ПП-ДБ поставиха условие на ГЕРБ за ротацията

02 март 2024 00:19   1530 прочита


Условието за започване на разговорите за ротацията с ГЕРБ е попълването на Комисията за предотвратяване на корупцията и регулаторите. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Христо Иванов на брифинг в Партийния дом, предаде News.bg.

Той добави, че казусът с Нотариуса показва, че няма институция, която да не е засенчена от съмнения. Преди да говорим за останалите регулатори е важно принципно да постигнем разбирателство за прозрачно излъчване на техния състав, трябва да бъдат излъчени хора, които не са ярки политически лица и такива, които не са ярко политически осветени, за да могат да свършат работа. Това е предложено като тема на разговори и се очаква конкретен отговор от ГЕРБ-СДС, за да пристъпи разговор към политиките, обясни Иванов.

Христо Иванов смята, че Бойко Рашков като юрист, политик и институционалист ще допринесе за резултатите от Временната комисия за установяване всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса. Иванов настоя във временната комисия да бъде изслушан и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Според него не може да се говори за ротацията, ако не се даде ясен отговор за регулаторите, службите и правосъдието. ПП-ДБ искат преговори за ротацията и разбира, че преговорите означават уеднаквяване на позициите. Готови са партньорско и конструктивно да търсят баланс, който отговаря на обществените интереси.

Иначе другият съпредседател ПП-ДБ Кирил Петков обяви, че от неговата формация отправят покана към ГЕРБ за внасяне на правила за попълване състава на Комисията за предотвратяване на корупцията. Кирил Петков е доволен, че ГЕРБ започват да се движат в правилната посока, като ги канят да се смени и КЗК.


Още за: ПП-ДБ   кабинет   ГЕРБ   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар