С 11 стотинки бонус за пациент привличат джипитата да дежурят в труднодостъпните райони

15 април 2011 00:20   3 коментара   3679 прочита
Ст. Константинов
Ст. Константинов


Ст. Константинов

Джипитата в 177 труднодостъпни и малки региони ще имат възможност да дежурят срещу допълнително заплащане от Националната здравноосигурителна каса при по-леки условия, предвиждат промени в нормативната уредба, които министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов обяви при откриването на реновираната очна клиника в Многопрофилната болница за активно лечение в Ловеч.

Допълнителното заплащане от 11 стотинки на пациент за осигуряването на непрекъснат достъп до медицински грижи беше въведен от министерството в началото на тази година. По последни данни 61% от джипитата, които са сключили договор с НЗОК, осигуряват дежурствата за пациентите си. Те обаче се намират предимно в по-големите населени места. По-малко е покритието с дежурни кабинети в по-малките общини. Там на места често има само по един лекар и няма как той да се групира с други колеги, поясниха от здравното министерство.

За да лекуват след работно време и поне по 6 часа в почивните дни, джипитата от тези региони ще имат възможност да получават по 11 стотинки на пациент от НЗОК, без да регистрират групови практики. Те ще имат право на допълнителното финансиране и ако си направят график на дежурства с техни колеги от други индивидуални практики.

В тези случаи лекарите ще трябва да представят месечен график в Районната здравноосигурителна каса до 20-то число на предходния месец.

С промените се запазват възможностите за дежурене по телефона за тези отдалечени места, както и за сключване на договор с друго лечебно заведение. То обаче не трябва да се намира на повече от 20 км от практиката на общопрактикуващия лекар.

3 коментара
15 Април 2011 09:30 | Българина
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Нищо умно не могат да измислят или не искат, за да имаме мащабно и стабилно здравеопазване, както в държавите от ЕС, поне. Да вземат пример от Израел и ще се оправи здравеопазването. там има повече здравни каси и това първоначално ще е доброта за здравеопазването ни. но у нас искат да има хаос и вечно да се оплакват мафиотите с бели престилки, да да смучат парите и кръвта ни.


15 Април 2011 12:00 | х
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

предстрочни ИЗБОРИ


16 Април 2011 09:06 | ...
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Идиоти мръсни герберски. Крадете с милиони, стотинки ще давате на докторите. Народа дотрипате а. На революция, братя! Да ги набутаме изчядията там, където слънце не влиза!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар