2010 г. беше загубена за икономиката ни, ръстът от 0,2% е статистическа грешка

21 март 2011 00:18   1 коментар   9261 прочита
Георги Ангелов
Георги Ангелов


Георги Ангелов

Финансовият експерт Георги Ангелов от "Отворено общество"

2010 година беше загубена за икономиката ни, коментира Георги Ангелов, старши икономически експерт в институт “Отворено общество”. Ангелов подчерта, че постигнатият икономически растеж от 0.2 % е на практика нулев, защото попада в рамките на статистическата грешка. Статистиката отрежда на България едно от последните места в Европа по икономически растеж. След нас са само Испания, Латвия, Румъния и Гърция - страните, подписали споразумения с МВФ. Липсата на реформи, популизмът на политиците и разрастването на бюджетния дефицит ни поставят на незавидно място и по отношение на индустриалния напредък. 2010 година бе загубена за българската икономика и това трябва да бъде обица на ухото за правителството, коментира икономистът.

Положителни тенденции се отчитат само за последното тримесечие по отношение на БВП и преките чуждестранни инвестиции. Заетостта обаче продължава да бъде проблемен сектор за страната. Най-важното дългосрочно предизвикателство както пред България, така и пред Румъния, е да се справят с бедността. В това отношение двете страни все още са на дъното на таблицата. Според Ангелов обаче дори 3-процентен растеж няма да помогне, ако не се направят необходимите реформи.

1 коментар
21 Март 2011 12:10 | Мда
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Така е щото ни управлява малоумник, а финансовия министър, който имаше чудесна възможност да направи обратното когато не бяхме в криза а другите бяха не направи нищо щото е още по-МАЛОУМЕН! Са и да си пишете статийки и да си протестирате-се си е тая.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар