Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

30 000 жени горят с втора пенсия


10 август 2018 10:27  3 коментара   13587 прочитаАко доходността е положителна, размерът щял да бъде по-голям


Поне 30 000 жени горят с втората пенсия. Причината за това е, че първите, които ще имат право да се възползват от преференциите на частните фондове през 2021 г. ще бъдат от нежния пол, тревожи се в. „Сега“.

Средно годишно у нас се пенсионират по 90 000 души, като половината са жени. Тези от тях обаче, които са се осигурявали на средния доход в индивидуалната си партида ще имат натрупани 7874,42 лв., става ясно от изчисленията на социалното министерство.

Сумата ще бъде по-малка, от необходимата за получаване на пожизнена втора пенсия, защото периодът на внасяне във фонда е бил по-кратък. Това е така, защото месечният размер на сумата, на която имат право, ще бъде по-малка от 20% от минималния размер на пенсията.

Вместо това ако натрупаната партида не позволява изплащането на този размер, ще има възможност да се сключи договор за разсрочено плащане за период от 5, 10 или 15 години, обясни социалният министър Бисер Петков.

При него месечната вноска може да е между 20 и 100 % от размера на минималната пенсия. Това означава, че тези, които изберат да получават втората си пенсия разсрочено в рамките на 10 г. месечно ще вземат по 76,93 лв.

Ако по време на разсроченото плащане човекът умре, наследниците му получават остатъка. Тези пък, чиято партида не надхвърля трикратния размер на минималната пенсия ще могат да я получат накуп. Чак през 2024 г. новите пенсионери ще могат да получават втора пожизнена пенсия в размер на 60.60 лв.

При тях натрупаният капитал в индивидуалната им партида ще бъде 10 810,92 лв. Промените в Кодекса са социално осигуряване, които предлага министър Бисер Петков пък предвиждат пенсионните дружества да бъдат задължени да гарантират минимален размер на допълнителната пенсия, който ще се изчислява на базата на реално събраните осигуровки по партидата.

Ако доходността е положителна, размерът щял да бъде по-голям, допълни ресорният министър. За целта ще се подписва пенсионен договор с фонда, в който ще се определя начинът на плащане и гарантираната минимална сума. С измененията се предвижда да имаме право да получим сумата от частните фондове 1 г. преди навършване на пенсионна възраст, а не както беше до сега 5 години по-рано.fakti.bg

Още за: пенсия  жени  доходност Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


3 коментара

10 август 2018 11:12 | Бисере,Бисере!
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Всичко в тази територия /не държава-такава няма/ е измамно. Парите са взети, а сега ще ни "свалят вода от десет дерета", за да ни подготвят, че няма да ни ги дадат! Господи, защо ни отреди да се родим тук? Всичко е затънало в кал!


10 август 2018 14:07 | възмутен
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

И на хиляди учители държавата не дава нищо от учителския пенсионен фонд, въпреки че в продължение на години им е спирала всеки месец. Би трябвало да се дават пропорционално на годините, през които са плащали и са внасяли пари в този фонд.


10 август 2018 15:00 | ..........
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

А КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ТЕЗИ КОИТО СЕ ПЕНСИОНИРАТ ПРЕЗ 2020ГОДИНА НА ТЯХ СЪЩО СЕ СПИРАТ ТЕЗИ 05% ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОСИГУРЯВАНЕ НО ТЕ НАМАТ ВТОРА ПЕНСИЯ, КЪДЕ ОТИВОТ ТЕЗИ ПАРИ И ЗАЩО НЕ СЕ ВЗЕМЕ НЯКАКВО РЕШЕНИЕ И ЗА ТЕЗИ ХОРА, ТЕ СА ОЩЕТЕНИ ОТ ВСЯКЪСДЕ, НЯМАТ ПРАВО ДА ИЗБИРАТ ДОХОД ЗА ПЕНСИЯ ОТ ПОРЕДНИ ТРИ ГОДИНИ ПРЕДИ 89Г, НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ С ОТБИВ Т. Е. ОЩЕТЕНИ ОТ ВСЯКЪДЕ.....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.