Лекарка си направи бебе с генетичен материал от земеделец от Кнежа без негово знание 

03 май 2024 11:17   4463 прочита


 
 

Болница в София бе осъдена заради използването на генетичен материал без разрешение на собственика му, съобщи Нова тв. 

Земеделският производител от Кнежа Людмил Петровски живее на семейни начала с жена от Варна. Двамата планират инвитро процедура. На него му се налага престой в София, за да се грижи за майка си, която е претърпяла тежка операция. По препоръка на негова стара позната - лекар, оставя за съхранение генетичен материал в столична болница с идеята да го използва за инвитро процедурата. 


Но година по-късно животът му се обръща на 180 градуса. Разбира, че е станал баща. Но не от жената, от която иска дете, а от неговата позната лекарка. Без разрешение тя е използвала генетичния му материал и е направила инвитро процедура. 

"През декември ми праща снимка с детето и ми честити Коледа. Написа ми, че ще правят кръщене и ме кани. Обадих ѝ се и я питах като какъв да се явя на събитието и тя каза, че бащата съм аз", разказа Людмил Петровски. 

Мъжът настоява и за ДНК тест, който потвърждава думите на лекарката. 

"Оказа се, че аз съм бащата 99, 9 процента, а тя – 0. Тоест, не е биологична майка", обяснява Людмил. 

От болницата тогава отказват среща с екипа на телевизията. В писмено становище заявяват, че случаят не засяга пропуск от страна на лечебното заведение, а уреждане на междуличностни отношения. Майката също отказва среща. 

 
След информирано съгласие за замразяване, съхранение и размразяване на сперма, подписано лично от Петровски, мъжът лично е оставил за съхранение биологичния си материал в болницата. Декларацията за съгласието му е попълнена от лекарката. Под тази декларация има място за два подписа – на двамата партньори. И двете графи са подписани. Графологична експертиза установява, че подписът не е на Петровски. А в двете графи се е подписала лекарката. 


Мъжът завежда дело срещу лечебното заведение. А СГС осъжда болницата. В мотивите на съда пише следното: 


"Нарушаването на правото на телесна неприкосновеност на ищеца Людмил Петровски чрез провеждането с негов биологичен материал на медицинска дейност на асистирана репродукция без негово съгласие следва да се квалифицира като вреда. Безспорно е установено, че тази вреда е настъпила вследствие бездействие на служители на ответното лечебно заведение". 

"Болницата е осъдена като възложител на работата вследствие на събрания материал. Беше установено, че липсва информирано съгласие. Медицинските служители не са се съобразили и са нарушили действаща наредба", поясни адвокатът на мъжа Станислава Колева. 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар