Глобяват магазина, продал пържолата с игла в София

07 декември 2019 11:22   1 коментар   2412 прочита
Снимка: Фейсбук страница на Васил Къркеланов
Снимка: Фейсбук страница на Васил Къркеланов


Снимка: Фейсбук страница на Васил Къркеланов

Никъде не са открити видими признаци за наличие на чуждо тяло по веригата

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще наложи административно наказание съгласно Закона за храните на търговския обект в София, продал свинската пържола с игла, за допусната опасна храна на пазара.

Иглата бе открита от дете, докато се храни, родителите му закупили вратни пържоли от кварталния магазин.

Агенцията провери всички обекти, през които е преминало месото от кланицата, в която са заклани свинете, предприятието, където трупното месо е транжирано на едри разфасовки и търговския обект, в чиято транжорна едрата разфасовка е нарязана под формата на пържоли и реализирана до краен потребител.

Никъде не са открити видими признаци за наличие на чуждо тяло. Установено е, че свинското месо не е претърпяло допълнителна обработка (като например осоляване, мариноване, шприцоване, тумблиране и др.), а е предлагано като прясноохладена разфасовка.

Технологията на добив и обработка на месото за производство на месни разфасовки (пържоли) не предполага използването на каквито и да е инжекционни пособия, в това число и игли.

Поради тази причина агенцията определя този случай като случаен инцидент, вероятно при ветеринарномедицинска манипулация на съответното животно.

В БАБХ не са постъпвали други подобни сигнали. Предприети са мерки за по-стриктно изпълнение на задълженията на всички ангажирани по веригата за недопускане на подобни инциденти в бъдеще.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
07 Декември 2019 11:32 | търговец
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

не защитавам магазина, но от моя позиция, всеки търговец желае да реализира продукцията, която предлага и по никакъв начин не би си навредил с каквото и да е, сигурен съм, че не е умишлено от магазина, нито срещо определен доставчик на месо, но понеже сме в България и някой трябва да е виновен, така е по-лесно, а в кланницата на месото спят ли спокойно, утре може тяхно дете да пострада
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар