Оценката на Института за модерна политика за двете години от мандата на ГЕРБ

07 юли 2011 00:16   3511 прочита
Вл. Дончев
Вл. Дончев


Вл. Дончев

Клиентелизъм и ерозия на държавността

Клиентелизъм, ерозия на парламентаризма и държавността, недостатъчен парламентарен контрол върху МВР и службите за сигурност. Това са основните характеристики на двегодишното управление на ГЕРБ според Института за модерна политика (ИМП).

От началото на мандата на 41-то народно събрание организацията изнася редовни доклади с оценка за работата на депутатите. За две години мониторинг на законите институтът отчита, че броят на лобистките - т.нар. "сиви" законодателни инициативи, продължава да нараства и е достигнал 87 проекта. Напоследък даже се предлагало и чисто "корупционно законодателство". Институтът определя като "антиконституционно" поведението на премиера, който с отсъствието си системно не уважал институцията Народно събрание.

Бившият депутат в 39-ото и 40-ото народно събрание Владимир Дончев, който сега е член на Консултативния борд на Института за модерна политика, обобщава оценката за двегодишното управление на ГЕРБ през призмата на парламента. "Виждаме наличието на една некачествена законодателна продукция, както и изключително високото ниво на лобизъм и клиентелизъм на приеманите закони", коментира пред Дарик Дончев. И допълва, че му е трудно да изброи всички лобистки законопроекти. "Като започнем още от историите с поправките в Закона за нотариусите, които бяха подготвени пряко в интерес на кантората в Монтана. И стигнем до най-скорошното - промените в Закона за концесиите във връзка с далаверата с Юлен", каза Владимир Дончев.

По думите му лобистката практика в парламента се комбинирала и с фрапиращото незачитане на духа на парламентаризма от страна на изпълнителната власт. "Необяснимо и укоримо е законодателното бездействие на този парламент и на това мнозинство във връзка с корупционните практики в МВР. Такива практики съществуват негласно узаконени чрез системата на т.нар. "дарения", коментара бившият депутат. Според Владимир Дончев разкритията около даренията за МВР не говорели просто за нарушение, а "това е създаване на огромна корупционна ниша в самото МВР". Според Дончев този казус може да бъде уреден само със законов акт, където да се забранят изрично такива дарения от следствени, от хора с висящи дела, от фирми, които са съдени.

По повод скандала с партийните субсидии и начина на използването им чрез независимите депутати Владимир Дончев е категоричен, че нормите се тълкуват в угода на управляващите. "Твърди се, че парите следват депутата - това не е така, това е грубо нарушение и на действащия закон в момента", заяви Дончев. И допълва, че субсидията е определена в закон и той определя начина на разпореждането с нея.

"Едноличните разпореждания на финансовия министър със субсидиите са грубо нарушение на закона и аз твърдя, че за тях той трябва да носи съответната отговорност", заявява още бившият парламентарист. Според него, въпреки че законът ясно разписва кой и как се разпорежда с партийните субсидии, ще трябва изрично да бъде забранено на финансовия министър да прави подобни разпореждания с парите на политическите сили.

Той посочи, че практиката независими депутати да бъдат привлечени в подкрепа на управляващите чрез партийната субсидия е въведена още по време на Тройната коалиция. Групата "Българска нова демокрация", която направихме след като напуснахме НДСВ, не получи нито лев субсидия", припомни Владимир Дончев.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар