Невиждано чудо в храма на Преподобна Стойна в санданското с. Златолист  

03 май 2024 11:50   1 коментар   19317 прочита


 
 
Поредно голямо чудо се е случило в храма на Преподобна Стойна в село Златолист. Изцеление от пророчицата, която е била по-силна от Ванга, е получила жена на име Захаринка Чампоева – пенсионирана детска учителка от Русе. Наскоро тя получава втори инсулт, след като губи сина си, който страдал от онкологично заболяване. Когато ковчегът с тялото на нейното първо дете се затваря, животът на майката става безкраен ад. 

„Мъката беше непоносима. Вече бях преживяла един инсулт, но ме удари още един. Това ме направи напълно неподвижна. Лявата ми страна беше парализирана. Лежах вкъщи, а за да направя само няколко болезнени крачки, ми бяха нужни две патерици. Но някак трябваше да продължа живота си“, споделя жената. Тя разбрала от телевизията за чудотворната църква „Свети Георги“ в село Златолист, където Преподобна Стойна вършела чудеса приживе. 

„Моят мъж е атеист, абсолютно невярващ. Въпреки това се съгласи да направим това тежко пътуване. Беше трудно, защото той не шофира на дълъг път, налагаше се често да правим почивки. През цялото време имах усещането, че нещо ни води напред в правилната посока. В центъра на селото срещнахме възрастен мъж. Оказа се, че това е бай Коста – живата история на Златолист. Като дете той също е бил спасен с чудо от Преподобна Стойна“, разказва Захаринка. 
„Влизайки в двора, не знам какво ми стана, но се разтреперих и оставих патериците. Прекрачих сама входа на църквата и застанах боса на камъка пред олтара. Казвах молитвите си, когато главата ми се завъртя и имах чувството, че нещо ме отнесе за момент в друго измерение. Усещането е сякаш те вдигат във въздуха и после те връщат пак на земята. След това съвсем сама, без чужда помощ, изкачих стълбите към стаичката, в която е живяла Преподобна Стойна. Помолих се, а от очите ми започнаха да текат сълзи. Нещо пак ме грабна, усещах чисто физическо докосване, въпреки че бях сама. Върнах се обратно по стълбите към църквата и олтара. Чух мъжа ми, заклет атеист, да казва: „Става някакво чудо, ти вървиш... “. После обиколихме всички места, заредени с енергия, край храма. Отидох до гроба на Преподобна, до люлката в двора. Прегърнахме вековното дърво. Не ми се тръгваше оттам. След това посещение в Златолист животът ми се промени и отново доби смисъл. В дома си имаме икона на Преподобна Стойна. Светицата, която отново ме върна към живота“, разказва Захаринка. 

Коя е пророчицата от Златолист, която кара хиляди българи да посещават малкото селце между Мелник и Роженския манастир? Наричат я духовната учителка на Ванга, защото самата гадателка от Рупите казвала приживе, че Стойна е три пъти по-силна от нея. И често пращала болни за изцеление на гроба ѝ. Всеки месец баба Ванга отивала в село Златолист, където Преподобна Стойна прекарва почти целия си живот, за да се зареди от големия чинар в двора на манастирчето „Свети Георги“. Легендата гласи, че вълшебното дърво е на повече от 1300 години. Всеки, който прегърне дънера му, забравя завинаги за болежките си. Затова на дървото са вързани две люлки. И хората, които имат молба към Стойна, трябва само да се полюлеят на тях. Най-често в люлките сядат млади жени, молещи се за рожба. В двора на манастирчето се намира и кладенецът на желанията. Трябва само да се наведете над него и да прошепне искането си над живата вода. Стойна Димитрова е родена на 9 септември 1883 г. в село Хазнатар, Серско. По онова време селцето е било част от Османската империя, днес е в пределите на Гърция. На 7 години малката Стойна е на косъм от смъртта. 

Разболява се от едра шарка. Родителите ѝ я отделят в една от пристройките за животните, за да не зарази останалите. Всеки ден оставят на входа ѝ храна и вода, убедени, че коварната и нелечима адска болест едва ли ще пожали детето им. Но става чудо. Стойна не само преборва страшното зло, но и по лицето ѝ не остават белези. Губи обаче зрението си. С него си отива видимият свят за Стойна, но идва духовният. Появяват се и нейните ярки ясновидски и лечителски способности. Някои от изследователите на живота ѝ вярват, че тя е владеела не само левитацията, но и телепатията, чрез която излекувала много хора. Казват, че всеки в Златолист е сънувал поне веднъж Преподобна Стояна. Тя умира в навечерието на Коледа – на 22 декември 1933 г. Причината е пневмония. 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
03 Май 2024 21:02 | Гого
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

С тоя скапан поп Антон няма оправия там
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар