България - на кръст между разпятието и секуларизма

03 юли 2010 00:14   2 коментара   6486 прочита

След като религиозните символи в българските училища са забранени, какво точно и кого точно защитава България в т. нар. “Дело за разпятието”, гледано в съда в Страсбург” На този въпрос се спира Еми Барух в коментар за “Дойче Веле”:

На 30 юни България участва като трета страна в един безпрецедентен казус в Европейския съд за правата на човека - в компанията на още 9 държави (в качеството на доброволни защитници на Италия) нашата държава, която никога не се е отличавала с висока степен на религиозност (!) манифестира странна пристрастност в така нареченото “Дело за разпятието”.

Делото бе заведено срещу Италия заради присъствието на разпятия в класните стаи на държавните италиански училища. Според съда в Страсбург това противоречи на религиозната свобода и на правото децата да бъдат възпитавани в съответствие с техните убеждения.

Какво точно цели България?

Случаят е безпрецедентен по две причини: първо, поради необичайния състав на групата на десетте (освен България като “трета страна” са се явили още Армения, Гърция, Кипър, Литва, Малта, Монако, Румъния, Руската федерация и Сан Марино). Случаят е безпрецедентен и поради обстоятелството, че обикновено държавите се въздържат от взимане на страна и се намесват само ако конкретният казус ги засяга пряко или влияе на доминиращия дух в страната и на обичаите на нейното население.

Тук възникват няколко въпроса на кръст: След като в България религиозните символи в училищата са забранени - и това е официалната позиция на образователното министерство - как обясняваме официалната позиция на Министерството на външните работи за конституирането на държавата като трета страна в “Делото за разпятието”? Не сме ли отново свидетели на вид етатична шизофрения? Какво точно прави България в тази компания? Наследството на кой именно култ опазва? Въз основа на какво политическият елит е взел решение за своеобразно “самарянско поведение”, ангажиращо една в мнозинството си атеистична нация?

Опасен прецедент

В съгласие с Европейската конвенция за човешките права в България са възприети принципите на секуларизма, които предполагат религиозна неутралност на държавата и свобода от налагане на каквито и да е догми върху обществото. Разпятието е най-тиражираният от всички религиозни символи и неговото присъствие в класните стаи несъмнено нарушава равнопоставеността на учениците, които не изповядват християнството или са убедени атеисти.

Неслучайно най-старите европейски демокрации като Франция, Великобритания, Германия, Белгия избраха да стоят настрана от това дело. Ако ?доброволната десетка? пледира за отмяна на решението на Страсбург с аргумента, че секуларизацията не е част от Конвенцията за човешките права, ще бъдем изправени пред опасен прецедент. В старанието да бъде оспорена компетентността на Страсбург относно отношенията държава-църква прозира опит за лимитиране правомощията на най-важната институция за човешките права.


Още за: религия   дело   казус   Още от: България и свят

Принтирай статия
2 коментара
05 Юли 2010 16:58 | Читател
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Защото България е на всяка манжа миродия. Защото къде има дум.... она сака да биде кум. Това е така през последните години особено след влизане в ЕУ. Едно излишно самочувствие без покритие,без да се усещаме колко сме жалки. Защото размахваме крака още преди да сме се качили на коня. Не им ли е ясно на политиците че трябва да си подредят своя двор(държава) ако не за пример поне да се доближават до стандартите на Европейския Съюз.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар