Военното министерство освободи 500 души и назначи 3500 дърводелци и хигиенисти

23 септември 2010 00:16   3 коментара   8204 прочита
Аню Ангелов
Аню Ангелов


Аню Ангелов

“Оптимизирането” на армията, или играта с числа на Министерство на отбраната

Старият армейски управленски принцип “Дръж ги в мъгла да им е ясно” все още е “на въоръжение” и е особено приложим по отношение на т.нар. “оптимизация”, с която от години ни обещават по-малобройна, но по-професионална армия.

В дух на радикални реформи, включително и заради финансовата криза, Министерството на отбраната (МО) обяви наскоро мащабна кадрова оптимизация. Тя доведе до освобождаването на окoло 500 души. В същото време ведомството е назначило нови кадри по допълнително щатно разписание (ДЩР). От оскъдните обяснения на МО стана ясно, че броят им може да достига до 3500 души.

В отговор на въпрос на Мediapool колко са назначените по ДЩР от 1 януари до 1 септември 2010 г., ведомството на обявилия “пълна прозрачност” министър Аню Ангелов отговори, че спазват изискванията на закона тези назначения да са до 8% извън утвърдената численост на персонала.

Официално обявената към момента от МО численост на въоръжените сили е 44 100 души. Това означава, че назначените по ДЩР в системата са до 3528 човека.

Те са назначени основно като работници по поддръжката, хигиенисти, общи работници, дърводелци и други. Най-много са тези назначения в Щаба по осигуряването и поддръжката и във Военномедицинска академия.

Министерството категорично отхвърли хипотезата, че тези назначения компенсират извършените съкращенията.

Според неофициална информация броят на назначените по ДЩР е четирицифрено число. Отказът на МО да даде конкретни параметри само потвърждава подозренията, че става дума за голям брой хора.

Военният министър обяви преди време, че на 1 юли ще има негова заповед за бройките на всички длъжности по ДЩР, като амбицията му била да намали броя на тези извънщатни назначения. Данъкоплатецът обаче все още не е запознат как тези похвални намерения се реализират на практика.

Съмненията за трикове с цифри и проценти остават, особено като се има предвид как се осъществяват планираните съкращения в системата на отбраната.

Обявеното над 30-процентно съкращение в администрацията на министерството и агенцията “Военни клубове и военно-почивно дело” всъщност засегна 332 души. Още 16 чиновници се пенсионират. Останалите съкратени са незаети щатни бройки. Във висшите командни звена пък обявеното съкращение от 300 души засегна 167.

Това позволи на ръководството на военното министерство да обяви съкращение на администрацията на МО с 32% - от 1432 на 980 щатни бройки. Реално бяха освободени 161 души. Съкращението на щата на агенцията пък бе обявено за 34-процентно до 511 щатни бройки, което в реални измерения е 171 освободени служители.

Не се знае обаче колко от засегнатите в обявеното съкращение са преназначени по ДЩР.

В отговор на запитване на Мediapool, от МО съобщиха, че към 13 септември 2010 г. изплатените разходи за обезщетения възлизат на 20.9 млн. лева, което представлява 74.13 % спрямо годишния уточнен план.

Военното министерство обяви мащабни съкращения и за следващите четири години.Според Бялата книга до 2014 година в сектора ще бъдат съкратени 7100 души - 5700 военнослужещи и около 1300 цивилни. По данни на министър Ангелов въоръжените сили, в които влизат Българската армия, МО и подчинените му структури, към момента са с численост 44 100 (21% от които цивилни), а само армията - 34 500 (12% цивилни). Изнесените числа са много изненадващи на фона на официални данни, оповестени преди година, че армията е по щат 32 000, а заетите щатни бройки варират малко над 29 000.

3 коментара
23 Септември 2010 17:22 | ???
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Този нещастен и вреден човечец кой го назначи за министър и защо още го търпят така наречените наши "военни"? Дано Господ да ни пази, защото подчинените на този от снимката със сигурност не могат.


24 Септември 2010 08:48 | Замунда
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ей ???! Внимавай! Нема да говориш така за ДЕДУ АНЮ! Той е специалист и не е мургав.


24 Септември 2010 08:50 | Замунда
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Абе ДЕДУ тия хигиенисти да не са теляци?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар