Първанов: Има външна заплаха за страната

04 март 2011 00:16   9 коментара   12887 прочита


Заради това трябва да сме готови да имаме армия

Споря и ще продължавам да споря с някои военни стратези за това, че външни рискове продължава да има, заяви президентът Георги Първанов по повод националния празник.

“Помня добре как в края на миналото десетилетие, около 1998-1999 година, приемайки поредния стратегически документ, ние записахме, че няма външна заплаха за България. Малко след това започна войната в Югославия и заплахата се изправи на нашата граница”, каза държавният глава в интервю за "Фокус".

"Казвам това, защото ние трябва да сме готови да имаме армия, която да има капацитета, да има способността да посрещне и външни заплахи. Ето, виждаме какво става в Арабския свят. Никой в момента не може да прогнозира накъде ще тръгне този свят с всичките му традиции, с всичките икономически възможности, с всички особености на психиката и най-вече с близостта, която има между двата региона", заяви още той.

По думите му обаче най-големите заплахи пред българската държавност днес са вътрешни, свързани с престъпността и корупцията, с осигуряването на повече възможности за икономическо развитие, най-вече на дребния и средния бизнес, със сигурността на всеки един човек.

“Идеята за модернизация винаги стои на дневен ред. Сега, след кризата, в много по-голяма степен. Икономически растеж става само със силно развито образование и наука, с иновативно производство. Тук е нашата ниша. Дано да успеят да го разберат управляващите, което ще ни позволи да скъсим дистанцията и да настигнем другите европейски народи", коментира още Първанов, който само преди дни излезе със статия с идеи за училищното образование, като основното предложение беше да бъде създаден електронен паспорт на децата. Той отново отправи критики към други политици, но без да назове имена или партии.

“Днес политическият език в България е на толкова ниско ниво, на колкото не е бил никога. В него прозира, доминира омразата, агресията. Ние се сърдим и укоряваме младите хора, тийнейджърите, които на поредното дерби на стадиона са стигнали до крайности. Но тези крайности ги виждаме в поведението на българските политици. Виждаме ги от парламентарната трибуна. Виждаме ги в отношенията между партиите. Т.е. лошия пример го даваме, за съжаление, ние", каза държавният глава.

9 коментара
04 Март 2011 11:38 | МАМА МИА
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Не бой се г-н президент, нашата полиция ни пази, а и мутрите, да са ни живи и здрави имат арсенал и охрана за една армия; ние ще срещаме врага в чалготеките и ще им играем кючек на песента "Велик е нашият войник" велик, велик велик/ама де го/


04 Март 2011 11:45 | Избирател
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Прав сте г-н Президент, но защо допуснахте да се разформирова нашата Армия, която е водила велики боеве и е била непобедима. Зашо гробовоте на нашите загинали войници са в окаяно, разрушително състояние, защо властта допусна наши военни да бъдат съкращавани, без никой да помисли за тях, а военни поделения продавани или изоставени, да ги откраднат циганите тухла по тухла? Кой евиновен за това положение-20 години вече? Та нали всички врагове/въйншни и вътрешни/ на България знаят това положение и затова не може да се сложи ред. На някои политици и техните съучастници за "демокрация"даже и полицаите им били много и бюджета им бил голям.


04 Март 2011 12:16 | 000
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

г-н президент когато ви избираха така наречени другите ви беше добре а сега не знаете накаде ще се насочат тяхните братя по религия, не виждате ли че ставате нехален по този начин мотивите ви са много по дълбоки това е разбираемо но търси врага не от арабският свят а покрои самият себе си вътре в държавата не те са заплаха за нас защото те са много по цивилизовани от нас те никога не потъпквата другомислещите те гонят само американските протажета ако и тук мислещите хора и интелегенцията бяха като тях никога нямаше да си развявате байряка толкова време а одавна са са ви забравили а да доидат хора които ще изведат хубавата ни страна от този ад


05 Март 2011 01:29 | Realist
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Г. Президент, България е в НАТО, член е в Европейската Уния. Българската армия има достъп до модерна военна техника и има въможност да постоянно да се учи обновява. Колко е на брой толкова, почти навсякъде по света е платена. Можем ли да си позволим да издържаме една многобройна армия на този етап? И ако я издържаме няма да е за твоя сметка, знае се на чия. Ако България си гледа в собствения двор и си гледа на на народа като добър стопанин, няма за какво и от кого да се страхуваме. Или вас ви тресе още агентурното минало, съжалявам че ви го напомням.


05 Март 2011 10:30 | до 000
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

ХА, ХА, ХА -АРАБИТЕ БИЛИ ЦИВИЛИЗОВАНИ, ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА СМЕШКА, КОЯТО СЪМ ПРОЧЕЛ ДО СЕГА. ПОСТАВЯМ ТИ ОЩЕ ЕДНА НУЛА ДО ИМЕТО ТА ТАМЪН ДА СТАНАТ ДВЕ ТОАЛЕТНИ- 00- 00 :)


05 Март 2011 16:55 | .------
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Прав е президента до някъде. Ако сте чули и чели за пророчествата които са казани много пъти наистина от там ще дойде към европа голяма агресия. И точно българия ще се окаже на първа позиция пак да посреща удара .А ония държави от Европа са подалече. Тежко на нас да не дава господ да става иначе са ни смазали до пет.


06 Март 2011 21:21 | станише Ф
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А бе президенте, а бе Гоце, до кога ще заблуздаваш хората, мазник такъв ? Та нали ти си главнокомандваш на армията, и с твойто знание и съгласие се извършваха всички злоупотреби, съкращения, КРАЖБИ, разруха и т. н и т. н. . А сега плашиш възрастните хора /младите не ти вярват/ с нападение от вън, ха ха ха смешки . Най голямата заплаха за България си именно ТИ гусин социален президент . ТИ не си социален президент, ти си социално ЗЛО за България . Бандит и ПРЕДАТЕЛ / в затвора/.


07 Март 2011 08:45 | ВИДЕН-ОФФ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

БАШ ТАКА СИ Е


08 Март 2011 09:20 | до ха ха ха
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

искам само да те запитам бе отворко кога ти ще обединиш една цяла нация само по фейсбук или си от тези мазници като президента и премиера мутра
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар