3546 зрелостници от Пиринско, 1244 от Кюстендилско се явиха на първата матура по български език

15 май 2010 00:16   2 коментара   30104 прочита
Абитуриентите от 12 “а” клас на Езиковата гимназия се появиха с пълна униформа за матурата по български език
Абитуриентите от 12 “а” клас на Езиковата гимназия се появиха с пълна униформа за матурата по български език


Абитуриентите от 12 “а” клас на Езиковата гимназия се появиха с пълна униформа за матурата по български език

За първи път мобилни групи експерти правеха внезапни проверки, но не откриха нарушения, в ПТГ - Сандански токов удар спря техниката, в общините Бобошево, Трекляно и Невестино изпити нямаше поради липса на зрелостници, абитуриентката Ал. Колева: Не беше трудно, 6 м. се готвих с частни уроци...

3546 зрелостници от Пиринско се явиха вчера на матура по български език и литература. В V СОУ в Благоевград 52-ма дванадесетокласници заеха места в изпитните зали преди 7.30 часа, за да изслушат последните инструкции на квесторите. Сред тях бяха и петимата дванадесетокласници, приети в Пловдивския университет с резултати от национално състезание по информационни технологии - Любима Христова, Теодор Монев, Габриела Неделчева, Кристина Бибова и Кристина Маеркова. Учителката им по информатика Лили Парашкевова ги предупреди да не се успокояват, че и тройка на матурите им стига, и очаква от всички отлични резултати.

Директорът М. Тричкова разсекрети пред завършващите плика с изпитните бланки и материали веднага след като по радиото от Министерство на образованието обявиха, че е изтеглен вариант №2 на теста, а 20 минути по-късно всички го имаха пред себе си. Болшинството първо погледнаха условието на последната 41 задача, в която се изискваше написване на есе или интерпретативно съчинение на тема "Силата на словото" в откъс от одата "Васил Левски" на Иван Вазов.

Двама от допуснатите до явяване на матура от V СОУ не се явиха, те са учили преди години, но по различни причини не са завършили, а за да се дипломират, сега задължително трябва да положат два зрелостни изпита, обясни Тричкова.

От заявилите желание да положат държавни зрелостни изпити в Благоевградска област 3752-ма завършващи не са допуснати до матури 151 заради слаби оценки за срока и годината. "Шампиони" са абитуриентите от Електрото и Механото в Благоевград и Професионалната гимназия по селско стопанство в Гоце Делчев.

Токов удар в Професионалната техническа гимназия в Сандански притесни сутринта директорката Симеонова, но за радост колегите успяха да разпечатат изпитните тестове навреме, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование /РИО/ Ивайло Златанов.

Последни в 8.35 в РИО се обадили от разложка професионална гимназия, че изпитните материали са раздадени.

За първи път вчера мобилни групи експерти правиха внезапни проверки по училища, но никъде не констатираха нередности.

Последно зрелостният изпит приключи в VII СОУ "К. Шапкарев" в Благоевград, където в отделна зала работиха младежи със специални образователни изисквания, за които времето за попълване на теста е 6 часа, с 2 часа повече.

Точно в 07.30 часа 15 зрелостници прекрачиха прага на СОУ "Св. Паисий Хилендарски" в с. Микрево и заеха местата си в 101 стая на единствената гимназия в община Струмяни. Председател на зрелостната комисия бе зам. директорът Елена Митрева. Директорът на гимназията Лиляна Велкова в присъствието на квестора от Кресна Бойко Ребреев, колегите Елена Митрева, Красимира Янева, Симо Паров, ученичките Мария Стоянова и Валентина Парабелска отвори плика с теста.

Първата матура се оказа не толкова трудна, колкото очаквахме, и лично аз смятам, че се справих доста добре, каза абитуриентката Александра Колева от Гимназията по икономика в Кюстендил. Тя излезе първа от класната стая след 3.40 ч. За да се подготви за матурите, е взимала повече от половин година частни уроци, като през повечето време с преподавателката по български език и литература Ани Салмова са решавали именно такива тестове, каквито се паднали на матурите. Александра вече се е явила на няколко предварителни изпита в различни ВУЗ-ове в страната, сред които Икономическият в Свищов, както повечето от съучениците й.

Сред първите, излезли от класната стая, бе и зрелостникът от Професионалната техническа гимназия "Джон Атанасов" Димитър Венциславов. Според него и приятелите му матурите не са тежки, просто за тях трябва да се учи. Той също се пробвал на предварителните изпити в Техническия университет в Габрово и има прилични оценки.

Заради държавните изпити всички класни стаи в най-елитното училище на Кюстендил - Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев", бяха оборудвани дни преди препитването с видеокамери. Освен техниката за реда по време на препитването в областта се грижиха и 365 квестори.

1244 зрелостници от Кюстендилска област се явиха вчера на първата матура по български език и литература, изпитът започна в 8 часа без проблеми, каза Зоя Стоименова, председател на комисията за провеждане на зрелостните изпити в Регионалния инспекторат по образование.

638 ученици са от община Кюстендил, от тях най-много са в ПГ по икономика и мениджмънт - 129, ПМГ - 100, и ПГ по туризъм - 95.

495 са зрелостниците от община Дупница, като най-много са в ПГ “Акад. С. П. Корольов” - 141, и гимназия “Христо Ботев” - 100.

Тестът съдържа 40 въпроса, повечето от които са от затворен тип, но има и такива със свободен отговор. Максималният брой точки, който може да се получи при правилно решение, е 40, обясни Стоименова. С 10 по-малко пък са точките от текста. Ново условие през тази година е зрелостниците да пишат с химикал с черен пълнител.

Матури нямаше на територията на три общини от Кюстендилска област - Бобошево, Трекляно и Невестино.

1180 ученици се явиха вчера на матурата по български език и литература в Пернишка област, съобщи началникът на РИО на МОН инж. Ваня Коконова. Подадени са общо 1215 заявления. 14 ученици не са допуснати до изпит поради слаби оценки. На матурата не са се явили 21 ученици.

2 коментара
15 Май 2010 11:33 | бивш ученик
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Матурите трябва да се махнат , за да не съсипват допълнително и без това отънелия джоб на родителите с частни уроци и прочие.Не може 12 години да учиш определен материал, да имаш поставени текущи , срочни и годишни оценки и този труд - на деца и на учители да бъде пренебрегнат с лека ръка - и да важи условието да изкараш матурите , за да получиш диплома.А на всеки се случва - да не е в кондиция точно по това време , да се стресира и да не може да изложи знанията си - , и от това в крайна сметка са ти зависи бъдещето . Аз бях от випуска преди години , котаго имаше задължителна матура по БЕЛ , после я махнаха , но смело мога да твърдя , че матурата с нищо не ми помогна на по- нататъшната ми реализация , а , напротив - за много от съучениците ми им попречи за подготовката за тези предмети , в чиято област смятаха да се развиват .


15 Май 2010 11:53 | азззззззззз
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

По отношение на матурите предлагам :
Вариант 1 - да се премахнат изцяло.
Вариант 2 - ако изобщо останат , да има освобождаване - за деца с отлични оценки по избраните предмети от цялото обучение през 12 - те години .
Вариант 3 - да не повлияват върху успеха от дипломата и да се получава такава и без положена матура , а те да се използват само и единствено като още един предварителен изпит за прием в университетите ,тъй като не всички за сега ги приемат / например Медицинските университети /.
И нека да не се мъчим - съвсем по комунистически - да създаваме всестранно /НЕДО / развити личности , психически затормозени и стресирани от куп излишни за тях неща , а да ги оставим да се развиват спокойно в областта , в която са си избрали. Така и България ще спечели.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар