Затворникът от Гуантанамо вече е в България

06 май 2010 00:12   2104 прочита

Затворникът от Гуантанамо, който България се съгласи да приеме, вече е пристигнал у нас, това потвърдиха българските власти, след като вестта за пристигането бе разпространена късно вечерта във вторник от американското посолство. България прие 38-годишен сириец, който ще е със статут на бежанец. Според вътрешния министър Цветан Цветанов той е човек, „който не би ни създал проблеми“. Мъжът ще живее с близките си свободно в страната ни, ще му бъде помогнато да се социализира, да научи български и да си намери работа.

Сириецът не е от "опасните терористи", той е бил задържан от американските власти поради подозрения за контакти с членове на терористични организации. Не е било доказано, че контактите са свързани с незаконна дейност, поради което затворническият режим за него е бил отменен и той е изпратен в партньорска страна.

Американската база в Гуантанамо, Куба, бе използвана от военноморския флот на САЩ, а през 2001 г. в нея бе изграден и силно охраняван военен затвор. В него са задържани заподозрени в тероризъм и военни престъпления. Избухна скандал, след като станаха известни факти за нечовешко отношение към задържаните - физическо насилие, принудително държане на затворника буден, излагане на силен шум, симулация на давене.

Американският президент Барак Обама издаде заповед за затварянето на Гуантанамо. Някои от арестантите трябваше да бъдат освободени и изпратени в други държави, тъй като в родните им страни са изложени на риск от преследване и смърт.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар