Фон дер Лайен е доволна за споразумението с България, приветства РСМ и Албания за ЕС

02 юли 2022 11:30   1 коментар   2181 прочита


Европейската комисия е готова да започне преговори с Албания и Северна Македония, според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен написа в Twitter, че Северна Македония и България са близо до сделка, която би отворила пътя за започване на преговори за присъединяване на първата и Албания, предаде News.bg.

"Добър телефонен разговор с премиера Ковачевски. Дългоочаквани добри новини, че МК и БГ, с подкрепата на Франция, са близо до споразумение, което взема предвид интересите и опасенията. ЕК е готова да започне процеса на скрининг за Македония и Албяния, следващата стъпка по техния европейски път."

Албанският премиер Еди Рама каза в петък, че е оптимист, че Северна Македония ще приеме френската сделка.

"Моето мнение е, че новото предложение, което е окончателно, е напълно приемливо и правителството, мнозинството в парламента на Северна Македония, ще го приеме без никакво колебание", каза той.

Лидерът на социалистите Таулант Бала каза, че е получил новини от Европейския съюз, че Албания ще проведе първата си междуправителствена конференция следващата седмица. Изявлението на Бала идва часове след като Макрон потвърди, че може да е постигната сделка между България и Северна Македония.

Оглавявана от Франция, тази сделка на практика ще позволи на България да вдигне ветото, което наложи на Северна Македония по културни и езикови въпроси, и ще отвори пътя за последната и Албания да започнат преговори за преговори.

1 коментар
02 Юли 2022 12:25 | Стефанов
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Как няма да е доволна, след като лукавата политика на ЕС отново ни прецака. Макрон прави приемливо предложение. Парламента ни го приема. От ЕС ни ръкопляскат, а ние сме горди. Впоследствие Макрон коригира "леко" предложението си - историческите спорове между България и Северна Македония се изключват от преговорите. Значи България няма претенции, че Самуил е цар македонски, Климент, Гоце и хиляди други са "прави македонци", че Македония е родината на славянската писменост... И това го Решава геронтофила Макрон. А нашите мълчат като мушмороци. Не трябва ли Парламента ни да каже, дали е съгласен с промените в предложението на бабин Макрон?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар