Още държави се обръщат към Турция за доставки на газ

02 октомври 2023 18:56   3672 прочита
Снимка: БГНЕС/ EPA
Снимка: БГНЕС/ EPA


Снимка: БГНЕС/ EPA

От географска гледна точка Турция се намира на най-изгодния маршрут между страните с енергийни ресурси и Европа и разполага с добре развитата инфраструктура и терминали за втечнен природен газ

Турция се стреми да се превърне в енергиен център за региона, залагайки на предимствата, произтичащи от географското ѝ положение и добре развитата инфраструктура за природен газ. Турски официални лица и представители на енергийния сектор са на мнение, че след газовите споразумения, подписани с държави като България, Унгария и Румъния, и други страни може да поискат в скоро време да сключат такива договори с Турция, пише "Хюриет дейли нюз", цитирана от БТА.

Турция предлага единствения безопасен и търговски изгоден маршрут, особено за западните държави, които търсят алтернатива на руския природен газ, както и за тези, които разполагат с енергийни и газови ресурси. Според отговорни турски представители страната представлява силна, макар и не единствената, алтернатива, чрез която Европа да намали зависимостта си от руския газ.

От географска гледна точка Турция се намира на най-изгодния маршрут между страните с енергийни ресурси и Европа, изтъкват те и открояват добре развитата инфраструктура и терминалите за втечнен природен газ, които страната въведе в експлоатация в последно време, като предпоставки за нейната привлекателност.

Турция разполага с най-модерните съоръжения за пренос и съхранение в региона и се очаква скоро да увеличи капацитета си за съхранение до 10 милиарда кубични метра, посочва "Хюриет дейли нюз". Тя разполага и с три плаващи съоръжения за съхранение и регазификация (FSRU).

Всичко това е важно за страните, които търсят алтернатива, казват източниците.

Според цитираните представители още държави, включително Република Северна Македония и Босна и Херцеговина, вероятно също ще "почукат на вратата на Турция за споразумения за природен газ".

Хора от бранша обаче обръщат внимание, че за да се превърне Турция в център на енергийната търговия, тя трябва да направи повече, като например да създаде енергийна борса и да въведе регулации, съответстващи на международните правила.

Международните компании за търговия с газ вече се подготвят да открият офиси в страната и интересът към Турция само нараства, казаха те./факти.бг


Още за: Турция   газ   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар