РЗС: Брюксел ни глобява с 25 млн. евро

19 март 2011 00:20   3 коментара   12355 прочита
Мирослав Найденов
Мирослав Найденов


Мирослав Найденов

Земеделският министър Мирослав Найденов крие писмата

Съществува риск на България да бъде наложена санкция в размер на 25 млн. евро, съобщиха от РЗС, подчертавайки, че разполагат с достоверна и проверена информация за това.

От партията на Янев обясняват, че страната ни ще бъде глобена поради непреодолими проблеми, свързани с плащанията по схемата за единица площ за 2009 г. на Разплащателната агенция и заради продължаващите порочни корупционни практики и измами с евросредства през 2010 и 2011 г.

Земеделският министър Мирослав Найденов повече от 10 дни крие писма от еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Дачион Чолош и от Главна дирекция “Земеделие” на ЕК, касаещи наложената санкция, изтъкват от РЗС. Те припомнят, че във вторник (б.р. - 22.03.2011 г.) изтича едномесечният срок, в който Министерство на земеделието и горите ще изпрати свои представители, за да предоставят в ЕК мотивирано възражение срещу санкцията.

България вече има наложена глоба от 40 млн. евро за 2007 г. и 2008 г. заради пропуски в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и неактуализирана цифрова карта на нивите.

Въпреки новите обществени поръчки на земеделското министерство за заснемане на всички ниви в страната резултати няма, защото тези търгове на практика са за доработка на вече уж действащите програмни продукти в системата ИСАК, посочват консерваторите.

Те отбелязват още, че до момента са изразходвани десетки милиони за превръщане на системата в работеща, но тя става още по-проблематична, тъй като фирмите, работили през годините, са давали огромни комисиони на министри и високопоставени чиновници, и за да си отмъстят, са останали собственици на програмни продукти, които МЗХ сега не може да използва.

За разлика от всички страни-членки на ЕС, където всеки фермер в интернет може да си провери физическите блокове и границите на поземлените участъци, в България това е невъзможно. Това е една от основните причини за налагане на тази тежка санкция.

За ЕК е абсолютно неприемливо тази информация да се пази в тайна, за да може по-лесно да се източват евросредства. Успоредно с това Главна дирекция “Земеделие” на ЕК е наясно, че и последните орто-фото снимки са некачествени. Отново има презастъпване и фиктивно очертани земеделски земи на приближени до Мирослав Найденов едри арендатори, заявяват от РЗС.

От там съобщиха още, че преди повече от месец с друго писмо ЕК е уведомила страната ни, че ще бъде санкционирана с въпросните 25 млн. евро за нерегламентирано изплащане на субсидии за кампания 2009, но чиновниците и земеделския министър Мирослав Найденов са се оказали за пореден път безпомощни.

3 коментара
19 Март 2011 11:41 | Избирател
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Вместо да ни помага ЕС само ни критикува и глобява Те знаят много добре че парите за глобите ще плащаме-ние хората които нямаме нищо общо с отклоняване и краденето на тези пари но не им пука за народа Явно министерствата не си вършат работата и ако имат некадърни кадри да ги уволни Премиера ако са крадци да влизат в Затвора До кога ще ни глобяват тези господари от ЕС Ние какви сме за тях Нали искат да ни помагат Сигурно беше грешка да влизаме в ЕС с такава престъпност и съзнание на политици и бизнесмени а сега Народа да страда Какво направи за Народа този ЕС-нищо Само глоби и когато имаме болни деца за присаждане-ни искат по 200 хиляди евро за това Нали са ни съюзници поне децата ни да лекуват безплатно когато се наложи Държавата няма пари хората нямат пари и само се молят родители по ТВ за пари да не почине детенцето ни Това ли е справедливият Капитализъм Демокрация и още такива измамни обещания Прост Народ повярва Искам и гласувах да сме наравно като др държави а не подчинени


19 Март 2011 11:56 | сеир
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Пак мирише на кражба и корупция на гърба на изнемогващият български народ. Крадлива политика от която няма файда никой. Как може да сте такива безсрамни крадци посред бял ден ? Всички сте за Диарбекир, или при Кадафи. Разбойници скапани, то се краде, краде, ама да има и за народа, а не да му вземате залъка хляб от лъжицата. Какво ли ще пишат поколенията за вас МЕРЗАВЦИ.....


19 Март 2011 14:10 | ДОНИ
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Миро мършата, пак се е омазал целия! Бог да прости земеделците, този ирландски разбоийник, се занимава само с кражби с Баща велов и не го интересува нищо! Какво са милионите за хората, щом той не може да открад0не от тях !Пак гласувайте за пожарникарските крадци!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар