Сестрата на депутата Неджми Али скара ГЕРБ и ДПС

20 ноември 2010 00:20   1 коментар   33702 прочита


3-месечният трудов договор на Незиха Хасан за училищен директор в кърджалийското село Джебел не бил продължен, управляващите: Всичко е законно, но местната власт в Кърджали политизира образованието

Смяна на училищен директор в Джебел скара ГЕРБ и ДПС в парламента. Ябълката на раздора се оказа сестрата на депутата Неджми Али - Незиха Хасан, на която не е продължен 3-месечен договор.

По време на парламентарния контрол зам. шефът на ДПС Лютви Местан попита за прекратяването на договори на директори на училища, заели длъжността след спечелен конкурс. По думите му, кандидати “преднамерено се назначават със срочен договор за 3 месеца и след изтичането му “подходящите” остават на работа, а тези, които “отказват да слушкат”, са уволнявани”.

Незиха Хасан ще е помощник-директор в същото училище - СОУ “Христо Ботев”, отговори му образователният министър Сергей Игнатов. През юни 2010 г. бяха организирани конкурси за директори на общински училища и звена в страната при спазване на всички изисквания в Кодекса на труда, обясни той. Хасан сключила споразумение с началника на Регионалния инспекторат по образованието в Кърджали за договор от три месеца. Игнатов обясни, че прекратяването на договора е със заповед на шефа на инспектората и всичко е законно.

От ГЕРБ пък излязоха с декларация, че местната власт в Кърджали политизира българското образование. Документът бе прочетен от парламентарната трибуна от Цвета Караянчева. Към новия директор бяха отправени физически заплахи, а учениците бяха насърчавани да протестират, добави тя. Общинските кметове поискали да бъде освободен шефът на Регионалния инспекторат, иначе заплашвали “да бъде прекъснат диалогът между общините и държавата в лицето на областния управител”.

Местан нарече декларацията “политически цинизъм”. Tя била опит отговорността за безобразията в системата на средното образование да се прехвърли от болната към здравата глава.

Време е премиерът да озапти някои от своите министри и регионални представители в Кърджали, защото не го водят към добро, коментира той пред журналисти. По думите му, реакцията на кметовете в Кърджалийско била заради политика на партийни чистки, водена от Игнатов. Кметовете поискали и среща от премиера.

Осем години докато бяхме на власт, не успяхме да убедим Незиха Хасан да се кандидатира за директор на училището, защото е сестра на нашия колега Неджми Али и не искаше да участва в конкурса, докато брат й е депутат от съуправляваща политическа сила, обясни Местан. Хасан решила да се яви като кандидат едва когато ДПС минала в опозиция.

Това не е първото спречкване между Местан и Игнатов. Неотдавна те се изпокараха в парламента заради уволнената шефка на дирекцията за студенти и специализанти в образователното ведомство Мариана Георгиева. Според някои медии тя е известна с близките си отношения с Местан.

1 коментар
20 Ноември 2010 04:30 | аман
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

да ви имам проблемите оплакала се абе турска и работа требвало е и камери да има ми другия път обезателно
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар