Двойно повече жертви на домашно насилие за 2020 година в Пиринско

14 март 2021 11:41   2 коментара   4144 прочита


Една от сериозните последици в световен мащаб от коронакризата е домашното насилие. Примерът идва от Благоевградско, където жертвите на тормоз са двойно повече за изминалата година. Според психолозите едни от основните причини са загубата на работа и безпаричието.

Най-големият проблем причиняващ агресията в насилниците е дългото време на изолация в следствие на пандемията от COVID-19.

Скоро предстои откриването на 2 защитени жилища в града, като всяка жертва на домашно насилие ще може да отседне в тях за необходимия ѝ период само след телефонно обаждане на спешния номер 112.

Често най-големите насилници са добри, възпитани и отзивчиви в ежедневието си, но само една дума или жест може да ги изкара извън равновесие и да причинят тежки физически и психически рани. Така повечето от психолозите описват началото на почти всяка семейна драма свързана с домашно насилие.

„Насилникът в някои случаи се извинява, чувства се виновен, но в някои случаи изобщо не изпитва вина и това, което най-често насилникът прави е да убеди жертвата, че тя е виновна. Огромна част от жените, които са жертва на насилие не се обръщат към властите за помощ, защото те са убедени, че те са си заслужили това, което им се случва. Насилникът им казва: „Видя ли какво ме накара да направя? Аз не исках, ти ме накара да го направя!“ и жертвата в един момент решава, че тя е предизвикала всичко това, че тя няма право да се оплаква след като сама си е предизвикала това нещо и нещата започват да се задълбочават все повече и повече“, коментира пред БНТ психологът Десислава Безинска Шеинкова.

Повечето от жертвите търсят помощ в така наречените сдружения или кризисни центрове за помощ на жени и деца, жертви на домашно насилие. В Благоевградска област такъв център все още няма, а сдружението е само едно.


Още за: жени   насилие   пиринско   Още от: Крими

Принтирай статия
2 коментара
14 Март 2021 16:54 | Леле
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И кое е сдружението. Егати публикацията.


15 Март 2021 04:49 | Цъ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Къде да търсят помощ, кое е това сдружение. Адрес, телефон.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар