101 млн. лева е най-скъпият часовник в света

21 април 2024 06:38   2716 прочита


Устройства с редки диаманти и модел за гилотинираната кралица Мария Антоанета в топ 3 по скъпотия 

Часовникът е любим аксесоар на политици, спортисти, звезди на изкуството, бизнесмени, дори на духовниците, за които материалното уж не било най-важно. Той издава вкуса, стандарта на живот на собственика си и много често се превръща в компромат срещу този, който няма официалните доходи да притежава скъпата вещ. И въпреки това мнозина не могат да устоят на изкушението да демонстрират богатство и лукс дори с риска да платят прескъпо за суетата си. 

 

Първият часовник в историята на човечеството се появява около 1500 години пр. н. е. 

В Древен Египет използват устройство с форма на T-квадрат, което измерва времето посредством сянката, която хвърля. "T" на примитивния часовник е ориентирано в източна посока на сутринта. На обяд устройството бива завъртано, така че да може да хвърля сянка и във вечерните часове. 

Впоследствие се появяват водните и пясъчните часовници, идва ред и на тези с махало, а в по-модерни времена на механичните и електронните. В един момент часовниците преминават в масово производство и от устройство за измерване на времето се превръщат в стилен аксесоар. С тази трансформация на предназначението им главоломно започват да растат и цените. И през последните години виждаме как политици (световни и български), бизнесмени и футболни треньори като Пеп Гуардиола носят много скъпи устройства на ръцете си. 

Ненадминат засега лидер по скъпотия е Graff Diamonds Hallucination, който е оценен на внушителните 55 милиона долара (101, 3 милиона лева). Часовникът е поставен в платинена гривна и е изработен от 110 карата редки цветни диаманти с различни шлифовки и покрития. Моделът е представен през 2014 години и едно десетилетие по-късно продължава да удържа първото място по висока цена. 

 
Всъщност при моделите на тази марка часовниците са много малки като размери, а акцентът е върху скъпоценностите, които ги обграждат. Затова и не е изненада, че на второ място е нещо подобно - Graff Diamonds The Fascination. Името му се превежда като "Очарованието" и се състои от 152, 96-каратови бели диаманта, а по средата е разположен 38, 13-каратов крушовиден диамант, който може да се отдели и да се носи като пръстен. Цената му е 40 милиона долара, което се равнява на 73, 7 милиона лева. 

 
Топ 3 на най-скъпи часовници в света се допълва от малко по-различен модел - Breguet Grande Complication Marie-Antoinette. Джобният аксесоар е покрит със злато и по неофициална информация е поръчан от бивш любовник на френската кралица Мария Антоанета, затова и нейното име присъства в наименованието му. Това е същата кралица на Франция, която остава в историята с легендарната си екстравагантност и с трагичния си край - гилотинирана е в разгара на Френската революция през 1793 г., след като е призната за виновна по обвинение в различни престъпления. 

 

Моделът така е направен, че може да погледнете в "сърцето" му и да видите сложната механика. Още по-впечатляващо е, че работата по устройството започва през 1782 г. и продължава впечатляващите 40 години. Когато е завършен, е наистина нещо невиждано. Но Мария Антоанета така и не го дочаква, тъй като главата й пада, преди стрелките да заработят. Оценен е на 30 милиона долара (55, 3 милиона лева). 

 

Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette струва 26 милиона долара (47, 9 милиона лева) и може да бъде с 576 диаманта, като има уникална механика на ръчно навиване. А Chopard 201-Carat Watch е 25 милиона долара (46, 1 милиона лева) и има 15-каратов розов диамант, 12-каратов син диамант и 11-каратов бял диамант, както и още 163 бели и жълти диаманта.

из.БД онлайн 

 
 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар