Глобяват с 330 560 лв. "Меком" за имитация на продукт

08 юли 2011 00:10   2219 прочита

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 35, ал. 1, във връзка с чл. 29 от ЗЗК от страна на "Меком" АД, гр. Силистра и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 330 560 лв. Комисията постанови прекратяване на нарушението.

Комисията установи, че съществува потенциална възможност за заблуда на потребителите във връзка с разпространяваната в цялата страна луканка "КАРЛОСКА крепост", наподобяваща с наименование и дизайн на шрифта КАРЛОВСКА луканка. При двата продукта водещ елемент е наименованието КАРЛОВСКА - КАРЛОСКА, изписано с главни букви. Думата крепост, която би трябвало да отличава продукта на Меком, е изписана с малки, незабелижими букви, на тъмен фон, като по този начин думата се скрива.

КЗК счита, че е възможно субективното възприемане от страна на потребителя на двете думи като идентични поради сходството и силната асоциация помежду им, а липсата на една буква да се възприеме като грешка или дори да не бъде забелязана.

Комисията приема, че периодът на нарушение е от м. март 2008 г. до момента, в резултат на което съществува сериозен риск от трайно увреждане интересите на конкурентите. При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността и наличието на предходна санкция на дружеството за подобно нарушение.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар