Путин нареди превъоръжаване на ВВС с изтребители от пето поколение

16 май 2019 10:08   3 коментара   2783 прочита
Снимка: ТАСС
Снимка: ТАСС


Снимка: ТАСС

До 2028 г. с изтребители Су-57 трябва да бъдат преоборудвани най-малко три полка от авиацията

Президентът на Русия Владимир Путин нареди Въздушно-космическите сили на страната да бъдат въоръжени с нови машини, включително с изтребители от пето поколение Су-57. Производителят направи отстъпка от цената и руският бюджет ще може да купи почти пет пъти повече такива самолети от предвиденото, пише "РБК".

До 2028 г. с изтребители Су-57 трябва да бъдат преоборудвани най-малко три полка от руската армейска авиация, заяви Путин на военно съвещание в Сочи. Главнокомандващият разпореди в същия срок да се модернизира и нейният хеликоптерен парк с най-малко 100 съвременни бойни летателни апарата Ми-28НМ.

Руските многоцелеви изтребители Су-35С и Су-57 са "машини с уникални характеристики, най-добрите в света", отбеляза президентът.

Държавната програма на Русия за покупка на въоръжения предвиждаше войските да получат 16 Су-57 до 2027 г., напомня вестникът. Печатът обаче цитира уточнение на Владимир Путин, че военната промишленост прави двайсетпроцентова отстъпка от цената, благодарение на което ще бъдат купени 76 такива самолета.

Су-57 е първият руски изтребител от пето поколение; точните му характеристики не се съобщават. Знае се, че самолетът може да носи оръжия от клас "въздух-въздух" и "въздух-земя". От февруари 2018 г. машини от този модел се изпробваха в бойни условия в Сирия, припомня "Известия".

По данни на "Комерсант" договорът за покупка на 76 изтребителя Су-57 е на стойност около 170 милиарда рубли. "Това го прави най-големия в историята на авиацията и гарантира, че мощностите на авиационния завод в Комсомолск на Амур ще бъдат натоварени най-малко десетилетие напред. Споразумението може да бъде подписано в присъствието на президента по време на въздушно-космическото изложение МАКС-2019" през юли т. г., добавя всекидневникът.

Изявлението на Путин поражда куп въпроси у военните експерти, коментира специализираното онлайн издание "Авиа".

"76 изтребителя Су-57, приети на въоръжение в Русия, няма да могат дори да оправдаят изцяло средствата, отпуснати за разработка на този боен самолет. А да не говорим, че десетки милиарди рубли са отишли само за създаване на двигателя от т. нар. втори етап", заявява специалист, цитиран в статията.

В рамките на проекта Су-57 първоначално бе предвидено да бъдат създадени почти хиляда бойни машини от пето поколение, повечето предназначени за износ. Обаче Китай, Индия, Иран и Южна Корея се отказаха от намерението да купят руските бойни самолети, посочва "Авиа".

източник: dnes.dir.bg

3 коментара
16 Май 2019 15:37 | новогражданин-Дупничанин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА РУСИЯ-ДОЛУ ДЖЕНДЪРИТЕ-ИЗВРАТЕНЯЦИ-ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ-СЪД И ЗАТВОР ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОБРАЛИ СТРАНАТА И НАС ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА-КОНФИСКАЦИЯ НА ОТКРАДНАТОТО.


16 Май 2019 15:40 | новогражданин-Дупничанин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

СЪД И ЗАТВОР ЗА МАНОЛЕВ МИНИСТЪР -КРАДЕЦ И ИЗМАМНИК-СРАМ И ПОЗОР ЗА БЛАГОЕВГРАДСКИЯ КРАЙ. КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО МУ И ДАРЕНО НА БОЛНИЦАТА В БЛАГОЕВГРАД.


16 Май 2019 20:12 | Андрешко
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

До новогражданин. Много си прав, но не е само той. Ако трябва да се вкарват в затвора хора с власт нарушили закона мисля, че ще трябват субсидии от ЕС не за магистрали, а за затвори.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар