Затвор за богатите бизнесмени, забравили да си платят здравните вноски

15 октомври 2010 00:18   1 коментар   10861 прочита


Министър Ст. Константинов

Трябва да е ясно кои хора не си плащат здравната осигуровка, преди да се говори за това колко години трябва да е затворът за неплащане на здравна осигуровка, заяви здравният министър Стефан Константинов по бТВ. “Ако това е един богат бизнесмен, но просто леко е забравил да си внесе осигуровките, да, затвор, но ако човекът е беден и е останал по някаква причина извън системата и няма доходи и заради това не е платил здравната си осигуровка, т.е. за него не трябва да има затвор”, смята Константинов.

Относно идеята да се плаща за преглед при специалист здравният министър заяви, че това е една идея да се легализират някои неща, които в момента са практика. “Аз я поставих за обсъждане и вместо талон, да си доплащаме някаква сума и хората да ходят свободно, но с много ясен регламент, защото сега има вариант, при който хората си плащат здравни осигуровки, а направленията свършват, т.е. тази форма на регулация някъде издиша”, добави Константинов.

По думите му в страната има страшно много болници, пилеят се средства и се получава нелоялна конкуренция. Лекарите в държавните болници са на много ниски заплати, които им зависят от това колко пациенти са минали и стремежът им е да имат повече такива, посочи той.

По-късно здравният министър обяви, че до края на годината са осигурени още 5 милиона лева за "Фонд за асистирана репродукция”. Фондът отпуска до 5000 лв. за провеждането на ин витро при двойки с репродуктивни проблеми. Всяка жена има право на до три опита.

Допълнителните средства ще гарантират нормалната работа на фонда до края на тази година. Отпускането им се наложи поради големия брой желаещи за ин витро процедури. 9800 заявления са приети във фонда към този момент, а 6421 от тях вече са одобрени. За финансирането на процедурите пък от януари досега са усвоени 10 млн. лв. Благодарение на фонда има 707 бременни жени и 363 родени бебета. Това означава, че успеваемостта на ин витро процедурите у нас е 27.7%, или колкото и в ЕС.

"За да се гарантира по-ефективната работа на фонда за ин витро, към него ще се създаде регистър на клиниките и резултатите от работата им”, каза още д-р Константинов. Освен това ще се направи и електронен сайт на фонда.

1 коментар
15 Октомври 2010 09:54 | outVITro
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Всичко това е похвално! Но да се замисли не само правителството,а и най-голямата финансова институция в България-БНБ. Кой и как се снабдява с ХАРТИЯ за да може да печати фалшиви пари вече сигурно е изяснено, но 100% не са се замислили дори, че с "монетния двор" може да се случи същото, защото е много по-изгодно да се плащат сметките (за ток главно) с монети, а и не само фалшифицирането им е лесно,но и пласирането. Така че шефа на БНБ да си облече спокойно БЯЛА ризка, а не КАФЯВА като Стефан.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар