РЗС установи пробив в гласуването в НС, Ц. Цачева изгони Яне Янев от пленарната зала

02 юли 2010 00:16   3 коментара   7000 прочита
Цецка Цачева
Цецка Цачева


Цецка Цачева

РЗС обвини вчера ГЕРБ и ръководството на Народното събрание, че е допуснало „пробив“ в системата за гласуване на депутатите с пръстови отпечатъци. Лидерът на РЗС Яне Янев обяви пред журналисти, че с още трима от съпартийците си направили експеримент и се оказало, че системата отчита подаден глас, въпреки че депутатите са си разменили картите за гласуване (т.е. гласуват с чужди карти). В упражнението участвали Янев и Емил Василев, както и Тодор Великов и Димитър Колев.

В началото на годината Народното събрание въведе т.нар. биометрична система - гласуване с пръстов отпечатък. Целта беше именно да се пресече дългогодишната практика за гласуване с чужди карти, като картата и пръстовият отпечатък трябва да са на едно и също лице. За целта парламентът изхарчи 183 000 лв.

От известно време РЗС наблюдавали как в присъствието на много малко депутати от ГЕРБ в пленарната зала таблото отчитало повече гласували от тяхната група, обясни Янев. Затова от РЗС провели свое разследване в групата на ГЕРБ и двама от управляващата партия били достатъчно честни да си признаят, че има пробив в системата от самото начало на използването й, разказа още той. Малко след като решили да съобщят това пред медиите, един от квесторите на Народното събрание ги информирал, че гласовете на Янев и Великов са анулирани от техническото лице в апаратната, което следи работата на системата. От РЗС заявиха, че няма основание, на което гласът на народен представител да бъде анулиран от техническо лице. Освен че ГЕРБ фалшифицират закони и ги обнародват в Държавен вестник, фалшифицират и вота на депутатите, оказва се, че нашият глас е тотално зависим от един човек в апаратната, заяви Янев.

Той обяви още, че до края на седмицата независимите депутати от РЗС ще сезират главния прокурор да изясни кой е направил пробив в системата. Това е престъпление, допълни Янев и поиска прокуратурата да провери и колко законопроекти са станали закони с „подобно престъпно гласуване“.

След изявлението му председателят на парламента Цецка Цачева категорично отрече да има пробив в системата. По думите й преди редовната почивка на депутатите около 11 ч. тя получила информация, че независимите депутати от РЗС си разменяли карти с цел да дискредитират системата. За това й сигнализирали от апаратната.

Зад независимите депутати е апаратната и когато служител види, че депутат прави опит да гласува с чужда карта, му отчита негов вот, а аз моментално съм осведомена, каза Цачева. В същото време повтори, че не е възможно да се гласува с чужда карта.

„Дадохте изявление за медиите, влязохте в новините за днес и повече няма да ви давам думата за процедурни въпроси“, каза Цачева й спря микрофона на Янев. Лидерът на РЗС емоционално възрази, след което беше отстранен от пленарното заседание до края на деня заради нарушаване на реда в залата.

3 коментара
02 Юли 2010 01:17 | Коментатор
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Тая вече на каква се изявява.По-би и приличало да бъде надзирател в концлагер.Или по-точно да отиде в Булгартабак да дипли тютюн.Кой му я предложи на Бойко,жестоко го е подхлъзнал.


02 Юли 2010 09:24 | 1
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

хВАНАЛИ ГИ ОПЕРАТОРИТЕ , И ТЕ ВЕДНАГА ХИТРЕЦИТЕ ОБВИНИЛИ СИСТЕМАТА


02 Юли 2010 09:29 | янето
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

няма по-голямо зло от посредствено гейче, което иска да се качи във движение на политическата каручка ! Да вземе да направи партия със Слави,еднакво злобни и комплексирани са и двамката и да си викнат за кръстник Алексей !!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар