Продават за три години 860 военни имота, спестяват 10 млн. лв. от охраната им

09 март 2010 00:14   1348 прочита

Военното министерство планира за три години - до края на 2012 г. - да се освободи от всички ненужни армейски имоти. Според анализ на министерството в момента то разполага с 858 имота с отпаднала необходимост. От тях 344 са публична държавна собственост, 197 - частна държавна собственост, а 32 са отдадени под наем. 317 имота обаче нямат документи за собственост и с тях не може да се оперира към момента. Стратегията на министерството за освобождаването от ненужните имоти предвижда това да става чрез продажбата им, предоставянето им на ведомства и общини, даване под наем или на концесия и други.

Идеята, лансирана наскоро от военния министър Аню Ангелов, е с имотите, които ще бъдат давани на общините, министерството да плати дълговете си към местната власт. Не се знае обаче как общините биха приели подобна възможност.

Анализът на МО показва, че само за охрана на тези обектите са назначени 2223 охранители, а разходите за тях са били 10.75 млн. лева през 2009 г. Средната месечна сума за един обект е 900 лева, а за цяла година - 10 800 лева. Освобождавайки се за една година от 300 обекта, МО ще успее да спести 3.5 млн. лева, се посочва в стратегията на министерството. То ще търси възможности за продажба на имотите чрез посредник, могат да се реализират и имоти с отстъпено право на строеж. Не се изключва възможността имоти да бъдат връщани в държавния поземлен и държавния горски фонд. Съгласно закона за физическото възпитание и спорта министерството има право да проведе процедури за предоставянето на спортни обекти и съоръжения към МО под наем или на концесия.

В момента според Закона за държавната собственост началната цена на имотите се формира на база данъчната им оценка плюс 40 процента. Военният министър Аню Ангелов вече се оплака, че при този регламент се формират цени, които правят непродаваеми понепривлекателните имоти. Справка на министерството показа, че през последните десет години са продадени общо 434 имота за близо 125 млн. лева.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар