970 благоевградчани организират ленински съботник на Ловния дом и план за възстановяването му

20 май 2010 00:18   16 коментара   16587 прочита
Цвети Танева
Цвети Танева


Цвети Танева

Доброволците положиха за 10 дни основите на гражданското общество в областния център, сборът свирен на 29 май по обяд, срещата с кмета К. Паскалев вече е записана

970 благоевградчани направиха показна демонстрация на гражданско общество, активирано в условията на криза, като чрез социалната мрежа Facebook се обединиха около идеята да организират на 29 май ленински съботник за почистване на парк Ловен дом и розариума, да изготвят безвъзмездно ландшафтен архитектурен проект за парка и обсъдиха конкретни предложения до кмета на Благоевград Костадин Паскалев, които ще бъдат внесени на уговорена вече среща с градоначалника на 31 май в 15.00 часа.

Групата “За Благоевград и неговите розариум и Ловен дом” бе основана на 9 май и през изминалите десетина дни всеки ден набъбваше средно с по 100 души, въодушевени от идеята да помогнат сами на града, в който живеят.

Инициатор е младата благоевградчанка Цвети Танева, която стартира сайта със семплото “...или какво се случва там и защо са в това състояние”, което се оказа предостатъчно, за да се присъединят към нея за броени часове още 23-ма администратори на групата, сред които Ивайло Акшаров от АУБ, журналистът Валери Запрянов, директорката на НХГ “Св.Св. Кирил и Методий” Севда Марковска и други. Присърце прие идеята Марковска, която определи деня за съботника и призова всички да пристигнат по обяд с кецове и настроение за сериозно чистене на боклуците. Невена Бенц запази часа за среща с кмета Паскалев.

На по-късен етап в групата се включи съветникът от БСП Владимир Елезов, който предложи съдействие на институциите, които биха могли да помогнат. Славчо Марков насочи вниманието на ентусиастите към ротарианците, защото паркът се нуждае от сериозни средства за ремонт на пейки, фонтан, алеи, а самият розариум в момента е огромно поле от буреняци, които напълно са задушили розите.

По предложение на съпругата на ексобластния управител Любим Пранжев - Красимира, в понеделник с К. Паскалев ще бъде обсъден и въпросът за охраната на парка, защото от години благоевградчани се страхуват дори през деня да минават сами през него.

Ландшафтният архитект Никола Попкостадинов се ангажира с оформлението на алеите и растителните видове.

Ентусиастите са убедени, че ако цялата общественост се обедини около каузата, Ловният дом, който е в центъра на града, ще стане за няколко месеца най-предпочитаното място за отдих и разходка.

На страницата на групата основателят Цвети Танева и Нико Василев качиха снимки от парка, но никой не успя да намери стари кадри. Мнозина обаче се впуснаха в спомени как като малки се къпали в канала, минаващ под Ловния дом /който сега се води обсерватория/, а в събота вечерта ядели кебапчета и пиели лимонада, докато родителите им танцували блусове на терасата на тогавашния ресторант.

16 коментара
20 Май 2010 05:30 | каспар
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Еййй даде Господ !!
Сега и Парцалев ако даде !!
Крайно време е да се сложи край на летаргията !!
А Ловният Дом и околното пространство заедно със Зоологическата Градина , Ресторант Бор и Заева Поляна са невероятно място !!
Само това Ленински Съботник звучи доста остаряло и не на място !!
А иначе Данчо Паланката и Владко Боцмана верно свиреха на Ловния Дом !!


20 Май 2010 07:07 | bg
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

призив към благоевградчани!!!ловният дом и алеята към зоологическатата градина се нуждаят от сериозен ремонт,които с един ленински съботник няма да бъде постигнато много,защото,първо е сезона на плевелите,които след 20 дни ще избуят отново,..второ почистената площ ще трябва да бъде засадена с трева,за да не бъде позволено на плевела да поникне...трето,трябва да се третира няколко пъти със специални разтвори за да бъде тревата здрава,и да не излизат други плевели и т. н.с две думи(благодарности за всички и за всеки помогнал),.....но не се свършва само с това,а трябва сериозни средства за да бъде ловният дом ,ТОВА КОЕТО СИ СПОМНЯТ БЛАГОЕВГРАДЧАНИ!


20 Май 2010 07:36 | usa
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Aбе хора ас сам балгарин но не знам в кои град се е родил ленин , на на6ата територия. ние нямаме ли си герои? ами сложете тогава догановски саботник?????????????


20 Май 2010 09:33 | ннн
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Еййййй,болни мозъци!Има ли значение дали е Ленин или Иван.Изострени сетива.Аз предлагам съботника да кръстим на Георги Димитвов.


20 Май 2010 09:48 | суинг
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Да не си забравите Партийните Билети , комсомолските значки , пионерските връзки , чавдарските шапки - другари и сресани и прилично облечени за снимката !!Кръстете го и на Панталей Зарев ако искате !!А дали е Ленин има голямо значение - другарю !!Виж за Иван може само да не е Костов !!И не само мозъка е болен ами и фантазията е бедна !!


20 Май 2010 09:57 | Петричанин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Добра идея.Това да бъде помощ на Общената,която е длъжна да се грижи за чистотата.Защото там имат служителии раБотници в отдел,които са на заплатаА освен това всички които взимат помощи,а работят като майстори и др./значи,че са годни да почистват/,да бъдат накарани от Кмета да се включат в това начинание,защото от нашите пари получават тези помощи,а повечето не ги заслужават.Нека подкрепим благоевградчани и в другите градове и села да обединим Обществото,да върши нещо полезно.Младите хора могат и нека се докажат,вместо да седят пред компютрите по цял ден,да се раздвижат.Така се правят и запознанста,след съботника и купони вечерта.да правят нещо смисленно.Но трябва пърлво да се наложи ред и жестоки глоби за тези които замърсяват и рушат общинската собственност.Съботника да се казва"Георги Димитров" е по-правилно,защото той е наш герой от Лайпциският процес.


20 Май 2010 10:01 | Злобара
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

"Ленински съботник " е запазена марка.Ако искате друго име , ще плащате авторски права. Ако намерите и едни Лисенко и Мичурин ,ще е супер. А коя ще е Крупская? 50 години бяхме балъци. Хайде ,вие " демократи", побачкайте! На нас пенсионерите , ни останаха само опинците. И гледайте да не настъпите мотиката....


20 Май 2010 10:09 | Илия Йовков
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Моля Ви госпожи и господа - не политизирайте тази прекрасна идея.
Безразличието към обществените интереси е най-голямото зло за всяко общество.
Приемам и ще участвам в тази инициатива.
88 21 75 GSM 0879 * 380 839
[email protected]


20 Май 2010 11:55 | От нафталина
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Йовков, греховете , които допускаме на младини ,се налага да изкупуваме на старини.


20 Май 2010 14:27 | Потребител
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

АКО НЯКОЙ ОТ ОБЛАСТНАТА РИОКОС И ДВСК,ЧЕТЕ ТОВА,ДА НАПРАВЯТ ПРОВЕРКИ НА ПЕТРИЧКИТЕ БАНИЧКАРИ :КОЦЕТО,ПРАВИ БАНИЧКИ ДО ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА НЕРАВНОСТОЙНИ ДЕЦА"СЛЪНЦЕ" И СОУ"Н.Й.ВАПЦАРОВ".СИРЕНЕТО Е ФАЛШИВО И ПОЛУЧИХ СТРАШНА АЛЕРГИЯ.БАНИЧКАРЯ БОРЕТО ГАЩАРОВ-СЪЩО.И ДРУГИ,ЗАЩОТО СЛАГАТ НАЙ-СКАПАНОТО И ЕФТИНО СИРЕНЕ,КОЕТО ГО СЪБИРАТ ОТ СКЛАДОВЕ И МАГАЗИНИ-РОНКИТЕ ЗАСТОЯЛИ.ДОВЕРИХ СЕ И ИЗПАТИХ.БЪЛГАРИ-ПОТРЕБИТЕЛИ НЕ ВЯРНАЙТЕ НА МАГАЗИНЕРИ И БАНИЧКАРИ,ДОРИ И ДА СА ВИ ПОЗНАТИ.ВСЕКИ ЛЪЖЕ ДА ТИ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ,А КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ БЕЗДЕЙСТВАТ И СИ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ ОТ РУШВЕТИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВАТ ДА НЕ ГИ САНКЦИОНИРАТ.НО ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН ЗА ВСИЧКИ ИЗМАМНИЦИ И ТЕХНИТЕ ПОМАГАЧИ.ДАНО И НА ТЯХ СЕ СЛУЧИ ТРОЙНА АЛЕРГИЯ,АКО НЕ СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА КАКТО Е ПО ЗАКОН.НЕ ТЪРПЕТЕ ПОВЕЧЕ ДА НИ ТРОВЯТ.МОШЕННИЦИ ГАДНИ.


20 Май 2010 15:35 | Джумалия
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Какво ще правим на Заева поляна ? Нашият съгражданин Калабаков я продаде на частници. Мястото е определено за лесопарк "Делвино". Има проекти но общината нехае, а крадливият Калабаков я продаде.За сведение на тези които искаме да почистим площа от Стадиона до Бачиново и там са направени заменки от нашият съгражданин - горския цар. Да ни е сладко както казват в "Листопад".


20 Май 2010 17:47 | Деси
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Е защо ОБЩИНАТА не се сети толкова време да се заема с тази инициатива да се възстанови целия парк да се поддържа...да възстановят розите в розариума,алейте и т.н.А трябва да ги подсещаме ние гражданите на Благоевград!!!!!!!Аз си спомням Ловния дом като хубаво място за разходки,почивка и отдих... докато сега за съжаление не мога да кажа същото!!!Поздравления на Цвети Танева и на всички граждани за тази бих казала СМЕЛА инициатива за възстановяването на това прекрасно място местността ,,Ловен дом,,


20 Май 2010 18:02 | Stoni
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Супер идея...благоевградчани за ленински съботник,,,атака...хак да ви е...след като незнаете 20 години какво трябваше да правите и как да го направите....върнете си се назад, вземете си партийнитекнижки и пак напред.
Идиоти!
Наместо всеки да прави онова, което най добре може и да се плати на фирма която най го може...те пак тръгват напред с крачки назад.
Болестно си е състоянието ви другари...идокато не измрете спасения нама да има за територията. Лошото е, че заразявате и деца и внуци...надеждата е, че неможете да ги опазите около вас та напускат държавата и малко или много който не е мързелив и тарикатлив разбира за какво става въпрос.


21 Май 2010 20:26 | приятел
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Браво Цвете, поздравявам те за хубавата идея. Всеки бългаски град има нужда от такива смели сърца. Сигурно ще има успех вашата група, особено ако се присъединят и тези , които не харесват понятието "съботник"


21 Май 2010 20:42 | Стони
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Можете да съберете и по 20 лева от всеки човек сутринта на пристигане и вечерта да им палатите пак по 20 лева но като им ги размените :))))))))


28 Май 2010 11:19 | Марияна
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не всичко е пари, приятелю!!! Жа лко, че повечето хора мислят само за това! А нашата планета се нуждае от помощта на всеки от нас, за да оцелее! БРАВО на Цвети!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар