Юзеирови регистрират ОТОМАН на Разпети петък

26 март 2010 00:12   1208 прочита

Въпреки че регистрират партия ОТОМАН, братя Юзеирови не са се отказали от идеята за Мюсюлмандемократичния съюз (МДС). Това каза в интервю за Агенция БГНЕС Али Юзеиров, седмица преди учредителното събрание на новата партия.

Юзеиров сподели, че и до днес не са им ясни причините, заради които са им отказали регистрация на МДС. Мисията на новото формирование ОТОМАН е да води към обединение на всички, независимо от религиозната или етническата им принадлежност. Името на новото формирование е абревиатура и означава Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък. Датата на учредяването обаче съвпада с християнския Разпети петък. Юзеиров каза, че „за мюсюлманите всеки петък е свещен“. Той обясни, че не е много наясно с християнските празници и съвпадението било случайно. Учредяването на новата партия ще започне с намаз (молитва) в Томбул джамия - Шумен. „Нашата главна цел е чрез утвърждаване на толерантността, отговорността и морала като добродетели в обществото да се гарантира личната свобода на гражданите, да се установи политическа и икономическа стабилност в страната, което да доведе до просперитет на отделната личност, етносите и нацията като цяло“, каза той.

Юзеиров добави, че не са се отказали да строят монументи в страната. Той разказа, че са изградили паметник в село Люблен, отново в частен имот. Той бил подобен на онзи в Славяново и също като него бил съборен. Втория паметник обаче опасали с бодлива тел в знак на протест, че не е било дадено правото на братята да изразят себе си. „И от двата съборени паметника липсват железните полумесеци“, каза Юзеиров и попита: „Аз си искам полумесеците. Кой ги открадна?“. Според него градежът бил сринат от кмета на селото, който бил от ДПС.

Според Али Юзеиров новата партия се разграничава от политиките на досега съществуващите български партии. Той обаче смята, че в миналото е бил впечатлен от реплика на премиера Бойко Борисов, който казал „Бог напред, аз след него“. Юзеиров допълни, че не искат конфронтация с никого, а да покажат идентичността си, като обединят всички.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар