Бенямин Нетаняху завиждал на българския си колега, задето не управлява в коалиция

12 януари 2010 00:20   1 коментар   11907 прочита
Българският премиер в разговор с израелския си колега Нетаняху
Българският премиер в разговор с израелския си колега Нетаняху


Българският премиер в разговор с израелския си колега Нетаняху

Израелският премиер дава съвет на Бойко Борисов как да свали ДДС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху даде съвет на своя български колега Бойко Борисов как да свали ДДС и да се справи с кризата. Това стана по време на първото официално посещение на Борисов в Израел. Нетаняху е представил пред Борисов идеята ДДС да не се намалява с 2% от 2011 година, а до тогава да се намалява плавно с половин процент на всеки шест месеца. Израелският политик, който е бил е финансов министър, провежда преди 7 години успешни пазарни реформи в страната.

Още от тази година да започне плавно намаляване на ДДС у нас, е препоръчал израелският държавник, похвали се самият Бойко Борисов след срещата си с него, цитиран от Дарик радио. „Той каза: Данъкът от 10 процента, който сте направили, е много добър, но вместо от 2011 г. да започвате да намалявате ДДС с 2 процента, намали го сега с половин процент, намалявай на шест месеца с половин процент. Това, от една страна, е много добре за чуждестранния бизнес, който ще дойде да инвестира, в същото време и плавно ще си настройваш икономиката и финансите на държавата в тази посока, обясни Борисов препоръката на израелския си колега.

На въпрос дали финансовият министър Симеон Дянков ще разреши подобно намаляване на ДДС ставката, премиерът каза: Надявам се, че ще разреши. Ако не разреши, ще го убедим да го разреши. Разбрахме се и с неговия финансов и икономически съветник - още следващите седмици да дойдат в България, да ни помогнат със съвети - правилна ли е посоката, да видят ръста на икономиката, добави Борисов. Министър Трайчо Трайков ще дойде, за да се обсъди организацията на един общ туристически форум. Бенямин Нетаняху пое ангажимент и изрази желание да доведе израелския бизнес в София в най-скоро време - каза премиерът.

Бенямин Нетаняху, който е и лидер на дясната партия Ликуд, завидял на българския си колега, че управлява самостоятелно. Израелският премиер е начело на правителство, в което влизат десни, леви и религиозни партии. Той ни завидя за това, че имаме самостоятелно управление и нямаме коалиционни партньори. И за това, че сме имали куража да се разделим и да не поканим в управлението партии, които 20 години все са били в управлението, заяви Борисов.

Държавата Израел винаги е била „на запад“ и винаги е била близък приятел на България. Това, че правим дружба с Израел, не значи, че тя е за сметка на някой друг, коментира Борисов, цитиран от „Фокус“. В съвременните външнополитически отношения целта е да направиш най-много приятелства и да отвориш пазара за държавата си, за да пристигат инвестиции в България - и от Израел, и от арабския свят, каза премиерът. Той подчерта, че по време на визитата ще се говори за цялата сфера на двустранните отношения в областта на финансите, бизнеса, икономиката, туризма. Да направим така, че България да има полза, каза Борисов.

Това е първата българска визита в Израел на ниво министър-председател от 18 години насам. В първия ден от посещението си Борисов присъства на възпоменателна церемония в памет на жертвите от Холокоста. Тя се проведе в специалната възпоменателна зала в мемориала „Яд Вашем“ в Йерусалим. Специално място в експозицията е отделена и на България - страната, запазила своите евреи. Във възпоменателната зала министър-председателят запали вечния огън и поднесе венец в памет на загиналите.

Вчера военният ни министър Николай Младенов, който е сред членовете на делегацията, се срещна с вицепремиера и министър на отбраната на Израел Ехуд Барак за подписване на меморандум за военно сътрудничество между двете страни.

Днес Борисов и водената от него делегация ще посети Божи гроб и ще се поклони на Стената на плача. Той ще се срещне и с православния патриарх Теофилос III. Премиерът ще посети териториите на Палестинската автомония. В Рамалла Борисов ще има срещи с премиера Салам Файед и президента Махмуд Абас.

1 коментар
12 Януари 2010 22:17 | МК
Оценка:
6
 (
18
 гласа)

израелците са добър ход на Бойко.браво




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар