Премиерът Борисов инициира създаването на..

23 септември 2020 10:39   2 коментара   2132 прочита


Премиерът Борисов инициира създаването на...   Предлагаме създаването на Закон за българския жестов език. В изготвянето му участваха представители на глухата общност и на различни институции. Това заяви по време на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. "Надявам се Народното събрание възможно най-бързо да приеме законопроекта, който предвижда: • Предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно.   

За глухите и сляпо-глухите ученици в училищата се въвежда специален учебен предмет „български жестов език“, а в детските градини специално образователно направление по български жестов език.

• Глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър.

• До 2 г. общините да осигурят условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора.

• Осигуряване на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните предавания.

На Международния ден на глухите хора пожелавам на глухата общност у нас здраве, късмет и сили! Уверявам Ви, че ще направим всичко възможно да Ви осигурим максимално добри условия за интеграция в обществото. Защото го заслужавате! ", каза още министър-председателят. 

  Blitz. bg:

2 коментара
23 Септември 2020 14:46 | Божан Чугунов
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

СЕДЕМДЕСЕТ ДНИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОГЛУШИТЕЛНО КРЕЩИ ОСТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА! И ТИ НЕ ГО ЧУВАШ! И НАЙ-НАГЛО ПРЕДЛАГАШ ДА СЕ ПРИЕМА ЗАКОН ЗА ГЛУХИТЕ! ЧЛЕН 1 НА ТОЗИ ЗАКОН ТРЯБВА ДА БЪДЕ "ПОЛИТИЦИТЕ КОИТО НЕ ЧУВАТ СВОЯ НАРОД НЯМАТ МЯСТО В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА И ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ!


23 Септември 2020 15:03 | Джумаята
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

О С Т А В К А тикво.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар