместо да се зблагодари на судиите че и са намалили и одлагали толко време казната она пље по судебната власт.


11 Август 2009 15:41 | Стоян Костадинов
Оценка:
-11
 (
103
 гласа)

имам още една идея-ако сме братя бьлгари отук и там в Македония -нека вси4ки се юрнем с Бьлгарски дух-БЬЛГАРИЯ цяла да я видим, до Днепьр, че дори и Сьрбия е наша до Белград, и Румьния -която е протечение на бьлгарите с най масирани потекла от цяла европа


25 Февруари 2010 12:33 | македонец
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Свобода за българите в Македония! Стига сръбско иго!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар