АССГ: Фирмата "Еврофутбол" на Божков е спестила на хазната близо 300 млн. лв. данъци 

09 март 2021 13:16   2 коментара   2993 прочита


Дружеството „Еврофутбол“ ООД, свързаното с бизнесмена-беглец Васил Божков, е спестило на държавната хазна данъци за над 300 млн. лв. Това става ясно от решението на Административния съд София-град (АССГ), по делото заведено от „Еврофутбол“ срещу акта на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), с който укритите данъци са били установени. 

Според съда актът на ДКХ, с който са установени неплатените държавни такси и лихви за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета за близо 300 млн. лв. е напълно законен, като от решението на съдия Антоанета Аргирова става ясно още, че дружеството е осъдено да плати на НАП и 390 760 лв. за адвокатски разноски. ,пише Правен свят 

Съдия Аргирова освен това заявява, че Законът за хазарта, във вида, в който бе когато „Еврофутбол“ е осъществявал дейността си, не е допускал залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета да може да бъде организирана по такъв начин, че залозите на участниците да не се заплащат на организатора на играта преди провеждането на самата игра, както и че е изключено от организаторите на тези игри да се събират такси и комисионни вместо залози. Така съдията от АССГ прави и извода, че за 5-годишен период ДКХ е следвало да реализира 75% повече приходи спрямо действително събраните от фирмата на Божков. 

От експертизата по делото пък става ясно, че за същите 5 години общата стойност на направените залози е 2 622 502 490 лв., размерът на държавната такса е общо в размер на 393 375 373 лева, а дружеството е внесло 132 210 481 лева. Така са изчислени и дължимите 261 164 891 лева такси и 67 723 041 лева лихви. В съдебното решение се казва още, че "Еврофутбол" трябва да плати хонорара на адвокат Р., нает от НАП, в размер на 390 хил. лв. 

"На съда не му е известно по други дела в АССГ досега, по които страна е изпълнителният директор на НАП или друг орган по приходите, защитата му да е осъществявана от външно нает адвокат. Предвид конкретиката на случая и изложените в мотивите на съда съображения, касаещи неправилно прилагане на закона и бездействие на административни органи в продължителен период, за съда е проблематично допълнителното разходване на публични средства в толкова значителен размер за външно нает адвокат от администрация, неоспоримо обезпечена с достатъчно на брой юрисконсулти", пише все пак съдия Аргирова. 

Решението на АССГ не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд. 

Срещу Божков бяха повдигнати редица обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, както и за подбудителство към убийствата на четири лица и за изнасилвания. 

Според държавата освен това, укриващият се в Дубай бизнесмен не е платил данъци от хазартната си дейност в размер на близо 700 млн. лв. 

2 коментара
09 Март 2021 13:54 | хахо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

не е спестила, а тиквата и компания са ги прибрали по чекмеджетата


09 Март 2021 16:25 | Рошко
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Някак си странно единия съдружник (Божков) е виновен, а другия (Найденов) ни лук ял, ни лук мирисъл.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар