От днес !Голяма промяна: Вадим си свидетелство за съдимост и само с телефона 

04 ноември 2020 06:57   2699 прочита


  

Изключително полезна функция става достъпна от днес. Тя е особено важна в условията на коронавирус криза. Ето за какво става дума: 

От днес заявяването и получаването на електронно свидетелство за съдимост ще може да се прави и чрез облачен квалифициран електронен подпис (КЕП), съобщи Министерството на правосъдието. 


 
От услугата, която е валидна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, могат да се ползват всички български граждани, които не са осъждани и са родени на територията на страната, без значение в коя точка на света се намират, пише investor. bg. 

Издаваните електронните свидетелства за съдимост са предназначени да послужат пред всяка институция или фирма и са на български и на английски език, с цел улеснение при използване им в чужбина. 

Заявяване за издаване на облачен КЕП може да се направи при доставчик на удостоверителни услуги у нас, посочват от Министерството. 

Друг начин да се заяви и получи свидетелство за съдимост е чрез мобилно приложение чрез отдалечени и квалифицирани е-идентификация и е-подпис на българската компания Evrotrust Technologies. Целта е по бърз и удобен начин да се получи административна услуга, което би спестило време и средства, като ще осигури безопасна среда в условията на COVID-19. 

Електронното свидетелство за съдимост има същата сила като свидетелството за съдимост, издадено на хартиен носител. Е-документът може да бъде заявен 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата на сайта на Министерството на правосъдието. Електронните свидетелства за съдимост се издават на български и на английски език. Всички български граждани, които не са осъждани и са родени на територията на страната, могат да поискат документа с отдалечен квалифициран е-подпис, независимо дали се намират в България или в чужбина. Петел бг

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар