НДСВ: Абсурдно е цените на храните да се контролират по административен път

11 март 2011 00:14   3 коментара   14123 прочита


За предсрочни избори при нарушаване пакта за финансова стабилност и връщане на “златното швейцарско правило” за осъвременяване на пенсиите настояват жълтите

От НДСВ определиха като абсурдни опитите на властта да контролира цените по административен път. От партията бяха категорични, че нивото на цените може да се контролира само с повече конкуренция, която би дошла от по-добри условия за правене на бизнес в България. Според Христина Христова създаването на агенция за контрол на цените на храните, нещо като БОРКОР, е нонсенс при свободния пазар.

Според жълтите принципно е нужен пакт за финансова стабилност у нас, но без категорично записани санкции за нарушаването му подобна стъпка според НДСВ е упражнение по PR. Те предлагат за нарушение на предвидените финансови правила автоматично да се прекратява мандатът на парламента и да се свикват нови избори.

За пореден път НДСВ се обяви за повече свобода на пазара и политики към създаването на работни места в условията на криза. Председателят на партията Христина Христова очерта негативните тенденции, като посочи, че за последните две години безработицата се е увеличила двойно.

2008 година - 5,2 на сто, 2010 година - 10,6 на сто, а за четвъртото тримесечие - 11,3 процента. Инфлацията се е увеличила четири пъти, даде статистика Христова.

Жълтите посочиха още, че броят на фалиралите фирми - най-вече малки и средни, се е увеличил два пъти от 2008-ма насам. Тъкмо затова и според Любомир Дацов в програмата на НДСВ, която жълтите започват да подготвят, ще залегнат мерки за оцеляването на малкия и среден бизнес.

Отдавна не бяхме стигали до такова време, в което като че ли има идеология - не знам дали да я наречем мутренско-милиционерска, при която колкото хората са по-гладни, бедни и необразовани, толкова по-лесно се управляват, коментира Дацов.

Цените могат да бъдат контролирани само чрез по-голяма конкуренция, категоричен е Милен Велчев. По думите му в ръцете на правителството е да създаде по-добри условия за бизнес и да привлече инвеститори, които да се конкурират в различните отрасли. Според Велчев с PR мерките си властта напрактика изземва функциите и изтиква в ъгъла Комисията за защита на конкуренцията. Бившият финансов министър подкрепи усилия на Симеон Дянков с пакт за финансова стабилност, за да се справи с "популистките тенденции в правителството”. Според НДСВ обаче няма смисъл от пакт без силни санкции за неговото нарушаване. Предложението на жълтите: автоматично прекратяване на мандата на парламента и свикване на предсрочни избори. Това да бъде записано в Конституцията и само тогава може да се очаква нашата подкрепа за този пакт, иначе ще продължаваме да го оценяваме единствено като упражнение по PR, каза Велчев.

Два милиона и половина пенсионери са ощетени от премахването на т.нар. "златно швейцарско правило”, с което пенсиите се осъвременяваха, подчерта Христина Христова. Затова и жълтите настояват кабинетът да върне тази формула, с която би могло да се компенсира част от поскъпването на живота. Иначе в условия на криза НДСВ не одобряват самоцелното вдигане на минималната работна заплата и гледането на нея като на социална помощ.


Още за: НДСВ   критика   храни   Още от: България и свят

Принтирай статия
3 коментара
11 Март 2011 08:37 | Избирател
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Член 25 от Хартата за правата на ЕС
Права на възрастните хора
Съюзът признава и зачита правото на възрастните хора да водят достоен и независим живот и да участват в социалния и културния живот.


11 Март 2011 15:34 | РЕАЛИСТ
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Избирател, а какво ще каже за това Бобо, след като каза че няма да увеличава пенсиите. А парите ще се насочат директно за магистрали.???


11 Март 2011 23:56 | Анонимен
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Какво беше това НДСВ?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар