След 16 години: ВКС призна подсъдимите по делото за смъртта на А. Димитров – Чората за виновни, но не ги наказа

05 март 2021 20:37   41 коментара   28441 прочита


 Давността за наказателно преследване е изтекла. 

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно сложи точкa на делото за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората, след като призна петимата подсъдими полицаи за виновни, но не ги наказа. Припомняме, че Чората почина при задържане в благоевградския квартал "Освобождение" на 10 ноември 2005 г., по време на акция "Респект", когато вътрешен министър беше Румен Петков.

Ето какво бе решението на въховните магистрати:

С Решение № 29/05.03.2021 г. по наказателно дело № 1202/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя решението на Военно-апелативния съд в частта относно прекратяването на наказателното производство поради изтекла давност за престъплението по чл. 122, ал. 1 от НК, в извършването на което подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски са признати за виновни, както и в частта относно направените разноски по делото.

На основание чл. 81, ал. 3 във вр. с чл. 80, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 2, ал. 2 от НК съдебният състав на ВКС прилага закона за давността и не наказва подсъдимите за престъплението по чл. 122, ал. 1 от НК.

Съдът ги осъжда да заплатят направените разноски пред въззивната инстанция в размер на по 1501,57 лв. за всеки един от тях поотделно, както и направените разноски пред ВКС в размер на по 1898 лв. за всеки един от тях поотделно. Върховните съдии потвърждават въззивното решение в останалата му част. Решението не може да се обжалва.

Тричленният състав на ВКС приема, че петимата подсъдими са извършили непредпазливо убийство по чл. 122, ал. 1 от Наказателния кодекс чрез бездействие. То се е изразило в това, че след поставяне на белезниците на Ангел Димитров и полагането му на земята и след като той многократно е викал, че се задушава, не са предприели необходимите действия за опазване на живота му.

Нарушен е общият принцип за дължимата грижа, категорични са върховните съдии. Те приемат, че за извършеното престъпление е изтекла давността за наказателно преследване, поради което подсъдимите са признати от съда за виновни, но не са наказани.

В мотивите се казва, че след като подсъдимите са възприели виковете на пострадалия, недвусмислено насочващи към затруднение в дишането, което състояние принципно е животозастрашаващо, са били длъжни, изхождайки от общовалидното правило за полагане на дължимата грижа, да вземат всички предпазни мерки, така че да попречат на настъпването на общественоопасния резултат – смъртта на пострадалия – например да го обърнат по гръб или настрани, да го изправят и дори да му свалят белезниците. Всеки един от тях е могъл да стори това, доколкото не е имало причини от обективен характер, които да са им попречили. Именно поради тяхното противоправно бездействие е настъпил общественоопасният резултат.

Ангел Димитров-Чората

Подсъдимите са имали реална възможност да попречат на настъпването на смъртта, тъй като видно от устните разяснения на вещите лица от арбитражната експертиза пред Военно-апелативния съд, ако в първия стадий и до средата на втория стадий от асфиктичния процес на пострадалия е била дадена възможност да продиша, е било възможно смъртта да не настъпи. Изложените съображения обосновават и пряката причинно-следствена връзка между тяхното престъпно бездействие и съставомерния резултат.

Тричленният състав на ВКС подчертава, че наказателната отговорност като правна последица се свързва само с онова противоправно бездействие, което е извършено виновно.

Съдът приема, че от субективна страна деянието е извършено при втората форма на непредпазливостта – небрежност. Характерно за небрежността е липсата на конкретна представа у дееца относно възможното настъпване на общественоопасните последици, като за него обаче е било възможно да предвиди тези последици – бил длъжен и е могъл да ги предвиди.

Съдебният състав на ВКС приема, че подсъдимите не са предвиждали настъпването на общественоопасните последици, те обаче са могли и са били длъжни да ги предвидят.

„От една страна, това е така, тъй като пострадалият многократно, в хода на целия процес по задържането му, чрез виковете си е сигнализирал за проблем с дишането, който с оглед на естеството си, в нито една ситуация не бива да бъде подценяван.

Подсъдимите не са проявили дължимата грижа и внимание в такава голяма степен, че са пренебрегнали очевидното за всеки друг в същата ситуация. Те са чули виковете на пострадалия Димитров за това, че не може да диша и са възприели особеностите на неговата фигура, а именно наднорменото тегло, т. е. те обективно са могли да възприемат със съзнанието си всички факти и обстоятелства, необходими за предвиждане на съставомерните последици, а и реално са разполагали с необходимото време (Димитров е повтарял, че не може да диша още от началото на задържането му) за протичане на онези мисловни процеси, които да доведат до предвиждане на резултата и до възможност за избор на своето поведение.

Ето защо, при подсъдимите е била налице обективна възможност за предвиждане на общественоопасните последици“, пише в решението. Тричленният състав на ВКС подчертава, че подсъдимите са полицейски служители, специално обучени в провеждането на полицейски акции по задържане на лица, преминали инструктаж относно правилата за безопасност при извършване на задържане.

Според върховните съдии подсъдимите са действали в условията на независимо съпричиняване на резултата. Всеки един от петимата е възприел виковете на пострадалия, че се задушава, както и неговото телосложение, поради което е могъл и е бил длъжен да предвиди, че след поставянето му на земята по корем и с белезници на ръцете отзад, е възможно да настъпи смърт, ако не вземе мерки за опазване живота му.

В съдебното решение се казва още, че изтекла погасителна давност по отношение на вземането на гражданските ищци не е налице. Максималните суми, до които биха могли да се уважат гражданските претенции, са 80 000 лв. за Райчо Д. и по 30 000 лв. за Анита В., Адриана Д. и за Райчо Д., тъй като с първата осъдителна присъда гражданските искове са били уважени до посочените суми, като срещу присъдата не са били подадени жалби от гражданските ищци.

Върховните съдии посочват, че Военно-апелативният съд е отчел всички обстоятелства, значими за определяне размера на обезвредата за неимуществените вреди на наследниците на починалия Ангел Димитров – неговия син, майка, баща и жената, с която той е живял на съпружески начала. „Доколкото петимата подсъдими са признати за виновни в извършване на престъпление по чл. 122, ал. 1 от НК при независимо съпричиняване, законосъобразно Военно-апелативният съд е осъдил всеки един от тях, солидарно с гражданския ответник, да заплати съответната част от присъдените обезщетения на гражданските ищци“ – пише в решението на ВКС.

41 коментара
05 Март 2021 21:27 | Минчо
Оценка:
0
 (
16
 гласа)

Браво ! Справедливо решение! Че не са за затвора- не са ! Но че са извършили престъпление, извършили, и поне следва да компенсират близките!


05 Март 2021 21:58 | Очевидец
Оценка:
1
 (
13
 гласа)

В  мвр в момента работят едни кадри които не работят за благото на хората а точно обратното. Ще ви издам знания и факти които са не известни за повечето от вас, да не кажа за 98% от вас. В нашия гдбоп и нашата специлизирана прокуратура и ДАНС имат инструмент за идентифициране на човешките мисли, достатъчно е да имате просто телефон или лаптоп пред себе си. Хора които не са направили нищо биват подлагани на подслушване и на този инструмент за идентифициране на човешките мисли. В нашата държава не е така както казват, че съдия трябва да издаде разрешително за подслушване. Подслушват който си искат, неудобен човек на власта или на някой близък до власта. Познавам човек който е под пълен тормоз от тези същите, изтриват му хора от фейсбук приятелите, бива преследван от години без да е нарушиш закона. Харчат държавен ресурс към хора които не нарушават закона, а тези които нарушават закона са необезпокоявани. Говора, че тези виши полицаи са от най-високите етажи в МВР. Добре дошли в България


05 Март 2021 22:16 | Един от в МВР
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Очевидец, гледай да не ти прочетем мислите, докато пускаш коментарите!!!


05 Март 2021 22:31 | мхм
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Съда в бг е световно известен с корупция и стъкмени дела... щеше да е много по очудващо ако всъщност бяха свършили работата си


06 Март 2021 00:17 | До по горния фатмак
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Мухльо, кой нападаш, бе шапкар?


06 Март 2021 00:19 | Хамилтън
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Дамо в България има присъда-виновни, ама не съвсем. Как съда в Страсбург отсъди, че полицаите са виновни и всички ние-данъкоплатците платихме обезщетението към семейството на чората.


06 Март 2021 00:21 | Калоян
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

След като чората е бил голям престъпник, работата на полицията е да го арестува, съдиите да го осъдят, а не да бъде убиван.


06 Март 2021 01:53 | Пич
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Прав е дългия!!! Наистина няма такава държава


06 Март 2021 05:28 | Прс
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Виновни за това, че Чората беше дилър и свидник безнаказано няма, ни цял град знаеше, а полицията не. Сега пак наркодилъри и сводници са закриляни и пак виновни няма. Един от тези петимата набута доста наркомани в затвора. Скоро имаше дело с доказано участие на полицаи в сводническа дейност, те също бяха оправдани. Розалина била невинна. Тия полицаи дето ожънаха нива марихуана в петрички села също са на работа. Но ето част от тези полицаи имат доста набутани наркомани в затвора. Излиза, че били необучени, но за това отново няма виновни. Спирам дотук. Какво казва пилицията на почернените семейства. Колко струва живота.


06 Март 2021 07:16 | Mihov
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Не на дрогата!!!!!


06 Март 2021 07:17 | Mihov
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Дедо Господ гледа!!!!!


06 Март 2021 07:21 | Mihov
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Този дето е на небето, да не ме разбере някой тиквун грешно!


06 Март 2021 07:50 | Гринго
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

А за румен пикльото от Плевен нещо?!


06 Март 2021 08:42 | Георги Георгиев
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

До “Прс”:
Здравейте, вие акъл имате ли? Жалко, че булшинството са като вас, поради тази причина 30 години затъваме ли, затъваме! За дилър и сводник си има определени процесуални и съдебни действия, смъртното наказание е отменено, а и да не беше - отново има доста стъпки, които да доведат до него! Въобще не съм съгласен да се арестуват наркомани - това са болни хора, които се нуждаят от помощ! Неколкократно беше отбелязано от ваша страна, че са за затвора, според мен са за лечебно заведение, тук държавата е виновна, че допуска гражданите да тънат в мизерия и нещастие, като последен изход за по-слабите психики са поредната доза наркотици, които, чрез контролирани дилъри и сводници, задоволява нуждите им, а после жертви като г-н “Чората” биват публично унижавани, обиждани, дори убити от родната милиция. Не затова си плащам данъците!


06 Март 2021 08:53 | Венелин
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Дори и тази присъда е несправедлива да полицаите!! Те не са виновни! Всеки дилър, когато го арестуват крещи и претендира, че някое право му е нарушено-я се задушава, я китките му се поддуват, или има алергия към метала на белезниците и т. н. на такива уроди трябва ботуш в мутрата, когато пищят. А като дават дрога на децата ни не мислят .... освен за пари.


06 Март 2021 09:09 | 123
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Абе като гледам работата на СЪД-България по добре нещата да се решевет по този начин!!! защо??? Малкия Чора ПРЕГАЗИ и УБИ Трима ЧОВЕКА и все още у на свобода... Какво върши нашият Съд????


06 Март 2021 09:13 | Кво кво
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Неграмотна присъда до последната буква. Излиза, че полицията трябва вместо с пистолети, палки и белезници, да е снаръжена с кантарче, мек метър и калкулатор, за да изчисляват кой уличен бандит има наднормено тегло, какъв е процентът му на телесни мазнини и каква е вероятността от задушаване при просване на плочника.....


06 Март 2021 09:18 | Андрейчо1981
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

До Кво Кво..... браво за коментара... направо ми взе думите.


06 Март 2021 10:02 | Бойко
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Тази присъда ми звучи като дървено желязо, хем са виновни, хем няма наказание.


06 Март 2021 10:38 | До кво кво
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

"кво кво" - полицията няма право да убива, независимо колко голям престъпник арестува. Да го вкарат в затвора, но не и да убиват.


06 Март 2021 11:29 | Парите се дължат
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Към 200 000 граждански искове, по-добре да са в затвора, сега цял живот ще работят да ги изплатят


06 Март 2021 12:18 | Някогашен джумаец
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Чората е българският Джордж Флойд, макар че негрото не е могъл да бъде престъпник от калибъра на местния айдук.


06 Март 2021 13:20 | До кво кво
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Под благосклонния поглед на полицията Чората почерни стотици семейства. Родната милиция ни пази. А относно петимата не ми личат на полицаи камо ли на обучечени. За да работиш в полицията единствено условие е връзки. Розалина била влюбена, тия дето жънат марихуана на наблюдаваните ниви още са на работа, скоро беше някакво дело което оправда полицаи, покровителствували сводник. Трябва си промени в родната милиция. Скоро отпадна по давност дело по сигнал на Олаф.


06 Март 2021 19:50 | Тцтц
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Плащаме хиляди месечно за да ги арестуват и затварят на топло, а не да ги убиват. Ако искахме да ги убиваме щеше да струва точно един патрон за 60 стотинки


07 Март 2021 00:06 | Владимир Павлов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Полицията, няма право да убива, това право е на Господ. Съда решава кой е нарушил закона. Полицията има превантивни, разследващи и задържащи закови процедури. Разбирайте го, както адвокат


07 Март 2021 04:27 | ivana
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Naistina ima Gospod i za tova go e pribral tozi nehranimaiko, deto e razplakal ne malko semeistva. Zaslujil go e. 6te izplatqt obe6tetenie na blizkite mu, za da zakupat po-golqmo koli4estvo narkotici. Cqloto semeistvo mu e takova. Dano Gospod i za tqh da pomisli, ama da ne se bavi mnogo.


07 Март 2021 07:58 | До ивана
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Е все някой е виновен от институциите. Не става семейството не било читаво и на свобода, а жертвите му в затвора и то с бързи дела за дребни кражби, вместо лечение. Са хората си говорят кой що направил, но къде са действията на институциите. Кой ще понесе вина за това.


07 Март 2021 09:08 | Ппю
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Личното ми мнение е, че тия петимата се ползват с протекции. Вижте какво работят след случая на места с яки връзки, където са нужни само връзки. Ама те за всичко са обучени. егати държавата. Все пак за това, че са необучени някой е виновен. Щото излиза, че животът на полицаите е повече от живота на обикновените хора, които и заплатите им плащат. И да виновни са, колкото и да си необучен, чората е викал, че се задушава. За мен затвор. Не е нормално служители в такива отдели да борят наркоразпространението с наркомани. Кой наркодилър в Благоевград е влязъл в затвора, ами няма такъв. И коги видиш наградени полицаи за борба с наркотрафик и други се питаш какво по дяволите става.
Ч


07 Март 2021 11:57 | В. Г. Петров
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Чората получи точно това, което заслужи през низкия си и подъл живот! В негова полза се изказват шепа нехранимайковци от контингента и разбира се членове на семейството му, които почти без изклюмение са същите киминални типове. Разбира се, че полицията няма право да убива, освен в предвидени от закона случаи. При ареста на този дилър и сводник той е загинал от рязко влошаване на здравословното му състояние, заради употребяваните продължително време наркотични вещества. Можели ли са полицаите да разберат, че се задушава? Вероятно да. Товар което обаче съдът не отчита като важно и основно обстоятелство е фактът, че този тип и преди е задържан, и преди се е държал агресивно, нагло и провокативно. При поредния арест стоновете му не са получили необходимото внимание от страна на полицаите точно заради еднотипно протичащи арести с негово участие. И не само арести, а и явяваниея/неявявания на призовки, снемане на обяснения и пр. контакти между него и полицейските органи.


07 Март 2021 12:02 | В. Г. Петров
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

С тази присъда съдът даде точни указания на всички тежки престъпници как да се държат по време на арест, за да могат да извличат потенциални ползи след това. Брано господа съдии-държавници! Направихте полицията заложник на криминалния контингент! Мислихте ли по какъв начин присъдата ви ще се отрази на обществените отношения, на авторитета на полицията в частност, както и на желанието на полицаите да работят срещу тези, които може да унищожат живота на нашите деца, на вашите деца....? Жалко! Жалки!


07 Март 2021 12:10 | До Петров
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Какви ги бръщолевиш бе колега има няколко независими медицински експертизи доказващи убийството по това дело. Има си регистри ходи чети малко преди да се изказваш неподготвен. Положението е като с кмета на града ни, виновен е по закон ама си седи на поста над 1 година... Никой няма да спазва закона ако той не е равен за всички


07 Март 2021 12:21 | До Петров
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Помислихте ли как се отразява на обществото дългогодишния чадър над чората в частност и не само. Ами щом не ви харесва да гоните престъпници и наглото и арогантно поведение от тяхна страна ви влияние немотивирищо и нямате желание да защитавате обществото, какво дирите в полицията.


07 Март 2021 12:58 | В. Г. Петров
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Какви регистри бе колега, що за глупост!? съдържанието на мотивите на съда са изложени подробно в статията, която коментираме, не виждаш ли? Става въпрос за непредпазливост. Може ли са и са били длъжни да реагират по определ начин, за да го спасят. Да, но пет човека са реагирали по друг начин-различен от този, който съдиите смятат, че е трябвало. За пет души полицаи става въпрос... В държава със силна държавност техните показания биха били напълно достатъчни за съда. Тогава престъпния свят, а и цялото общество биха уважавали полицията и властта въобще. Какви регистри ни трябват тук....


07 Март 2021 14:04 | До Петров
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Ако имало държавност, показанията на полицаи били напълно достатъчни. Това изцяло е противоестествено на държавност. Чората си получи заслуженото, а хората от институциите, които го прикриваха години напред, кога.


07 Март 2021 14:08 | До петров
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Не се чудете, че обществото не уважава полицията, сам го казахте и е вярно.


07 Март 2021 16:37 | До
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ДДелото продължило 16г. било с обществен интерес. Ами няма обществен интерес. Обществен интерес има да се намали наркотрафика и сводничество. Милицията си беше затворила очите за чората, затворени са и и сега очите. Милицията нарича жертвите проститутки и вкарва в затвора наркомани. За пари.


07 Март 2021 18:19 | Ой
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В мотивите никъде не пише за нанесен бой и травми вследствие. Много странно. Леко се отърваха. Би трябвало съдът да проучи материалното им състояние, ще бъде интересно за част от тях.


08 Март 2021 13:19 | Калм
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Неясна присъда, с която е направен опит да се удовлетворят до някаква степен и двете страни. Показва нерешимост на съда. Очевидно е, че тези бивши полицаи не са извършили убийство и следваше да бъдат напълно оневинени. Сега ги правят роби на семейство, което е всеизвестно с мошенгиите си и криминалните си прояви. Каква ирония само има- съпругата на грозника Чората се конституирала като граждански ищец. А пък към момента на задържането този наркован и сводник се е връщал от квартирата на любовницата си, на която редовно носел дрога. Та тази съпруга ако беше някоя нормална жена ще ше да го е проклела и нямаше и гроба му да знае къде е. Но в такива семейства е така - главното са финансовите интереси, другото са подробности.


08 Март 2021 20:52 | До калм
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Чората трябваше отдавна да си получи заслуженото. Докато полицията не го преследваше, той с незаконната си дейност унищижи десетки животи.


08 Март 2021 22:11 | Гражданите
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

МВР не работи в полза на гражданите в много сфери, в частност наркоразпространението и сводничеството. Има нужда от сериозни реформи. На практика тези престъпления не се преследват, да се прибави че полицаи са съучастници или участници. Това няма отношение към делото. Но според мен тези момчетата нямат място в МВР, нямаш право да си необучен, утре ще пострада невинен човека. И е жестоко, че МВР-то счита, че. животът на техните хора е повече от на другите.
Хайде, поне се научете какво. да говорите.


03 Април 2021 22:35 | До Петров
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Помислихте ли как се чувстват гражданите, конкретно в случая. Чората упражнява престъпна дейност под благосклонния поглед на полицията. От тази дейност умират хора. Е ква е тая полиция. И сега наркотиците се разпространяват с участието на полицията. Болните наркоманчета с по една доза в затвора за отчитане на дейност. И друго хората масово си споделят за полицаи рекетъори. Ми не ви ли е малко срам бре. В работно време маате дълги обеди и закуски без да плащате, пазите лихвсрите, давате си пари на лихварите за големи лихви. Какви изроди са някои от вас. Сега пък плашите, че няма да гоните престъпниците щото не. сте били мотивирани. За вас човешкия живот има ли стойност. Естествено че има и свестни.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар