Банките вдигнали таксите

24 февруари 2024 10:46   2905 прочита


 

Лихвата по откриване на разплащателна сметка се е вдигнала с 1 лев за година, като сега банките взимат средно по 4,17 лева за тази услуга, показват данните на БНБ. С лев по-скъпо вече се плаща и за откриване на разплащателна сметка с дебитна карта към нея, като таксата е средно 3,10 при 2,15 лева преди година.,пише сайтът Pariteni.bg

За обслужване на сметка банките взимат по 4 лева на месец, а ако към нея има и дебитна карта таксата е 2,77 лева на месец.
Най-много за година е поскъпнало закриването на сметка в офис на банката, открита преди 6 месеца, като това вече ни струва 4,13 лева, докато преди година услугата е била безплатна, отчита БНБ.

Повече плащат клиентите на банките за внасяне на пари на каса, като таксата е 1,87 лева за суми до 3091 лева, а за по-големи – минимум 2,50 лева или 0,24% от сумата. За сравнение преди година средната такса е била 1,20 лева за суми до 3064 лева.

Увеличени за година са и таксите, които банките ни взимат за теглене на пари в брой, като за суми до 1000 лева тя е 4,10 лева при 3,55 лева преди година. За по-големи суми таксата е средно 0,66% от сумата, но минимум 6,86 лева. За теглене от банкомат на банката, на която е картата ви таксата вече е 0,39 лв., при 0,29 лв. преди година.
 

 


Въз основа на подадената от банките информация се установява, че за услугите „Внасяне на средства по разплащателна сметка в офис на банката“, „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лв.“, „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка с дебитна карта на АТМ, обслужвано от банката“ и „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка с дебитна карта на АТМ, обслужвано от друга банка“ банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите.

 

БНБ

БНБ

 

БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход, обясняват от БНБ. Така например за теглене на пари от банкомат някои банки взимат минимум 0,30 лева или 0,14% от изтеглената сума. Ако ползвате друг банкомат, то таксата е поне 1,19 лева или 0,19% от изтегленото.

Все още остава безплатна услугата плащане на ПОС, независимо дали той е на вашата или чужда банка.

Не така обаче стоят нещата при кредитните преводи, като за такъв на хартиен носител банките вече взимат 3,90 лева при 3,05 лева преди година. Запазва се таксата при онлайн банкиране – 0,46 лева. Ако кредитният превод  е на хартиен носител през БИСЕР, то ви взимат средно 5,66 лева, а онлайн таксата е 1,15 лева.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар