Иранско правосъдие! Боксов шампион – осъден на смърт, защото ...

21 януари 2022 08:29   5866 прочита


 

 
Иран осъди на смърт шампион по бокс. Той се казва Мохамад Джавад Вафаей-Сани, а причина за присъдата му е ролята му в протестите през 2019 г., съобщи базираната в Норвегия неправителствена организация Iran Human Rights (IHR). 

 

Тази смъртна присъда идва повече от година след екзекуцията на шампиона по борба Навид Афкари през септември 2020 г., което предизвика международно недоволство и което можеше да струва на Иран забрана за участие в спортни събития. 

Осъденият сега мъж е арестуван през февруари 2020 г., обвинен в подпалване и разрушаване на сграда на иранския правителствен затвор. Едно от обвиненията срещу него беше и фактът, че е участвал в протестите през ноември 2019 г., причинени от внезапно поскъпване на горивата. 

Вече е стартирана кампания в Twitter за спасяването на живота на младежа, използвайки хаштага #SaveMohammadJavad. 

Сардар Пашаи, бивш главен треньор на иранския отбор по борба, туитна: "Още един спортист в опасност от екзекуция! Ислямската република иска да екзекутира друг спортист, участвал в уличните протести. Мохамед Джавад Вафаей-Сани е само на 26 години, той е спортист и треньор по бокс. Моля, дайте гласа си за този невинен". 

Адвокатът на Вафаей-Сани, Бабак Пакния, потвърди присъдата в Twitter и обяви, че ще обжалва пред Върховния съд на страната. Глас бг 


 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар