Подписвайки Пакта за евро плюс, бедна България ще плаща за екстрите на богатите

05 април 2011 00:18   6 коментара   14084 прочита
М. Велчев
М. Велчев


М. Велчев

Изказване на ексфинансовия министър Милен Велчев

НДСВ подкрепя кандидатурата на Меглена Кунева за президент, но очаква окончателното й решение дали все пак ще се включи в битката за "Дондуков" 2, заяви вчера лидерът на жълтите Христина Христова. От партията обаче смятат, че кандидатурата й не бива да е тяснопартийна и очакват по-широка подкрепа за нея. "Явно дошло е време следващият български президент да бъде подкрепен от широки граждански кръгове. Г-жа Кунева е в състояние да разбие статуквото с качествата, които носи - с добър тон в политиката, с култура, с компетентност и добър авторитет пред европейските институции, нещо, което сега ни липсва", заяви Христина Христова.

На 20 април жълтите ще имат политически съвет, на който ще бъде дискутирана тази тема. "Тогава може би ще поставим срокове, в които да знаем за нейното решение и дали ще се налага да търсим други варианти", допълни тя. От идната седмица контактна група започва преговори с представители на други политически сили за евентуално обединяване на усилията както на президентските, така и на местните избори. "Не си мислим да водим каквито и да е разговори с АБВ, защото това е едно от енджиотата в България, нищо повече", обясни Христова. Условието е формациите да изповядват същите европейски принципи като НДСВ и да не приемат начина, по който ГЕРБ управлява държавата.

Шефката на жълтите не спести критики към управляващите. "ГЕРБ разрушава държавността чрез ново, създадено от тях статукво - на икономическата и политическата некомпетентност, на полицейщината", заяви Христина Христова. "ГЕРБ вече не уважава понятия като прозрачност, конкурентност, обществена отговорност и липсата на тези ценности не може да се скрива зад строенето на магистралите", допълни тя. Христова е категорична, че сме изпаднали в голям национален парадокс - министърът на вътрешните работи ръководи предизборния щаб на ГЕРБ. Ако трябва да се оплачем от действия на ГЕРБ по време на изборите, ще трябва да се оплачем на ръководителя на предизборния им щаб.

Основният упрек бе, че управлението на ГЕРБ нанася поражения върху икономиката. "Причината за обедняването на българските граждани не е Кадафи и международното положение, а тази безпомощност на правителството да създаде условия на фирмите да работят нормално и да има нормален пазар", каза още Христова. "Правителството забрави за какво се правят реформи и скапа икономиката", допълни заместник-председателят на партията Любомир Дацов.

Николай Василев, бивш министър на икономиката и транспорта в правителството на Симеон Сакскобургготски и на администрацията в кабинета на Сергей Станишев, пък се обяви против всички мерки за намаляване цената на горивата. Неработеща мярка е едномесечният мораториум върху цените на дребно, въведен от "Лукойл". "Споразумение само с една компания, само за един продукт - дизела, само за един месец, само за цени на дребно е антипазарно, популистко и безмислено действие", обясни Василев.

От НДСВ се обявиха и срещу начина, по който България подписа Пакта за еврото плюс. Решението е било взето "на тъмно", без дискусия, и дори при разминаване на мненията на управляващите " "против" са били и икономическият, и финансовият министър, и БНБ. Оттогава министърът на финансите не е обелил и дума и мълчанието му е по-оглушително от всичко, което е казал през последните две години, посочи бившият министър на финансите Милен Велчев. Основното им притеснение е, че ще се наложи на бедните, но дисциплинирани държави като България - с нисък външен дълг и нисък дефицит, да плаща за богатите, но недисциплинирани държави пред фалит като Гърция, Ирландия и Португалия.

6 коментара
05 Април 2011 07:33 | един кривак
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Ах, Миленчо, Миленчо много бързо забрави чедо как успя да превъртиш държавният дълг от долари в евро... ощети твойта татковина с милиард и отгоре за да си построиш някое и друго хотелче по нашето хубаво черноморие... или не е истина... Я кажи тогава как за един мандат като министър успя да станеш милионер, а сега плачеш за някакви си 300 милиона евро които са 5 годишна вноска във гаранционният фонд на Европа... Еми безплатен обяд няма.... реално Миленчо, Ти изяде за 20 години вноските на БГ напред.... Като чуя твойто име, веднага се сещам за еврото... А Миглена Пръмова си е стара комунистка, нищо не успя да направи като еврокомисар за бедната ни родина, а даже и плюеше по правителството едно време.. Прав е Николай Василев, държавата не трябва да се меси при определянето на цените на пазара... Нали искахме пазарна икономика.... аман от популисти, комунисти, царисти и всякаква ДС сган начело сДоган...


05 Април 2011 08:46 | 321
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

А БТК - продадена на цена = годишната и печалба ! Как се измъкнаха от ръцете на правосъдието разбойническата шайка НДСВ


05 Април 2011 09:35 | БЛАГОЕВГРАДСКИ
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Милене това си го знаем. Бос, но с търговска стъпка - това е основен принцип на Боко. Ти обаче нямаш никакво право да се произнасяш, както и Костов, както и Станишев, както и много други ..


05 Април 2011 12:41 | дупакиньо
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

кой продаде България на фарисеите! Кой докара народа до просешка тояга и изгони в чужбина милиони млади българи? А познайте?


05 Април 2011 15:11 | Българина
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Такива като този и той самият, ако сме правова държава, щеше да е в затвора до сега, а не да дава акъли в пресата и ТВ. Кунева не се справи като евкомисар в защита правата на потребителите, а сега ще я гласят за Прецидент. Пошлушници искат за управляващи глави на РБ. Маскари.....


05 Април 2011 19:23 | 123
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Кунева беше еврокомисар на годината - това все пак е някаква оценка за работата и.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар