По-лесно е да се качиш на върха, отколкото да се задържиш там

17 декември 2010 00:20   4 коментара   23195 прочита
Г. Гайдарджиев
Г. Гайдарджиев


Г. Гайдарджиев

Трикратният победител в анкетата “Спортист на Благоевград” Г. Гайдарджиев: Не бих приел като трагедия евентуална загуба на финала

Двукратният световен шампион по канадска борба Георги Гайдарджиев съвсем очаквано спечели анкетата “Спортист на годината в Благоевград”, което му се случва за трети пореден път. За да успее да се подготви максимално за задокеанското изпитание, 20-годишният студент по социология в ЮЗУ “Н. Рилски” пропусна държавното първенство, което не се оказа решаващо и не попречи на съекипниците му да триумфират в отборната надпревара. Националът на “Армспорт” /Бл/ събра максималните 144 точки от гласовете на спортните журналисти. Титлата в Мескит /Лас Вегас/ със сигурност ще го направи и номер 1 на Българската федерация по канадска борба за 2010 г., защото никой от останалите български участници не успя да вземе злато в САЩ.

- Георги, как се чувстваш като световен шампион в две различни категории - до 55 кг и до 65 кг?

- Отлично, радвам се, че успях да повторя успеха от миналата година макар и в по-ниска категория. Всеизвестно е, че е по-лесно на се качиш на върха, отколкото да се задържиш там.

- Поставил ли си бе за цел на всяка цена да се върнеш със златен медал?

- Имах очаквания да спечеля крайната победа, защото се чувствах в добра форма. Не бих приел като трагедия евентуална загуба на финала. Иначе състезанието протече нормално и на дясна ръка не допуснах нито едно поражение. С лявата останах пети, но предварително си знаех, че тя не ми е силната страна и надеждите не бяха насочени там.

- Слезе с 10 кг надолу, как ти се сториха съперниците?

- Винаги ми е било интересно да пробвам колко силни са състезателите в по-долната категория, каква е разликата. Сега играх с най-леките и установих, че са подготвени доста добре и са много силни.

- Имаше ли нещо специално в подготовката ти за шампионата на планетата?

- Не бих казал. Сериозни спаринг-срещи правих само 3 пъти. Повече наблегнах на упражненията в залата на “Армспорт”.

- Как приеха успеха ти в българската група?

- Зарадваха се, разбира се. Титлата им даде възможност да чуят българския химн.

- Какви бяха първите думи веднага след победата на президента на българската федерация Асен Хаджитодоров, който е родом от Банско?

- Каза ми буквално следното: “Сега Бубата /б. р. - председателят на благоевградския клуб Любен Парашкански/ има да скача от радост!”

- Като се върна попита ли го дали е скачал?

- Късничко е било за скачане. Взех златния медал към 4 часа българско време. Разбрах, че не е спал цяла нощ и е поддържал връзка с моите родители. Новината им е съобщил Асен Хаджитодоров.

- Друг от българските финалисти, тутраканският състезател в кат. до 100 кг Красимир Костадинов, получи схващане на дясната ръка и трябваше да се задоволи със среброто. Какво точно се случи около неговата среща?

- В квалификациите Краси имаше много тежки срещи. Премина през най-силните в неговата категория. Просто жребият не беше благосклонен иначе имаше шансове за титлата. Схващането е резултат от огромното натоварване, на което бе подложена мускулатурата му.

4 коментара
17 Декември 2010 12:19 | kii
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Браво, Гошка!!!


17 Декември 2010 13:32 | Боби
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Браво на момчето!!!!! Добре, че има все още и такива като него. Вече бях започнал да си мисля че в нашия град си имаме само световни шампиони (от всички категории) в дисциплината свободни боеве пред баничарницата на Бакалов в малките часове на нощта.


17 Декември 2010 15:11 | Балабанов
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Браво на момчето ! Само напред и да ги разбие всичките в продължение на много години . Успех !!


17 Декември 2010 17:06 | Зара
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Коментарът на Боби - най- точен !!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар