Учебната година ще започва от 1-ви или 7-ми септември, ваканция - през ноември

20 април 2011 00:14   13 коментара   9303 прочита


Образователният министър Сергей Игнатов: Образованието ни подготвя чиновници, не мениджъри, но и това ще го променим

Училището трябва да създава условия за развитие на ярките индивидуалности, тези, които се отличават от общото, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов. Той разкри малко детайли за ваканциите и първия учебен ден. Проблемът на образователната система в световен мащаб в момента е, че подготвя служители, но не и работодатели и мениджъри, каза Игнатов по време на дискусия във Варна по проектозакона за началното и средното образование.

По думите му целта на неговия екип е чрез промяната на закона да бъде преодолян точно този проблем. Според министъра българското образование трябва да се модернизира в посока по-бърза електронизация на училищата и децата трябва да имат по-голямо право на избор.

Игнатов коментира, че съдържанието на учебниците не е на достатъчно високо ниво, но сериозни промени в него не може да има поне до 2013 година. В момента се извършвал преглед на държавно образователните изисквания.

За предстоящите промени в закона за средното образование министърът посочи, че има вероятност да се пристъпи към повече като брой, но по-кратки като време ваканции. По думите на Сергей Игнатов вече се очертава обединение около позицията, че около 1-ви ноември трябва да има кратка почивка за децата. За началото на учебната година предложенията са тя да започва от 1-ви или от 7-ми септември.

Неотдавна председателят на комисията по образование в парламента Огнян Стоичков предложи децата да тръгват на училище във втория понеделник на септември. Върви се към намаляване на лятната ваканция, която е разточително дълга, и смисълът на ваканцията се превръща в забрава на това, което ученикът е научил през учебната година, коментира Огнян Стоичков. По всяка вероятност обаче следващата учебна година ще започне пак на 15 септември.

Човек трябва да има профили в социалните мрежи и да се използват всички възможности, които съвременната техника предлага. Защото, ако не живееш в мрежа в днешния ден, живееш изолирано и си извън събитията, заяви Игнатов по отношение на статистиката, че по-голямата част от децата всеки ден са в интернет и имат профил във Фейсбук. Според него това е елементарна крачка да се поддържа обратен контакт с учениците.

13 коментара
20 Април 2011 08:41 | Замунда
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Айдеее! И тоя тръгна да ходи по водата.


20 Април 2011 08:45 | 888888
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

НЕ НАМАЛЯВАЙТЕ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ НА ДЕЦАТА! ТОВА Е ТЯХНО СВЕЩЕНО ПРАВО ! ОСТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА !!!


20 Април 2011 12:22 | Генчето
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

ПРАВ Е ЗА ВСИЧКО МИНИСТЪРЪТ! САМО ГЕРБ МОЖЕ ДА ОПРАВИ МАЗАЛОТО НА БЕСЕПАРИТЕ


20 Април 2011 14:16 | до до до
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Герб са на власт да правят само статистика, не го ли разбрахте


20 Април 2011 16:36 | До
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Взеха ни можещите хора, за които ние плащаме данъците, за да ги направим лекари и инженери. Изкуствено ни държат на тези заплати и пенсии, за да ни вземат всички специалисти. Повярвайте ми, на 100 човека там един не иска да учи и те вземат най-кадърните ни хора. Лесно ли е на един баща и една майка, когато детето му завърши, да бяга по чужбина и когато дойде ред да се родят техните внучета, те да не могат да им се радват. Това е най-голямата им мъка.


20 Април 2011 16:46 | До
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Според министъра българското образование трябва да се модернизира в посока по-бърза електронизация на училищата и децата трябва да имат по-голямо право на избор.


20 Април 2011 16:56 | roko
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

И какво вси'ки учители да имат профили във Facebook-Г-Н МИНИСТЪР, ТИ НЕ МОЖЕШ ДА ЗАДЪЛЖИШ ВСЕКИ УЧИТЕЛ ДА ВЛИЗА ВЪВ ФЕЙСБУК- ВСЕКИ ЕДИН ЕЖЕДНЕВНО РАБОТИ И СЕ БОРИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО СИ, РАБОТИ ЗА ТН -4 ЛЕВА НА ЧАС И СЕГА СПОРЕД ТЕБ ОСТАВА И ДА СЕ ПОКАЖЕ В МРЕЖАТА, ЗАЩОТО ТИ СИ ПОЖЕЛАЛ! НЕ СИ ЛИ ЗАДАВАШ ВЪПРОСА КАКВО Е ОТНОШЕНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО КЪМ ОБРАЗОВАНИЕТО! НЕ СИ ЛИ ЗАДАВАШ ВЪПРОСА ЗА ТОВА-КОЛКО БОЛЕСТИ ОЩЕ ТРЯБВА ДА ПРИБАВИ КЪМ ЗДРАВЕТО СИ ЕДИН УЧИТЕЛ И КАК ЕЖЕДНЕВНО ОЦЕЛЯВА!
ПРЕЗ ТОВА МИНИСТЕРСТВО ПРЕМИНАХА ТОЛКОВА МНОГО -КАКВИ ЛИ НЕ, И ВСЕКИ СИ МИСЛИ, ЧЕ БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ИЗТРИВАЛКА!


20 Април 2011 18:14 | до РОКО
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Е па да ме извиняваш ама един учител да не може да влезе в интернет или да направи профил във фейсбук си е жив резил. Поне 30% от българските учители са неграмотни пред компютъра. Нали трябва да учим децата и в тази насока. На децата ни не са нужни неграмотни пред компютъра учителки - бабички на по 60 години дето се напикават в гащите и си забравят мисълта на втората минута. Що се отнася до заплатите - да ниски са, но не са по-ниски от всички останали заплати в скапаната България. У калпавата ни родина високи заплати зимат само най-крадливите и мързеливите - лични лекари, адвокати и апаши!


20 Април 2011 19:13 | До Генчето
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Крайно време е да разберете, че между Герб, БСП, БКП, и др. ДС. КГБ. партий няма разлика! Та това, което причиниха Комунистите на Българското ОБРАЗОВАНИЕ И ГОСПОД не може да оправи. Е успех реформатори, Гербаджий, БСПари, Комунисти и др.


20 Април 2011 20:07 | бре
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Да бяхте мислили за напиканите бабички, когато вдигаха пенсионната възраст. Сега ще ви ухаят в училище.


20 Април 2011 20:31 | иван
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА РЕФОРМАТОР ИГНАТОВ. ЗА БЪЛГАРИЯ ОТКРАЙ ВРЕМЕ СЕ ЗНАЕ, ЧЕ УЧЕБНАТА ГОДИНА ЗАПОЧВА НА 15 СЕПТЕМВРИ. ИМА ДЕСЕТКИ ДОВОДИ ЗА ТОВА. ПОМИСЛЕТЕ МАЛКО. НАЛИ ЗАТОВА ВЗЕМАТЕ МИНИСТЕРСКА ЗАПЛАТА.


20 Април 2011 23:16 | подгорец
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Идва поредната недомислица в образованието! "Съдържанието в учебниците не било на достатъчно високо ниво"- Вие г-н министър отворили ли сте един учебник от 5, 7, 9, 11 клас по История, Химия, Биология и др. за да видите какво пише в тях и как е написано? Познат ли Ви е академичния стил в учебниците? Сигурно - не, затова говорите така! Знаете ли, че по Химия в 9 клас има уроци с по 10-15 химични уравнения? Знаете ли, че упражненията са сведени до минимум и всеки час се взема нов урок? Е, как да се справят учениците и как да запомнят всичко, като няма затвърждаване? Високия академичен стил във всички учебници, кара учениците да се отказват от учене! Въпроса не опира до това, кога да се започне училище и до ваканциите - по-важно е как ще се провежда обучението, с какви учебници ще се работи, дали материала ще бъде достъпен и интересен, ще има ли време да се осмисли наученото и да се затвърди и т. н. и т. н.! Вие измествате същността на проблема !Помислете!!!


21 Април 2011 10:59 | razlog eood
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

абре, ей. абре в разлог във всяко у-ще се учи от различни учебници бре в единия пише нещо си дека в другия го нема. кога дойде време за приемни изпити/матури/ по други градове примерно тия даскале по каква система да оценяват., бре
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар