Днес! Навършват се 26 години от смъртта на пророчицата Ванга

11 август 2022 10:48   1 коментар   4074 прочита


Преди 26 години на този ден си отиде световноизвестната българска пророчица Вангелия (Ванга) Пандева Гущерова, известна като Баба Ванга, Леля Ванга, Петричката врачка или Ванга гледачката е българска обществена фигура, обявила се за ясновидка, притежаваща способността да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава и да предсказва бъдещето. Къщата и в петричкото село Рупите традиционно се посещава на този ден от стотици, ияли допир до баба Ванга, благодарни заради стореното добро и мъдрите съвети 


 Родена е на 3 октомври 1911 г.  в Струмица в семейството на активиста на ВМОРО Пандо Сурчев. Майка ѝ умира, докато тя е невръстно дете. Докато баща ѝ е мобилизиран в българската армия през Първата световна война живее под надзора на съседите си. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала никакви особености. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. Бащата се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа. 

 

През 1923 г. баща ѝ Пандо Сурчев със семейството си отишъл за малко да живеят в неговото родно Ново село, тъй като в Струмица изпаднал в крайна бедност. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита, затрупана с камъни и пръст в една нива  . От 1925 г. живее в дом за слепи в град Земун, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка, Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри. 

 

Храм „Св. Петка Българска“, издигнат със средства на Ванга край нейния дом в Рупите 
Постепенно започват да ѝ приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че видяла всичко на сън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места. 

Приписваните ѝ необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята. 

През последните години от живота си тя финансира построяването на параклиса „Св. Петка Българска“ в местността Рупите, Петричко. Конкретният проект и изографисването (недовършено) са дело на Светлин Русев. Поради неканоничност параклисът не е осветен от БПЦ, затова за него се говори просто като за „храм“, без да се уточнява на коя религия. 

Ванга умира на 11 август 1996 година. 

На тържествената сесия на Общинския съвет в Петрич на 27 октомври 2012 година, проведена по повод 100-годишнината от освобождението на града от османска власт, на Ванга посмъртно е присъдено званието Почетен гражданин на Петрич.  


Още за: Ванга   години   Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
12 Август 2022 06:15 | дедо Вангел
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

този Храм е сатанистки, само като погледнете какво е нарисувано там, става страшно и зловещо.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар