Ќовините на югозападна Ѕългари€
”жас€ващо! Ћицето на красива моделка бе изпепелено от етерично пачулиево масло (—Ќ»ћ » 18+) Ѕивши€т на √ала се къпе в милиони, а водещата издържа —тефан ѕолезно!  ултурни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина
   –егистрац舫абравена парола

≈ксперти: »ма правила и техники при насилие между деца, нужно е обучение


14 март 2019 09:58  1 коментар   1439 прочита

—нимка: Ѕ“ј
—нимка: Ѕ“ј


—нимка: Ѕ“ј

ѕри случай на дете със специални образователни потребности, което влиза в конфликт с другите деца, тр€бва да се направи оценка на риска, см€та ≈ва ∆ечева


ќще през 2012 г. е разписан специален механизъм за противодействие на училищното насилие и тормоз. ¬ него има всички стъпки, които могат и тр€бва да се предприемат в подобни случаи. “ова об€сни пред Ќова телевизи€ ≈ва ∆ечева, директор на ƒирекци€ "ѕрава на детето" към омбудсмана.

“емата за насилието в училище отново излезе на дневен ред, след като в интернет изтече видео, на което се вижда как преподавател в Ћовеч удр€ с юмруци момиче със специални образователни потребности. ¬ъзпитател€т беше арестуван за кратко и освободен. ј прокуратурата образува досъдебно производство за причин€ване на лека телесна повреда.

—поред ∆ечева при случай на дете със специални образователни потребности, което влиза в конфликт с другите деца, тр€бва да се направи оценка на риска.

"ћомичето има проблеми със своето поведение. явно никой в училището не е оценил достатъчно риска. »ма координационен съвет, който тр€бва да бъде създаден, да познава поведението на вс€ко дете, но н€ма такъв", за€ви ∆ечева.

"¬ страните от ќбединеното кралство съществува политика за физическа намеса в такива ситуации с много висока степен на риск, когато детето не реагира на думите, то е изпаднало в състо€ние на силен афект. “ой тр€бва да се намеси и с физически контакт. ¬ тези страни съществува и много добра система за обучение на педагогическите специалисти, които работ€т с такива деца", за€ви д-р ÷ветослав Ќиколов, преподавател в —офийски€ университет, експерт по агреси€ при децата.

—поред него има специални силови техники, с които детето да бъде прихванато и да бъде отдалечено от обекта на агреси€. ¬ъв ‘ранци€ възпитателите били обучавани именно на такива техники.

“ой определи като неприемливо поведението на преподавател€ "да сипе юмруци", но същевременно е тр€бвало да се намеси.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: правила  потребности  конфликт ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

14 март 2019 14:47 | …орданова
ќценка:
3
 (
3
 гласа)

Ќасилието в семейството рефлектира върху децата и то естествено се пренас€ и в училище. — центрове и раздаване на пари на случайни хора н€ма да се случат нещата. “р€бва здрава ръка - присъди за домашно насилие, а не лигавене и заобикал€не на очевидната истина.
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.