Горещо! "Галъп интернешънъл” огласи най-новата прогноза за президентските избори!

14 октомври 2016 11:21   5 коментара   3899 прочита


Очертава се балотаж, от решаващо значение е поведението на партия, която няма собствен кандидат

Цецка Цачева -19.2% , Румен Радев – 15.1 %, към настоящия момент се очертава балотаж . Това се посочва в социологическо изследване на„Галъп интернешънъл”. Данните са на база национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ сред 998 души, проведено от 4 до 12 октомври. Методът на регистрация е „лице в лице“.

Изследването е възложено, финансирано и проведено като част от собствена изследователска програма и е представително за пълнолетното население, което трайно пребивава в страната. Данните не са и не могат да бъдат прогноза за президентските избори. Те показват само моментните нагласи, както са декларирани от респондентите. Вотът ще зависи от много неизвестни, включително спорната формулировка, че изборите са задължителни, въздействието на референдума, опцията „не подкрепям никого“ и т.н.

Цецка Цачева води с 19,2% заявени електорални нагласи, като към настоящия момент се очертава балотаж. От решаващо значение обаче ще бъде поведението на ДПС. Гласовете, които движението би следвало да може да мобилизира, са около 6% от всички имащи право на глас.

На второ място е Румен Радев с 15,1%.

Следва Красимир Каракачанов (7,2%). Темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. Трудно е да се предвиди дали и какъв електорален „бонус“ ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, „Атака“ и ВМРО.

С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки. В хода на кампанията ще се разбере точната подредба.

Предстои също да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков.

Вотът за Марешки е трудно познаваема величина и би могъл да носи изненади.

Татяна Дончева също показва чувствителна подкрепа от 2,7% на база всички, имащи право на глас. Засега Пламен Орешарски не показва осезаеми резултати. Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него. Тогава подредбата на кандидатите би могла да се промени.

Сред останалите кандидати засега не се открояват чувствителни дялове.

Към момента делът на онези, които ще отидат да гласуват, но ще изберат опцията „не подкрепям никого“, е труден за определяне и може да бъде калкулиран на около 4% от всички имащи право на глас в България. Това обаче е хипотетична величина.

Около една пета са пълнолетните българи, които нямат решение дали и как ще участват на изборите за президент, сред тях са и основната част от привържениците на ДПС. Около една десета от българите изрично заявяват, че няма да гласуват, но величината на реално негласувалите в крайна сметка, закономерно, ще бъде по-висока.

Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем финал и е трудно да се предвиди победител към настоящия момент – разликата е минимална. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 29,6%, а Цачева – на 26,4%. Данните отразяват хипoтетична ситуация, затова могат да служат само като ориентир. Трудно предвидимо е на този етап как ще агитират партиите за балотажа, какво ще направи ДПС и т.н. Разбира се, не е редно към настоящия момент да се предпоставя кой ще излезе на балотаж – тук е даден най-възможният към днешния ден.

5 коментара
14 Октомври 2016 11:56 | Благоевградчанин
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

АКО Е ТАКА Е ТЪЖНО ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!


14 Октомври 2016 13:08 | Водач на МПС
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Докторе, проблемът е, че вече всички са маскари. Нещата невъзвратимо са изпуснати. За съжаление май няма кой да ръководи тая държава и народа в техен интерес. Жалко. Ставаме само територия, която се разграбва. Няма да е далеч деня, когато всеки от съседите ни ще си вземе по малко и България ще изчезне. Дано не съм прав.


14 Октомври 2016 15:40 | ДОКТОРА до водача
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

ГОСПОДИНЕ ПРАВ СИ !!! НО, ПО ГОЛЯМО ЗЛО, ОТ БАНДАТА ГРОБ, Е НЯМАЛО НА ТЕРИТОРИЯТА ОТ КАКТО ТЯ СЪЩЕСТВУВА!!! ВСИЧКО Е БИЛО, НО ТРАВЕСТИТ ДА РЪКОВОДИ СЪБРАНИЕТО, МУТРА ПРОСТА ПОЖАРНИКАРСКА, ДА Е ПРЕМИЕР И НАВСЯКЪДЕ ОТ ИЗРОД НАГОРЕ, Е НЯМАЛО ДОРИ И В ПЕЩЕРАТА "МАГУРАТА " ПРЕЗ ПЕРИОДА НА ДИВИТЕ ПЛЕМЕНА, ЖИВЕЛИ ПО НАШИТЕ МЕСТА !!! ГОСПОДИНЕ, ДА ЛИКВИДИРАМЕ ЧУМАТА ГРОБ, А КОЙТО И ДА ДОЙДИ СЛЕД ТЯХ ЩЕ Е ПО ДОБЪР ОТ ТЕЗИ ИЗРОДИ !!!! ПОВЯРВАЙ МИ !!!ПОБЕДА !!!


14 Октомври 2016 16:40 | аз
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Не знам как да ви наричам вас, обърканите, зомбирани герои от "Живите мъртви". Можете ли поне за миг да си представите тази жена, Тетка, да поздравява строените на площада войници, да козирува, да минава с маршова стъпка...? Това е гротескно дори в представите на нормално мислещите, а в действителност, пред очите ми е само отрудена селска женица с престилка и мотика, нищо лично относно тези хора, но те не отиват да се кадидатират за какъвто и да е обществен пост, а тази, къде е тръгнала, кой дявол я излъга, че става за лице, олицетворяващо България. Как ще се чувства сред интелигентните, говорещи по два, три чужди езици, повечето от тях с аристократичен манталитет, с поведение от друг свят, осъзнайте това хора!


14 Октомври 2016 17:54 | 666
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

За да заяви пред всички, че ако загуби си подава веднага оставката, смятайте 1000% е сигурен, че ще спечели и вие си направете извода по какъв начин и с какви средства. Купуват се не гласове, а цели секции, никак не ми се иска да е така но резултата е предрешен, и ако тогава не се вдигне целия народ значи сме приключили като такъв.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар