Депутатите ще обсъдят предложението на Обединените патриоти за промени в Закона за партиите  

03 юни 2020 07:20   1 коментар   2114 прочита


 

Парламентът ще започне работа с предложението на Обединени патриоти за промени в Закона за политическите партии, с което настояват максималният размер на партийната субсидия да бъде 6 милиона лева годишно. 

Депутатите ще обсъдят на първо четене законопроекта на Обединени патриоти, в който е заложен таван на средствата от държавната субсидия. При приемането на бюджет 2020 ГЕРБ подкрепиха увеличението на партийните субсидии на 8 лева, като остана и частното финансиране. Обединени патриоти предлагат връщане на старите членове от Закона за политическите партии - ще бъде позволено финансиране само от физически лица, услуги към партиите извършени с личен труд, лични дарения или предоставяне на помещения. 

Новото предложение на патриотите е да се сложат и лимити на субсидията в размер на 6 милиона лева - два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарните избори. Така само две политически формации биха били с намалена партийна субсидия - ГЕРБ и БСП. Това са единствените две партии на българската политическа сцена, които имаха над 750 хиляди гласа на последните парламентарни избори.,съобщава  БНР 

Едно от предложенията е да бъде въведен и максимален размер на дарението от физически лица за една календарна година от 10 хиляди лева. По този начин се цели да се избегне зависимостта на партиите от икономически субекти и да се възстанови правната уредба преди изменението на размера на държавната субсидия през месец юли 2019 година. 

Депутатите ще гласуват на първо четене и промени в Закона за опазване на околната среда. На задължителна Оценка за въздействие върху околната среда ще подлежат всички инвестиционни проекти за изгаряне на отпадъци до 100 тона на денонощие. На ОВОС ще подлежат и всички експериментални инсталации. 

1 коментар
03 Юни 2020 10:33 | Стефанов
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

България изглежда сме партия на политическите джуджета - премиерче, парламентче, партийки, субсидийки. Малки, ама далверите огромни. Това дето Божков го казва/а и онзи как беше Наденов - нали толкова му е пипето - потвърди по телевизията/ е вярно само на един процент, то не да се намаляват субсидиите, ами направо е партиите да се закрият. Управление ако е нужно за десетина години на хунта или каквото да е. Само така жстоко ще се изкорени корупцията. Ако е нужно да ни назначат генерал-губернатор от ЕС. Така не може повече...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар