Правят хранителни банки за бедните

13 април 2011 00:18   7 коментара   6024 прочита


Земеделският министър Мирослав Найденов: Раздаваме конфискуваните храни, които са безопасни, на социално слаби по празниците

Трябва да създадем хранителни банки, които са хубава традиция в Европа и Америка, за да може на празници повече продукти да достигат до социално слабите, заяви земеделският министър Мирослав Найденов.

За да направим повече хора щастливи, всичко, което бъде конфискувано при проверките и след това проверено за безопасност, ще бъде предадено на социалните домове, уточни Найденов, който вчера участва на представянето на инициативата "Великден безопасен 2011".

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов съобщи, че от 4 април досега са извършени над 1700 проверки. 100 000 яйца са иззети, конфискувани и унищожени, 16 тона са конфискуваните пилешки бутчета, които ще бъдат дарени на социални домове. За този период и над 100 агнета са конфискувани. Една кланица е затворена, защото извършва нерегламентирано клане на животни. Войнов обясни, че от 18 април ще заработи горещ телефон за подаване на сигнали за нередности. Неговият номер е 0700 122 99. Сигналите ще бъдат разпределяни на експерти.

Председателят на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев коментира, че хранителните банки са полезна тема за цялото ни общество.

Става дума за реализацията на хранителни продукти с нарушен търговски вид, с изтичащ, но не изтекъл срок на годност. От това ще имат полза не само социално слабите, но и всички потребители, каза той.

Мирослав Найденов неотдавна обсъди идеята за хранителните банки с представители на големите търговски вериги.

Хранителната банка заличава пропастта между произведените храни, които се изхвърлят от супермаркети и заведения за хранене, и хората, които реално се нуждаят от тях. В страните с традиции дарената храна се съхранява в складови помещения, предоставени от бизнеса.

Според изследване на Глобалната мрежа на хранителните банки (GFN) около 40% от пакетираните и готови храни в САЩ се изхвърлят. Едновременно с това една четвърт от хората страдат от недохранване.

Големите компании, производители на храни, унищожават храните, дори когато се налага да сменят опаковката им.

7 коментара
13 Април 2011 08:14 | Българина
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В Япония, храните с изтекъл срок на годност или изтичащ до един -два дни, се събират и обработват за храна на животни и торове за цветя. Хората имат преработвателни предприятия и губят по-малко от цените им. Но са загрлижени за здравето на хората и има качествен силен контрол по храните. Похвално е това начинание на мин. Найденов и службата по храните, за да нахранят соц. слаби граждани и това трябва да става традиция навсякъде в РБ. така и производители и др. бизнесмени ще започнат да спазват законите и наредбите, а не да продават на хората опасни стоки.


13 Април 2011 09:08 | KO4O
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Популист. Да не си мислиш, че откриваш колелото. Тази практика я има откакто има администрация в България. Но си мислиш, че след скандала в ДФЗ сега като поизлъскаш някоя вехта практика ще натрупаш точки.


13 Април 2011 09:38 | котуньо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

имам съмнение, че ще стане голяма далавера с тия продукти - просто ще си напълнят торбите работещите в социалните домове, бил съм свидетел какво става с помощи от европа
абе г-н министър, идиот такъв - с едната ръка даваш а с другата вземаш, та ти унищожи поминъка на цял регион бе тъпако - странджа ще бъде обезлюдена, защото се дупите ти и любимият ти премиер за щяло и нещяло на брюксел
да изтребиш здрави животни, а други да оставиш на ясла сега в края на зимния сезон е престъпление
имаше в началото на демокрацията един идиот земеделски министър, който изтреби елитните стада на българия под командата но лудия филип димитров, ти си следващия
ами кой ще помисли за тия окаяни селяни с пенсиики по стотина лева - вълци ги яли, колкото по-бързо умрат, толкова по добре за пенсионните фондове на тутьо младенов


13 Април 2011 10:09 | Х
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

стига със този РЕКЕТ МРЪСНИ ГРОБАРИ ПРЕДСТРОЧНИ ИЗБОРИ.....


13 Април 2011 11:29 | уморен
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

България все повече се превръща в страна, главно от социално слаби хора! Ще се наложи Европейския съюз да събира храни, за да не умрем от глад. Лошото управление на страната, започнало още от 1990 г. вече осезателно ни превръща в социално слаба държава. Световната икономическа криза пък съвсем ще ни довърши. Главна причина за всичко май е изключително лошия ни манталитет. Българина е мързелив, тарикат, злобен, завистлив и... за съжаление лош. Това са поне 80 % от нацията ни.


13 Април 2011 12:45 | до уморен
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

кои измисли ШАПА, кои УБИ ЖИВОТНИТЕ бе БЛЕИЧО мързеливият българин ли бе НЕЩАСТНИК ил този РЕКЕТИОР


13 Април 2011 17:45 | до горния коментар
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Шапа не е от вчера и след като е установен някъде, правилото е всички животни да се умъртвят, за да се избегне разпространението му. А българинът е работлив само на личното си стопанство. Опитай да създадеш бизнес и да откриеш работни места. Веднага ще ти стане ясно колко е работлив .Ще те затрупа с фалшиви болнични, ще усетиш веднага кражби, ако го уволниш от работа за несправяне ще те осъди, а държавата не е направила никакви корекции на трудовото законодателство още от преди 35 години, когато за всичко беше виновен работодателя, дори когато е прав...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар